Beza Pavlova. Z tym przepisem na pewno się uda

Pavlova to rodzaj tortu bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Przyrządza się go z białek, cukru i mąki ziemniaczanej. Zobaczcie, jak ją przygotować. Przepis z bloga "zGotowana Paula".

Beza Pavlova. Z tym przepisem na pewno się udaBeza Pavlova. Z tym przepisem na pewno się uda
Paulina Kryjom

Składniki

  • 4 białka średnich jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • śmietanka 36 proc. oraz owoce

Przepis

1. Przygotować wszystkie składniki w zasięgu ręki i nagrzać piekarnik do 170 stopni. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 20-22 cm (można użyć talerza).

Przepis

2. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać. Na początku na niskich obrotach później szybciej - nie ubijać dłużej niż trzy minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.

Przepis

3. Zacząć dodawać cukier - wsypywać 1 łyżkę i miksować na najwyższych obrotach do czasu rozpuszczenia cukru (około 1 minuta), postępować tak do skończenia cukru.

Przepis

4. Następnie dodać sok z cytryny lub ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Miksować chwilę. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana.

Przepis

5. Nakładać pianę na wcześniej przygotowany papier, pianę wykładać na środek i za pomocą szpatułki formować kopiec z wklęsłym środkiem - boki nie muszą być gładkie.

Przepis

6. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 7 minut, następnie zmniejszyć do 100 stopni i suszyć 100 minut. Studzić w wyłączonym piekarniku.

Przepis

7. Śmietankę ubić na sztywno i wyłożyć na środek Pavlovej ułożyć owoce najlepiej jeść od razu.

Przepis

Beza - rady

Beza to dość trudny wypiek i nie zawsze wychodzi, wszystko zależy od czasu ubijania oraz przede wszystkim od piekarnika. Każdy inaczej piecze, jeśli zauważysz, że beza brązowieje, trzeba zmniejszyć temperaturę i suszyć dłużej.

Przepis

Jajka powinny być jak najświeższe oraz w temperaturze pokojowej. Najlepiej użyć wysokiej szklanej bądź metalowej miski, która musi być czysta i sucha. Białka powinny być idealnie oddzielone od żółtek. Zamiast soku z cytryny można użyć ocet

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia