"Bake Off - Ale Ciacho": curry w kruchym cieście

Obiadowe danie w pysznym cieście. Smakuje bajecznie!

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

W piątym odcinku "Bake Off – Ale Ciacho!" ośmioro amatorów wypieków zmierzyło się z tematem ciasta kruchego. W konkurencji technicznej uczestnicy mieli za zadanie przygotować aromatyczne curry w kruchym cieście według receptury Gosi Molskiej. Najlepiej poradziła sobie z tym przepisem Bogna Nadolska wygrywając odcinek, a z programem pożegnać musiała się Aleksandra Szajnóg. Danie to idealnie wpisze się w pomysły na jesienny obiad. Poniżej sprawdzony przepis jurorki kulinarnego show TVP2.

Składniki na nadzienie:
5 ziemniaków
1 marchew
1 spora cebula
ćwiartka kalafiora
ziarna kolendry
kumin
kurkuma
ziarna musztardowca
goździki
płatki chilli
pasta masala - wedle uznania
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
liście curry
ghee do smażenia
świeża kolendra
sól

*Ciasto: *
300 g mąki
150 g masła
2 gotowane żółtka
3 surowe żółtka
odrobina lodowatej wody
sól

Dodatkowo: żółtko i mleko

Sambol:
0,5 kg cebuli
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
kawałek kory cynamonu
2 goździki
szczypta liści curry
liść pandanu
1 łyżeczka suszonych rybek Maldive Fish
szczypta płatków chilli
1 łyżeczka pasty z tamaryndu, rozpuszczonej w odrobinie wody
3 łyżki cukru brązowego
sól do smaku
olej do smażenia

Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, kalafior podzielić na małe różyczki. Przyprawy uprażyć i rozetrzeć w moździerzu. W rondlu rozgrzać ghee, wrzucić przyprawy, podprażyć, dodać cebulę. Smażyć minutę mieszając. Dodać warzywa, starty imbir, roztarty z solą czosnek i pastę masala. Podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić, aż warzywa będą miękkie. Wymieszać z posiekaną kolendrą. Ręcznie zagnieść ciasto, rozwałkować, ułożyć w formie, wypełnić nadzieniem i zamknąć z góry płatem ciasta w taki sposób, by nadzienie mogło odparować (można zrobić kratkę z ciasta, czy naciąć je w dowolny sposób). Posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, naciąć i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Przygotować sambol z cebuli: na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, kardamon, goździki, cynamon, liście curry, posiekany pandan i smażyć, aż całość lekko się zarumieni. Dodać pastę z suszonych rybek, chilli i pastę tamaryndową. Intensywnie mieszając smażyć, aż cebula będzie intensywnie brązowa (uważać, żeby nie przypalić). Przed końcem smażenia dodać cukier, karmelizować mieszając.

*Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21:45 na kanale TVP2. Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/ *

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany