Beza Pavlova. Z tym przepisem na pewno się uda

Pavlova to rodzaj tortu bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Przyrządza się go z białek, cukru i mąki ziemniaczanej. Zobaczcie, jak ją przygotować. Przepis z bloga "zGotowana Paula".

Beza Pavlova. Z tym przepisem na pewno się udaBeza Pavlova. Z tym przepisem na pewno się uda
Paulina Kryjom

Składniki

  • 4 białka średnich jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • śmietanka 36 proc. oraz owoce

Przepis

1. Przygotować wszystkie składniki w zasięgu ręki i nagrzać piekarnik do 170 stopni. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 20-22 cm (można użyć talerza).

Przepis

2. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać. Na początku na niskich obrotach później szybciej - nie ubijać dłużej niż trzy minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.

Przepis

3. Zacząć dodawać cukier - wsypywać 1 łyżkę i miksować na najwyższych obrotach do czasu rozpuszczenia cukru (około 1 minuta), postępować tak do skończenia cukru.

Przepis

4. Następnie dodać sok z cytryny lub ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Miksować chwilę. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana.

Przepis

5. Nakładać pianę na wcześniej przygotowany papier, pianę wykładać na środek i za pomocą szpatułki formować kopiec z wklęsłym środkiem - boki nie muszą być gładkie.

Przepis

6. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 7 minut, następnie zmniejszyć do 100 stopni i suszyć 100 minut. Studzić w wyłączonym piekarniku.

Przepis

7. Śmietankę ubić na sztywno i wyłożyć na środek Pavlovej ułożyć owoce najlepiej jeść od razu.

Przepis

Beza - rady

Beza to dość trudny wypiek i nie zawsze wychodzi, wszystko zależy od czasu ubijania oraz przede wszystkim od piekarnika. Każdy inaczej piecze, jeśli zauważysz, że beza brązowieje, trzeba zmniejszyć temperaturę i suszyć dłużej.

Przepis

Jajka powinny być jak najświeższe oraz w temperaturze pokojowej. Najlepiej użyć wysokiej szklanej bądź metalowej miski, która musi być czysta i sucha. Białka powinny być idealnie oddzielone od żółtek. Zamiast soku z cytryny można użyć ocet

Wybrane dla Ciebie
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟