Beza Pavlova. Z tym przepisem na pewno się uda

Pavlova to rodzaj tortu bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Przyrządza się go z białek, cukru i mąki ziemniaczanej. Zobaczcie, jak ją przygotować. Przepis z bloga "zGotowana Paula".

Beza Pavlova. Z tym przepisem na pewno się udaBeza Pavlova. Z tym przepisem na pewno się uda
Paulina Kryjom

Składniki

  • 4 białka średnich jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • śmietanka 36 proc. oraz owoce

Przepis

1. Przygotować wszystkie składniki w zasięgu ręki i nagrzać piekarnik do 170 stopni. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 20-22 cm (można użyć talerza).

Przepis

2. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać. Na początku na niskich obrotach później szybciej - nie ubijać dłużej niż trzy minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.

Przepis

3. Zacząć dodawać cukier - wsypywać 1 łyżkę i miksować na najwyższych obrotach do czasu rozpuszczenia cukru (około 1 minuta), postępować tak do skończenia cukru.

Przepis

4. Następnie dodać sok z cytryny lub ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Miksować chwilę. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana.

Przepis

5. Nakładać pianę na wcześniej przygotowany papier, pianę wykładać na środek i za pomocą szpatułki formować kopiec z wklęsłym środkiem - boki nie muszą być gładkie.

Przepis

6. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 7 minut, następnie zmniejszyć do 100 stopni i suszyć 100 minut. Studzić w wyłączonym piekarniku.

Przepis

7. Śmietankę ubić na sztywno i wyłożyć na środek Pavlovej ułożyć owoce najlepiej jeść od razu.

Przepis

Beza - rady

Beza to dość trudny wypiek i nie zawsze wychodzi, wszystko zależy od czasu ubijania oraz przede wszystkim od piekarnika. Każdy inaczej piecze, jeśli zauważysz, że beza brązowieje, trzeba zmniejszyć temperaturę i suszyć dłużej.

Przepis

Jajka powinny być jak najświeższe oraz w temperaturze pokojowej. Najlepiej użyć wysokiej szklanej bądź metalowej miski, która musi być czysta i sucha. Białka powinny być idealnie oddzielone od żółtek. Zamiast soku z cytryny można użyć ocet

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców