Trwa ładowanie...
d3b3on1
d3b3on1

Bigos z pieczarkami

Przepis

Według klasycznej receptury do bigosu dodajemy świeże lub suszone leśne grzyby. Jednak, gdy nie mamy pod ręką borowików czy podgrzybków, możemy je spokojnie zastąpić pieczarkami. Będzie równie pysznie.

3.8
(5 głosów)
Oceń:
d3b3on1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Bigos z pieczarkami
Shutterstock
Bigos z pieczarkami
Składniki
  • 1,5k g kiszonej kapusty
  • 1k g kapusty białej
  • 30 dag karczku
  • 20 dag boczku
  • 20 dag wędliny
  • 0,5 kg pieczarek
  • przecier pomidorowy
  • 1 cebula
  • sól
Przepis

Kapustę kiszoną ugotować, odcedzić. Osobno ugotować pokrojoną kapustę białą z dodatkiem soli. Również odcedzić i połączyć z kapustą kiszoną. Odstawić. W rondlu usmażyć mięso pokrojone w kostkę posolone, gdy będzie miękkie przełożyć do kapusty. Tak samo usmażyć boczek razem z wędliną. Następnie cebulkę pokrojoną przyrumienić na patelni razem z pokrojonymi pieczarkami z dodatkiem soli. Pieczarki przełożyć do kapusty. Wszystko razem wymieszać, dodając przecier pomidorowy. W razie potrzeby dosolić. Ok. 20 min. dusić na wolnym ogniu co chwilę mieszając.

Przepis dodał użytkownik monicca-87

Bigos z pieczarkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3b3on1

Podziel się opinią

Share
d3b3on1
d3b3on1

d3b3on1
d3b3on1
d3b3on1