Banalnie prosty przepis na domową nutellę. Zrobisz w kilka minut
Jest nie tylko przepyszna, ale też bardzo zdrowa! Możecie jeść ją bez ograniczeń!
Nie znamy osoby, która nie kochałaby Nutelli. Czekoladowo-orzechowy krem podbija serca milionów nie tylko swoją słodyczą, ale też formą. Jedyną przerażającą rzeczą w Nutelli jest zawartość cukru. Mamy na to jednak sposób. Poniżej przedstawiamy przepis na domową wersję ukochanego kremu. Jest nie tylko tak samo pyszna, ale też naprawdę zdrowa!
Składniki:
- 2 szklanki orzechów laskowych
- ½ szklanki migdałów
- ¼ szklanki surowego kakao
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 daktyle
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- Łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
Orzechy i migdały praż w piecu przez 10 min. w temperaturze ok. 160 stopni. Następnie wrzuć je do blendera lub malaksera i zacznij je rozdrabniać. Może zająć to nawet 10 min., jeśli twój mikser jest nieco słabszy. W międzyczasie mieszaj powstałą mieszankę, aż uzyska konsystencję masła orzechowego. Do masy dodaj kakao, ekstrakt waniliowy, posiekane daktyle i syrop klonowy. Zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Rozlej krem do słoiczków i zjedz w ciągu 2 tyg. Gotowe!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl