Barszcz czerwony tradycyjny. Z ziemniakami i złocistą cebulką

Jesienią i zimą chętniej gotujemy zupy. Nic dziwnego. Talerz aromatycznej i gorącej zupy rozgrzeje nawet w najchłodniejszy dzień. Jedną z moich ulubionych zup jest czerwony barszcz. Najlepiej smakuje z ziemniakami i podsmażoną na złoty kolor cebulką. Palce lizać.

Barszcz czerwony tradycyjny. Z ziemniakami i złocistą cebulkąBarszcz czerwony tradycyjny. Z ziemniakami i złocistą cebulką

Składniki

  • 1 kość wędzona
  • 1 porcja rosołowa
  • 1,5 kg buraków
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 3 średnie cebule
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5-6 ziela angielskiego i liścia laurowego
  • sok z jednej cytryny
  • 100 g masła
  • 2 soczyste jabłka
  • 6 ząbków czosnku

Przepis

Do dużego garnka wrzucamy kość wędzoną, porcję rosołową,obraną marchewkę, pietruszkę, jabłka dodajemy ziele angielski, liść laurowy, zalewamy wodą lekko solimy gotujemy wywar ok.1 godz. na średnim ogniu. W międzyczasie ziemniaki obieramy, płuczemy gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na rumiano z dodatkiem masła, mieszamy z ziemniakami. Wywar odcedzamy. Do wywaru dodajemy potarte na tarce buraki, zmiażdżony czosnek, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy do smaku, zagotowujemy. Barszcz przecedzamy przez gęste sito, sprawdzamy smak. Ziemniaki porcjujemy na talerze, zalewamy barszczem, posypujemy zieloną pietruszką.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru