Domowe gofry ze słodkimi dodatkami
Te smakołyki kojarzą się przede wszystkim z wakacjami nad morzem. Kupowane w budce, polane bitą śmietaną w sprayu i z garstką owoców nie są jednak odpowiednim posiłkiem. Gofry najlepiej zrobić w domu. Prosty przepis zaproponował Andrzej Polan. Kucharz radzi, aby do ciasta dodać masło zamiast innego, niezdrowego tłuszczu. Podpowiedział również, że proszek do pieczenia z powodzeniem zastąpi woda gazowana.
- Po wypieczeniu gofrów nie możemy kłaść ich jeden na drugim, ponieważ wtedy zachowują się jak naleśniki. Gofry muszą być chrupiące i miękkie w środku - dodał.
Ciasto na gofry
Gofry z truskawkami
Składniki: 500 g mąki, 600 ml mleka, 100 g masła, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 3 jajka, 1 białko, 200 ml wody mineralnej gazowanej. Dodatkowo 2 kg truskawek, torebka cukru.
Przygotowanie: białka ubijamy na sztywno z dodatkiem łyżki cukru i cukru wanilinowego. Żółtka mieszamy z mlekiem i dodajemy mąkę. Łączymy z rozpuszczonym masłem i wodą mineralną. Na koniec dodajemy pianę z białek. Z ciasta wypiekamy gofry. Truskawki zagotowujemy z torebką cukru i studzimy. Powstałą frużelinę podajemy z goframi, jest ona znacznie lepsza niż ta, którą możemy kupić gotową w sklepie.
Przepis na gofry czekoladowe
Gofry z owocami i bitą śmietaną
Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru pudru, szczypta soli, 1 łyżka domowego cukru waniliowego, 2 jajka, 1/2 szklanki roztopionego masła, 1 i 1/3 szklanki mleka. Dodatkowo: 200 ml słodkiej śmietanki, 2 łyżki cukru pudru, garść jeżyn i borówek świeżych.
Przygotowanie: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy jajka, masło oraz mleko. Miksujemy dokładnie na gładką masę. Odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez około 3-3,5 minuty. Gofry po upieczeniu odkładamy na metalową kratkę. W osobnej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Wykładamy na przestudzone gofry i podajemy z owocami.
Gofry czekoladowe z malinami
Składniki na ciasto: 500 g mąki, 600 ml mleka, tabliczka gorzkiej czekolady, 100 g masła, 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego, 4 jajka, 1 białko, 200 ml wody mineralnej gazowanej. Dodatkowo bita śmietana i maliny lub inne sezonowe owoce.
Przygotowanie: białka ubijamy na sztywno, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masłem. Żółtka łączymy z mlekiem, mąką i dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Mieszamy i na koniec dodajemy ubite białka. Wypiekamy gofry. Podajemy z bitą śmietaną i malinami.
mp/WP Kuchnia