WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Bakłażan z czosnkiem i chili

Obiad z piekarnika w kilka chwil? To możliwe! Mamy dla was świetny przepis na bakłażana pieczonego z aromatycznymi dodatkami. Wypróbujcie go koniecznie!

Bakłażan z czosnkiem i chiliBakłażan z czosnkiem i chili
Karolina Wójciga

Składniki

  • 3 bakłażany,
  • 4 ząbki czosnku,
  • dwie papryczki chili,
  • olej rzepakowy,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis

Zacznij od przygotowania marynaty. Czosnek przeciśnij przez praskę, papryczki umyj, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę, a natkę pietruszki poszatkuj. Tak przygotowane składniki umieść w miseczce i dodaj 6-7 łyżek oleju rzepakowego, sól oraz pieprz do smaku. Odstaw na chwilę, by składniki się przegryzły. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż i ponacinaj ich miąższ w kratkę (tak jak na zdjęciu powyżej). Przygotowaną wcześniej marynatą posmaruj pokrojone bakłażany, poukładaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz przez 35-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru