WAŻNE
TERAZ

Niespodziewane wyznanie Artura Boruca. "Mała depresja"

"Bake Off - Ale Ciacho": curry w kruchym cieście

Obiadowe danie w pysznym cieście. Smakuje bajecznie!

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

W piątym odcinku "Bake Off – Ale Ciacho!" ośmioro amatorów wypieków zmierzyło się z tematem ciasta kruchego. W konkurencji technicznej uczestnicy mieli za zadanie przygotować aromatyczne curry w kruchym cieście według receptury Gosi Molskiej. Najlepiej poradziła sobie z tym przepisem Bogna Nadolska wygrywając odcinek, a z programem pożegnać musiała się Aleksandra Szajnóg. Danie to idealnie wpisze się w pomysły na jesienny obiad. Poniżej sprawdzony przepis jurorki kulinarnego show TVP2.

Składniki na nadzienie:
5 ziemniaków
1 marchew
1 spora cebula
ćwiartka kalafiora
ziarna kolendry
kumin
kurkuma
ziarna musztardowca
goździki
płatki chilli
pasta masala - wedle uznania
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
liście curry
ghee do smażenia
świeża kolendra
sól

*Ciasto: *
300 g mąki
150 g masła
2 gotowane żółtka
3 surowe żółtka
odrobina lodowatej wody
sól

Dodatkowo: żółtko i mleko

Sambol:
0,5 kg cebuli
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
kawałek kory cynamonu
2 goździki
szczypta liści curry
liść pandanu
1 łyżeczka suszonych rybek Maldive Fish
szczypta płatków chilli
1 łyżeczka pasty z tamaryndu, rozpuszczonej w odrobinie wody
3 łyżki cukru brązowego
sól do smaku
olej do smażenia

Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, kalafior podzielić na małe różyczki. Przyprawy uprażyć i rozetrzeć w moździerzu. W rondlu rozgrzać ghee, wrzucić przyprawy, podprażyć, dodać cebulę. Smażyć minutę mieszając. Dodać warzywa, starty imbir, roztarty z solą czosnek i pastę masala. Podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić, aż warzywa będą miękkie. Wymieszać z posiekaną kolendrą. Ręcznie zagnieść ciasto, rozwałkować, ułożyć w formie, wypełnić nadzieniem i zamknąć z góry płatem ciasta w taki sposób, by nadzienie mogło odparować (można zrobić kratkę z ciasta, czy naciąć je w dowolny sposób). Posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, naciąć i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Przygotować sambol z cebuli: na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, kardamon, goździki, cynamon, liście curry, posiekany pandan i smażyć, aż całość lekko się zarumieni. Dodać pastę z suszonych rybek, chilli i pastę tamaryndową. Intensywnie mieszając smażyć, aż cebula będzie intensywnie brązowa (uważać, żeby nie przypalić). Przed końcem smażenia dodać cukier, karmelizować mieszając.

*Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21:45 na kanale TVP2. Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/ *

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟