Trwa ładowanie...
ycipk-3vi4l9
Bażant - aternatywa dla kurczaka i indyka. Jak go przyrządzić?

Bażant - aternatywa dla kurczaka i indyka. Jak go przyrządzić?

W dawnych czasach bażanty, kaczki czy gołębie były bardzo popularnymi daniami na polskich stołach. Choć obecnie dziczyzna coraz częściej pojawia się na stole Polaków wciąż nie jest często wybieranym mięsem. Jest nie tylko zdrowsze od mięs zwierząt hodowlanych, ale chudsze. Średnio zawiera 120 kcal w 100 g. Posiada witaminy z grupy B, i minerały – wapń, fosfor, magnez, a także łatwo przyswajalne żelazo
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
ycipk-3vi4l9

W dawnych czasach bażanty, kaczki czy gołębie były bardzo popularnymi daniami na polskich stołach. Obecnie Polacy rzadziej sięgają po to mięso, błędnie zakładając, że jest drogie i trudne w przyrządzeniu.

Mięso dziczyzny jest nie tylko zdrowsze od mięsa zwierząt hodowlanych, ale chudsze. Zawiera zaledwie 120 kcal w 100 g. Bażant to źródło witamin z grupy B oraz minerałów takich jak: wapń, fosfor czy żelazo.

ycipk-3vi4l9

Lena Kostylewa, autorka bloga PrzepisyTradycyjne.pl, postanowiła sprawdzić, czy łatwo upolować w sklepie bażanta i co można z niego ugotować. Blogerka zaprzeczyła powszechnie panującej opinii, że przyrządzenie dziczyzny nie jest najprostsze.

- Przygotowuje się go bardzo łatwo. Wystarczy marynata i dodatki. Cały bażant kosztuje około 30 zł - mówi Lena.

Przepis na pieczonego bażanta wg przepisu z 1904 roku.

Składniki:

ycipk-3vi4l9

1 szt bażanta
6 plasterków boczku
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. Bażanta opłucz w zimnej wodzie i sprawdź, czy nie ma w środku podrobów.
  2. Osusz mięso i wetrzyj w mnie odrobinę soli i pieprzu.
  3. Następnie obłóż je boczkiem.
  4. Wstaw bażanta do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 45 minut.

*Czy warto jeść dziczyznę? *

ycipk-3vi4l9

*Makaroniki – słodkie ciasteczka prosto z Francji *

*Potrafisz rozszyfrować nazwy tych potraw *

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3vi4l9

ycipk-3vi4l9
ycipk-3vi4l9