Trwa ładowanie...
d25xo45
14-12-2011 01:08

Barszcz czerwony tradycyjny. Z ziemniakami i złocistą cebulką

Przepis

Jesienią i zimą chętniej gotujemy zupy. Nic dziwnego. Talerz aromatycznej i gorącej zupy rozgrzeje nawet w najchłodniejszy dzień. Jedną z moich ulubionych zup jest czerwony barszcz. Najlepiej smakuje z ziemniakami i podsmażoną na złoty kolor cebulką. Palce lizać.

d25xo45
3.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 1 kość wędzona
  • 1 porcja rosołowa
  • 1,5 kg buraków
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 3 średnie cebule
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5-6 ziela angielskiego i liścia laurowego
  • sok z jednej cytryny
  • 100 g masła
  • 2 soczyste jabłka
  • 6 ząbków czosnku
Przepis

Do dużego garnka wrzucamy kość wędzoną, porcję rosołową,obraną marchewkę, pietruszkę, jabłka dodajemy ziele angielski, liść laurowy, zalewamy wodą lekko solimy gotujemy wywar ok.1 godz. na średnim ogniu. W międzyczasie ziemniaki obieramy, płuczemy gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na rumiano z dodatkiem masła, mieszamy z ziemniakami. Wywar odcedzamy. Do wywaru dodajemy potarte na tarce buraki, zmiażdżony czosnek, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy do smaku, zagotowujemy. Barszcz przecedzamy przez gęste sito, sprawdzamy smak. Ziemniaki porcjujemy na talerze, zalewamy barszczem, posypujemy zieloną pietruszką.

Przepis dodał użytkownik buciol78

Barszcz czerwony tradycyjny. Z ziemniakami i złocistą cebulką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d25xo45
d25xo45
d25xo45
d25xo45
Więcej tematów
d25xo45