Beza Pavlova. Z tym przepisem na pewno się uda
Pavlova to rodzaj tortu bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Przyrządza się go z białek, cukru i mąki ziemniaczanej. Zobaczcie, jak ją przygotować. Przepis z bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
1. Przygotować wszystkie składniki w zasięgu ręki i nagrzać piekarnik do 170 stopni. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 20-22 cm (można użyć talerza).
2. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać. Na początku na niskich obrotach później szybciej - nie ubijać dłużej niż trzy minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
3. Zacząć dodawać cukier - wsypywać 1 łyżkę i miksować na najwyższych obrotach do czasu rozpuszczenia cukru (około 1 minuta), postępować tak do skończenia cukru.
4. Następnie dodać sok z cytryny lub ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Miksować chwilę. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana.
5. Nakładać pianę na wcześniej przygotowany papier, pianę wykładać na środek i za pomocą szpatułki formować kopiec z wklęsłym środkiem - boki nie muszą być gładkie.
6. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 7 minut, następnie zmniejszyć do 100 stopni i suszyć 100 minut. Studzić w wyłączonym piekarniku.
7. Śmietankę ubić na sztywno i wyłożyć na środek Pavlovej ułożyć owoce najlepiej jeść od razu.
Beza - rady
Beza to dość trudny wypiek i nie zawsze wychodzi, wszystko zależy od czasu ubijania oraz przede wszystkim od piekarnika. Każdy inaczej piecze, jeśli zauważysz, że beza brązowieje, trzeba zmniejszyć temperaturę i suszyć dłużej.
Jajka powinny być jak najświeższe oraz w temperaturze pokojowej. Najlepiej użyć wysokiej szklanej bądź metalowej miski, która musi być czysta i sucha. Białka powinny być idealnie oddzielone od żółtek. Zamiast soku z cytryny można użyć ocet
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze