Bażant - aternatywa dla kurczaka i indyka. Jak go przyrządzić?
W dawnych czasach bażanty, kaczki czy gołębie były bardzo popularnymi daniami na polskich stołach. Choć obecnie dziczyzna coraz częściej pojawia się na stole Polaków wciąż nie jest często wybieranym mięsem. Jest nie tylko zdrowsze od mięs zwierząt hodowlanych, ale chudsze. Średnio zawiera 120 kcal w 100 g. Posiada witaminy z grupy B, i minerały – wapń, fosfor, magnez, a także łatwo przyswajalne żelazo
W dawnych czasach bażanty, kaczki czy gołębie były bardzo popularnymi daniami na polskich stołach. Obecnie Polacy rzadziej sięgają po to mięso, błędnie zakładając, że jest drogie i trudne w przyrządzeniu.
Mięso dziczyzny jest nie tylko zdrowsze od mięsa zwierząt hodowlanych, ale chudsze. Zawiera zaledwie 120 kcal w 100 g. Bażant to źródło witamin z grupy B oraz minerałów takich jak: wapń, fosfor czy żelazo.
Lena Kostylewa, autorka bloga PrzepisyTradycyjne.pl, postanowiła sprawdzić, czy łatwo upolować w sklepie bażanta i co można z niego ugotować. Blogerka zaprzeczyła powszechnie panującej opinii, że przyrządzenie dziczyzny nie jest najprostsze.
- Przygotowuje się go bardzo łatwo. Wystarczy marynata i dodatki. Cały bażant kosztuje około 30 zł - mówi Lena.
Składniki:
1 szt bażanta
6 plasterków boczku
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
1. Bażanta opłucz w zimnej wodzie i sprawdź, czy nie ma w środku podrobów.
2. Osusz mięso i wetrzyj w mnie odrobinę soli i pieprzu.
3. Następnie obłóż je boczkiem.
4. Wstaw bażanta do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 45 minut.