Bita śmietana - pyszny dodatek do deserów
Gofry, biszkopty, torty czy lody - niemal każdy z nas uwielbia te słodycze. Takie desery dobrze smakują o każdej porze roku. Wyśmienicie komponują się też z bitą śmietaną, która sprawia, że nawet sezonowe owoce w pucharkach stają się wykwintnym daniem. Najlepsza oczywiście jest ta własnoręcznie przygotowana. Coraz częściej jednak używamy śmietany w sprayu lub proszku. Oto co warto wiedzieć o gotowych produktach dostępnych w sklepach.
Gotowa kontra domowa bita śmietana
Gofry, biszkopty, torty czy lody - niemal każdy z nas uwielbia te słodycze. Takie desery dobrze smakują o każdej porze roku. Wyśmienicie komponują się też z bitą śmietaną, która sprawia, że nawet sezonowe owoce w pucharkach stają się wykwintnym daniem. Najlepsza oczywiście jest ta własnoręcznie przygotowana. Coraz częściej jednak używamy śmietany w sprayu lub proszku. Oto co warto wiedzieć o gotowych produktach dostępnych w sklepach.
Bita śmietana w spray
O tym produkcie wiele osób mówi "wariacja śmietanowa". Produkt ten dostępny jest w niemal każdym sklepie spożywczym i kosztuje zazwyczaj ok. 10 zł. Różni się oczywiście od prawdziwej śmietany nie tylko składem, ale również smakiem.
Bita śmietana w sprayu powstaje przez wytworzenie emulsji śmietanki i mleka. Zawiera również syrop glukozowy, cukier, emulgatory, stabilizatory, syntetyczne aromaty, gaz nośny i wiele innych zbędnych dodatków, takich jak chociażby: tłuszcz roślinny. Zdaniem dietetyków jest więc produktem modyfikowanym, mającym niewiele wspólnego ze śmietaną.
Bita śmietana w proszku
Amatorzy szybkich deserów chętnie sięgają też po bitą śmietanę instant, czyli w postaci proszku. Przygotowanie deseru z tym specyfikiem wydaje się szybsze i prostsze. Jest ona również tańsza niż propozycja w sprayu.
Warto wiedzieć, że śmietana w proszku jest produktem wysoko przetworzonym przemysłowo. Powstaje z niewielkiej ilości śmietanki i mleka w proszku, z dodatkiem cukru, syropu glukozowego. Dodatkowo zawiera niebezpieczne utwardzone tłuszcze roślinne trans, mające negatywny wpływ m.in. na nasz układ krążenia, podnoszące poziom złego cholesterolu (LDL) oraz obniżające poziom dobrego (HDL). Specjaliście ds. żywienia zgodnie przyznają, że taki produkt nie należy do grona zdrowych propozycji deserowych po które warto sięgać.
Uwaga na kalorie
Ze względu na użyte produkty, w tym masło, bita śmietana należy do produktów wysokokalorycznych, zawierających w swym składzie nasycone kwasy tłuszczowe - 100 g to już ok. 275 kcal. Jest to porcja, którą stosujemy jako dodatek do lodów, gofrów, czy ciast. A to znacznie podnosi kaloryczność deseru. Osoby, które mają problem z nadwagą, nie powinny jadać jej zbyt często albo przynajmniej łączyć ją tylko z owocami czy galaretką. Domowa, spożywana z umiarem, raz na jakiś czas, na pewno nie powinna zaszkodzić.