Barszcz czerwony tradycyjny. Z ziemniakami i złocistą cebulką
Jesienią i zimą chętniej gotujemy zupy. Nic dziwnego. Talerz aromatycznej i gorącej zupy rozgrzeje nawet w najchłodniejszy dzień. Jedną z moich ulubionych zup jest czerwony barszcz. Najlepiej smakuje z ziemniakami i podsmażoną na złoty kolor cebulką. Palce lizać.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Do dużego garnka wrzucamy kość wędzoną, porcję rosołową,obraną marchewkę, pietruszkę, jabłka dodajemy ziele angielski, liść laurowy, zalewamy wodą lekko solimy gotujemy wywar ok.1 godz. na średnim ogniu. W międzyczasie ziemniaki obieramy, płuczemy gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na rumiano z dodatkiem masła, mieszamy z ziemniakami. Wywar odcedzamy. Do wywaru dodajemy potarte na tarce buraki, zmiażdżony czosnek, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy do smaku, zagotowujemy. Barszcz przecedzamy przez gęste sito, sprawdzamy smak. Ziemniaki porcjujemy na talerze, zalewamy barszczem, posypujemy zieloną pietruszką.