Bertram – hiszpański rumianek. Cenna przyprawa

"Niezależnie od tego, z czym jest jedzony, czy to na sucho czy w potrawie, jest pożyteczny i dobry zarówno dla chorych, jak i zdrowych" – pisała już blisko 800 lat temu św. Hildegarda z Bingen, znana mistyczka i uzdrowicielka. Bertram, oprócz cennych właściwości leczniczych, ma również ciekawy smak, dzięki czemu pasuje do wielu dań.

Korzeń bertramu jest źródłem składników odżywczych
Źródło zdjęć: © 123RF

Bertram, zwany też pierściennikiem lekarskim, akarkarą czy hiszpańskim rumiankiem (jego kwiatki z białymi płatkami i żółtym wnętrzem faktycznie przypominają popularne także w Polsce rumianki), rośnie przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich, na Kaukazie i w Indiach. Jednak w Europie już niemal nie występuje w stanie dzikim, jest za to dość powszechnie uprawiany, przede wszystkim dla korzenia, wykorzystywanego jako surowiec do produkcji przyprawy oraz licznych suplementów diety.

Człowiek ceni go od wieków. Stosowanie bertramu zalecali już twórcy ajurwedy – jednego z najstarszych systemów leczniczych, w którym zwraca się uwagę przede wszystkim na zachowanie pierwotnej równowagi organizmu, czemu ma służyć m.in. spożywanie odpowiednich produktów naturalnych. Hinduscy mędrcy uznawali korzeń tej rośliny za remedium na ból zębów, gardła czy migdałków oraz skuteczny afrodyzjak zwiększający płodność i podnoszący męskie libido.

Bertramowi dużo miejsca w swoich słynnych działach o roślinach leczniczych poświęciła św. Hildegarda z Bingen, XII-wieczna mistyczka, uzdrowicielka i reformatorka religijna. Zalecała jego stosowanie zarówno osobom chorym, jak i zdrowym. Legendarna benedyktynka przekonywała, że bertram działa regenerująco na organizm, leczy dolegliwości żołądkowo-jelitowe, reguluje trawienie oraz zwiększa przyswajalność składników odżywczych: witamin, białek czy węglowodanów.

Zobacz też: Gałka muszkatołowa. Właściwości niezwykłej przyprawy

Choć od czasów św. Hildegardy sporo się zmieniło, roślina przypominająca nasz rodzimy rumianek wciąż uchodzi za jeden z najzdrowszych darów natury, świetnie sprawdzający się również w kuchni, jako smakowita przyprawa.

Bertram – właściwości odżywcze

Korzeń bertramu jest bardzo bogatym źródłem cennych składników odżywczych, zwłaszcza alkiloamidów – organicznych związków chemicznych charakteryzujących się silnym działaniem leczniczym. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują: pyretryna, pellitoryna i sezamina. Roślina dostarcza też dużo polisacharydów, w tym inuliny.

Dzięki temu sprzyja naszemu zdrowiu, m.in. regulując pracę systemu nerwowego. Badania naukowe wykazały, że regularne stosowanie bertramu nie tylko poprawia samopoczucie, ale również korzystnie wpływa na pamięć, koncentrację oraz zdolność przyswajania wiedzy.

Składniki korzenia pierściennika lekarskiego, zwłaszcza anacylina, działają rozkurczowo i przeciwdrgawkowo, co jest ważne dla osób zmagających się z epilepsją. Bertram wykazuje też właściwości antybakteryjne, pomaga uporać się ze szkodliwymi pasożytami. Wzmacnia system odpornościowy, wspomaga wydzielanie śliny, poprawia jakość krwi (reguluje poziom hemoglobiny i leukocytów). Może stanowić wartościowy składnik diety chorych na cukrzycę.

Nie należy jednak przesadzać z jego spożywaniem, ponieważ nadmiar przyprawy w naszym jadłospisie prowadzi niekiedy do zgagi albo nadprodukcji kwasu żołądkowego. Bertram nie jest też wskazany dla kobiet w ciąży i matek karmiących (niekiedy powoduje skurcze i krwawienie macicy, a także hamuje produkcję mleka) oraz osób cierpiących na wrzody żołądka, nadkwaśność żołądka czy choroby jelit.

Bertram w kuchni

W celach leczniczych zaleca się zwykle regularne picie odwaru z korzenia bertramu – łyżeczkę suszu należy zalać szklanką wrzącej wody i gotować miksturę przez 5-10 minut albo parzyć przez kwadrans.
Jednak roślina świetnie sprawdza się również w kuchni, jako przyprawa o ciekawym, wyrazistym, lekko ostrym i korzennym aromacie. Pasuje niemal do każdej potrawy. Szczyptę bertramu warto dodać do zupy, sosu, dań z roślin strączkowych oraz innych warzyw. Znakomicie komponuje się z wszelkimi kaszami czy zbożami, zwłaszcza orkiszem.

Bertram z powodzeniem możemy wykorzystać do posypania kanapki lub sałatki. Niektórzy dodają go nawet do przetworów: kompotów oraz rozmaitych marynat.

W sklepach zielarskich oraz Internecie kupimy przyprawę w wersji łagodnej i ostrej. Którą wybrać? Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych, gdyż obie wykazują duże właściwości odżywcze.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw