"Bake Off - Ale Ciacho": curry w kruchym cieście
Obiadowe danie w pysznym cieście. Smakuje bajecznie!
W piątym odcinku "Bake Off – Ale Ciacho!" ośmioro amatorów wypieków zmierzyło się z tematem ciasta kruchego. W konkurencji technicznej uczestnicy mieli za zadanie przygotować aromatyczne curry w kruchym cieście według receptury Gosi Molskiej. Najlepiej poradziła sobie z tym przepisem Bogna Nadolska wygrywając odcinek, a z programem pożegnać musiała się Aleksandra Szajnóg. Danie to idealnie wpisze się w pomysły na jesienny obiad. Poniżej sprawdzony przepis jurorki kulinarnego show TVP2.
Składniki na nadzienie:
5 ziemniaków
1 marchew
1 spora cebula
ćwiartka kalafiora
ziarna kolendry
kumin
kurkuma
ziarna musztardowca
goździki
płatki chilli
pasta masala - wedle uznania
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
liście curry
ghee do smażenia
świeża kolendra
sól
*Ciasto: *
300 g mąki
150 g masła
2 gotowane żółtka
3 surowe żółtka
odrobina lodowatej wody
sól
Dodatkowo: żółtko i mleko
Sambol:
0,5 kg cebuli
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
kawałek kory cynamonu
2 goździki
szczypta liści curry
liść pandanu
1 łyżeczka suszonych rybek Maldive Fish
szczypta płatków chilli
1 łyżeczka pasty z tamaryndu, rozpuszczonej w odrobinie wody
3 łyżki cukru brązowego
sól do smaku
olej do smażenia
Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, kalafior podzielić na małe różyczki. Przyprawy uprażyć i rozetrzeć w moździerzu. W rondlu rozgrzać ghee, wrzucić przyprawy, podprażyć, dodać cebulę. Smażyć minutę mieszając. Dodać warzywa, starty imbir, roztarty z solą czosnek i pastę masala. Podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić, aż warzywa będą miękkie. Wymieszać z posiekaną kolendrą. Ręcznie zagnieść ciasto, rozwałkować, ułożyć w formie, wypełnić nadzieniem i zamknąć z góry płatem ciasta w taki sposób, by nadzienie mogło odparować (można zrobić kratkę z ciasta, czy naciąć je w dowolny sposób). Posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, naciąć i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Przygotować sambol z cebuli: na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, kardamon, goździki, cynamon, liście curry, posiekany pandan i smażyć, aż całość lekko się zarumieni. Dodać pastę z suszonych rybek, chilli i pastę tamaryndową. Intensywnie mieszając smażyć, aż cebula będzie intensywnie brązowa (uważać, żeby nie przypalić). Przed końcem smażenia dodać cukier, karmelizować mieszając.
*Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21:45 na kanale TVP2. Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/ *