Bigos z pieczarkami

Według klasycznej receptury do bigosu dodajemy świeże lub suszone leśne grzyby. Jednak, gdy nie mamy pod ręką borowików czy podgrzybków, możemy je spokojnie zastąpić pieczarkami. Będzie równie pysznie.

Bigos z pieczarkamiBigos z pieczarkami

Składniki

  • 1,5k g kiszonej kapusty
  • 1k g kapusty białej
  • 30 dag karczku
  • 20 dag boczku
  • 20 dag wędliny
  • 0,5 kg pieczarek
  • przecier pomidorowy
  • 1 cebula
  • sól

Przepis

Kapustę kiszoną ugotować, odcedzić. Osobno ugotować pokrojoną kapustę białą z dodatkiem soli. Również odcedzić i połączyć z kapustą kiszoną. Odstawić. W rondlu usmażyć mięso pokrojone w kostkę posolone, gdy będzie miękkie przełożyć do kapusty. Tak samo usmażyć boczek razem z wędliną. Następnie cebulkę pokrojoną przyrumienić na patelni razem z pokrojonymi pieczarkami z dodatkiem soli. Pieczarki przełożyć do kapusty. Wszystko razem wymieszać, dodając przecier pomidorowy. W razie potrzeby dosolić. Ok. 20 min. dusić na wolnym ogniu co chwilę mieszając.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny