Bigos z pieczarkami
Według klasycznej receptury do bigosu dodajemy świeże lub suszone leśne grzyby. Jednak, gdy nie mamy pod ręką borowików czy podgrzybków, możemy je spokojnie zastąpić pieczarkami. Będzie równie pysznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Kapustę kiszoną ugotować, odcedzić. Osobno ugotować pokrojoną kapustę białą z dodatkiem soli. Również odcedzić i połączyć z kapustą kiszoną. Odstawić. W rondlu usmażyć mięso pokrojone w kostkę posolone, gdy będzie miękkie przełożyć do kapusty. Tak samo usmażyć boczek razem z wędliną. Następnie cebulkę pokrojoną przyrumienić na patelni razem z pokrojonymi pieczarkami z dodatkiem soli. Pieczarki przełożyć do kapusty. Wszystko razem wymieszać, dodając przecier pomidorowy. W razie potrzeby dosolić. Ok. 20 min. dusić na wolnym ogniu co chwilę mieszając.
Przepis dodał użytkownik monicca-87
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze