Bażant - aternatywa dla kurczaka i indyka. Jak go przyrządzić?

W dawnych czasach bażanty, kaczki czy gołębie były bardzo popularnymi daniami na polskich stołach. Choć obecnie dziczyzna coraz częściej pojawia się na stole Polaków wciąż nie jest często wybieranym mięsem. Jest nie tylko zdrowsze od mięs zwierząt hodowlanych, ale chudsze. Średnio zawiera 120 kcal w 100 g. Posiada witaminy z grupy B, i minerały – wapń, fosfor, magnez, a także łatwo przyswajalne żelazo

W dawnych czasach bażanty, kaczki czy gołębie były bardzo popularnymi daniami na polskich stołach. Obecnie Polacy rzadziej sięgają po to mięso, błędnie zakładając, że jest drogie i trudne w przyrządzeniu.

Mięso dziczyzny jest nie tylko zdrowsze od mięsa zwierząt hodowlanych, ale chudsze. Zawiera zaledwie 120 kcal w 100 g. Bażant to źródło witamin z grupy B oraz minerałów takich jak: wapń, fosfor czy żelazo.

Lena Kostylewa, autorka bloga PrzepisyTradycyjne.pl, postanowiła sprawdzić, czy łatwo upolować w sklepie bażanta i co można z niego ugotować. Blogerka zaprzeczyła powszechnie panującej opinii, że przyrządzenie dziczyzny nie jest najprostsze.

- Przygotowuje się go bardzo łatwo. Wystarczy marynata i dodatki. Cały bażant kosztuje około 30 zł - mówi Lena.

Przepis na pieczonego bażanta wg przepisu z 1904 roku.

Składniki:

1 szt bażanta
6 plasterków boczku
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

1. Bażanta opłucz w zimnej wodzie i sprawdź, czy nie ma w środku podrobów.
2. Osusz mięso i wetrzyj w mnie odrobinę soli i pieprzu.
3. Następnie obłóż je boczkiem.
4. Wstaw bażanta do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 45 minut.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru