WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Baranina – niedoceniany rodzaj mięsa. Dlaczego warto ją jeść?

Kuchnie wielu krajów świata oparte są na mięsie jagnięcym i baranim. W Polsce baranina nie jest dziś szczególnie popularna, choć kiedyś często gościła na naszych stołach. Wyparta przez wieprzowinę czy bardzo popularny i tani drób, stała się w wielu częściach kraju niemal kulinarną ciekawostką.

Baranina to niedoceniany dziś rodzaj mięsa
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Być może zapomnieliśmy, jak postępować z mięsem o tak specyficznym smaku i zapachu. Jednak święta Wielkiej Nocy, której symbolem jest właśnie baranek, to doskonała okazja, by przekonać się jak wyjątkowe dania można przygotować z tego mięsa. Oto pięć naszych propozycji na baraninę.

Pieczeń barania

To danie jest prawdziwym rarytasem. Aby przyrządzić pieczeń, potrzebujemy sporego kawałka mięsa z udźca. Jeśli już je zdobędziemy, reszta jest łatwa. Składniki: trzykilogramowy kawałek mięsa z udźca, szklanka octu, kilka łyżek smalcu, kilka ząbków czosnku, cebula, majeranek, łyżka ziaren jałowca, sól i pieprz. Mięso nacieramy dokładnie solą, pieprzem, majerankiem i jałowcem.

Zalewamy octem i pozostawiamy na dwie-trzy godziny w lodówce. Czosnek i cebulę Kroimy w kostkę. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy dokładnie i podsmażamy na patelni na smalcu z każdej strony. Przekładamy do brytfanki, wlewamy marynatę, dokładamy cebule i czosnek. Naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C cztery godziny. W razie potrzeby podlewamy wodą.

Zobacz też: Sekrety mięsa baraniego. Pomaga przy podwyższonym cholesterolu

Baranie kotleciki

Delikatne mięso z udźca nadaje się również do zrobienia szybkich i bardzo smacznych kotletów. Potrzebujemy: kilogram mięsa z udźca bez tłuszczu, pęczek dymki, sok z cytryny, kilka ząbków czosnku, masło, łyżkę mąki, szklankę białego wina, szklankę bulionu warzywnego, pół szklanki śmietany, sól, pieprz.

Umyte mięso kroimy w plastry i nacieramy solą roztartą z czosnkiem, skrapiamy sokiem z cytryny. Podsmażamy z obu stron na maśle. Dodajemy dymkę, wlewamy wino, bulion i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec zaprawiamy sos śmietaną i doprawiamy pieprzem.

Szaszłyk barani

Najwięcej baraniny je się w polskich górach, bo tam owce hoduje się od wieków. Prosty szaszłyk kiedyś pieczono nad ogniem ogniska, dziś zrobimy go w piekarniku. Składniki: kilogram baraniny z tłuszczem, dwie cebule, dwie papryki czerwone, kawałek boczku wędzonego, ocet winny, mielony kminek, łyżka miodu, sól, pieprz i majeranek.

Z octu, miodu i przypraw robimy marynatę. Mięso kroimy w duże kostki i marynujemy pół godziny. Na patyczki nabijamy po kolei kawałek mięsa, papryki, cebuli i boczku. Układamy szaszłyki na blasze, skrapiamy marynatą i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Pilaw z baraniny

Połączenie baraniny i ryżu to tradycyjne smaki kuchni azjatyckiej, szczególnie ze środkowej Azji. Pilaw jest bardzo popularny w Kirgizji czy Kazachstanie. To jednogarnkowe danie jest proste. Potrzebujemy: Kilogram mięsa baraniego lub jagnięciny, dwie duże marchewki, dużą cebulę, kilka ząbków czosnku, dwie szklanki ryżu, dwie szklanki bulionu drobiowego, mieloną kolendrę, mielony kmin rzymski, paprykę ostrą i słodka, olej, pieprz i sól.

Mięso kroimy w kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w plasterki, czosnek siekamy drobno. Warzywa i mięso podsmażamy na oleju w dużym rondlu. Dodajemy ryż i szklimy go chwilę. Dodajemy przyprawy i wlewamy bulion. Garnek stawiamy na bardzo małym gazie, przykrywamy szczelnie i dusimy potrawę około godziny, nie mieszając! Pilaw można również przyrządzać w piekarniku.

Duszone żeberka baranie

Tanie baranie żeberka są przez wiele osób uważane za prawdziwy przysmak, szczególnie, gdy są dobrze przyrządzone. Składniki: dwa kilogramy podzielonych na kawałki żeberek, dwie marchewki, dwa korzenie pietruszki, cebula, seler, czosnek, olej, sól, pieprz, majeranek, szklanka czerwonego wina.

Mięso solimy i podsmażamy na oleju. Przekładamy do dużego rondla. Wszystkie warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Doprawiamy, wlewamy wino i szklankę wody, dusimy na małym ogniu godzinę-półtorej. Pod koniec duszenia odkrywamy garnek, by sos zgęstniał.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce