Bita śmietana - pyszny dodatek do deserów

Gofry, biszkopty, torty czy lody - niemal każdy z nas uwielbia te słodycze. Takie desery dobrze smakują o każdej porze roku. Wyśmienicie komponują się też z bitą śmietaną, która sprawia, że nawet sezonowe owoce w pucharkach stają się wykwintnym daniem. Najlepsza oczywiście jest ta własnoręcznie przygotowana. Coraz częściej jednak używamy śmietany w sprayu lub proszku. Oto co warto wiedzieć o gotowych produktach dostępnych w sklepach.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Gotowa kontra domowa bita śmietana

Obraz
© 123RF.COM

Gofry, biszkopty, torty czy lody - niemal każdy z nas uwielbia te słodycze. Takie desery dobrze smakują o każdej porze roku. Wyśmienicie komponują się też z bitą śmietaną, która sprawia, że nawet sezonowe owoce w pucharkach stają się wykwintnym daniem. Najlepsza oczywiście jest ta własnoręcznie przygotowana. Coraz częściej jednak używamy śmietany w sprayu lub proszku. Oto co warto wiedzieć o gotowych produktach dostępnych w sklepach.

/ 5Bita śmietana w spray

Obraz
© 123RF.COM

O tym produkcie wiele osób mówi "wariacja śmietanowa". Produkt ten dostępny jest w niemal każdym sklepie spożywczym i kosztuje zazwyczaj ok. 10 zł. Różni się oczywiście od prawdziwej śmietany nie tylko składem, ale również smakiem.

Bita śmietana w sprayu powstaje przez wytworzenie emulsji śmietanki i mleka. Zawiera również syrop glukozowy, cukier, emulgatory, stabilizatory, syntetyczne aromaty, gaz nośny i wiele innych zbędnych dodatków, takich jak chociażby: tłuszcz roślinny. Zdaniem dietetyków jest więc produktem modyfikowanym, mającym niewiele wspólnego ze śmietaną.

/ 5Bita śmietana w proszku

Obraz
© 123RF.COM

Amatorzy szybkich deserów chętnie sięgają też po bitą śmietanę instant, czyli w postaci proszku. Przygotowanie deseru z tym specyfikiem wydaje się szybsze i prostsze. Jest ona również tańsza niż propozycja w sprayu.

Warto wiedzieć, że śmietana w proszku jest produktem wysoko przetworzonym przemysłowo. Powstaje z niewielkiej ilości śmietanki i mleka w proszku, z dodatkiem cukru, syropu glukozowego. Dodatkowo zawiera niebezpieczne utwardzone tłuszcze roślinne trans, mające negatywny wpływ m.in. na nasz układ krążenia, podnoszące poziom złego cholesterolu (LDL) oraz obniżające poziom dobrego (HDL). Specjaliście ds. żywienia zgodnie przyznają, że taki produkt nie należy do grona zdrowych propozycji deserowych po które warto sięgać.

/ 5Uwaga na kalorie

Obraz
© 123RF.COM

Ze względu na użyte produkty, w tym masło, bita śmietana należy do produktów wysokokalorycznych, zawierających w swym składzie nasycone kwasy tłuszczowe - 100 g to już ok. 275 kcal. Jest to porcja, którą stosujemy jako dodatek do lodów, gofrów, czy ciast. A to znacznie podnosi kaloryczność deseru. Osoby, które mają problem z nadwagą, nie powinny jadać jej zbyt często albo przynajmniej łączyć ją tylko z owocami czy galaretką. Domowa, spożywana z umiarem, raz na jakiś czas, na pewno nie powinna zaszkodzić.

/ 5Przepis na bitą śmietanę

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz