Bażant - aternatywa dla kurczaka i indyka. Jak go przyrządzić?

W dawnych czasach bażanty, kaczki czy gołębie były bardzo popularnymi daniami na polskich stołach. Choć obecnie dziczyzna coraz częściej pojawia się na stole Polaków wciąż nie jest często wybieranym mięsem. Jest nie tylko zdrowsze od mięs zwierząt hodowlanych, ale chudsze. Średnio zawiera 120 kcal w 100 g. Posiada witaminy z grupy B, i minerały – wapń, fosfor, magnez, a także łatwo przyswajalne żelazo

W dawnych czasach bażanty, kaczki czy gołębie były bardzo popularnymi daniami na polskich stołach. Obecnie Polacy rzadziej sięgają po to mięso, błędnie zakładając, że jest drogie i trudne w przyrządzeniu.

Mięso dziczyzny jest nie tylko zdrowsze od mięsa zwierząt hodowlanych, ale chudsze. Zawiera zaledwie 120 kcal w 100 g. Bażant to źródło witamin z grupy B oraz minerałów takich jak: wapń, fosfor czy żelazo.

Lena Kostylewa, autorka bloga PrzepisyTradycyjne.pl, postanowiła sprawdzić, czy łatwo upolować w sklepie bażanta i co można z niego ugotować. Blogerka zaprzeczyła powszechnie panującej opinii, że przyrządzenie dziczyzny nie jest najprostsze.

- Przygotowuje się go bardzo łatwo. Wystarczy marynata i dodatki. Cały bażant kosztuje około 30 zł - mówi Lena.

Przepis na pieczonego bażanta wg przepisu z 1904 roku.

Składniki:

1 szt bażanta
6 plasterków boczku
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

1. Bażanta opłucz w zimnej wodzie i sprawdź, czy nie ma w środku podrobów.
2. Osusz mięso i wetrzyj w mnie odrobinę soli i pieprzu.
3. Następnie obłóż je boczkiem.
4. Wstaw bażanta do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 45 minut.

Wybrane dla Ciebie
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące