Trwa ładowanie...
d16l9mr
26-10-2022 12:51

Bajka - pyszne ciasto z budyniowym kremem

Przepis

Pyszne, bogate ciasto z kremem budyniowym, czekoladą i powidłami. Ciasto smakuje wspaniale, jest wilgotne, śmietankowe, waniliowe, ciut kwaskowate od powideł. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d16l9mr
3.6
(25 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

10

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka, fot: Picasa
Składniki

Ciemny biszkopt:

  • 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
  • 180 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 160 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 30 g kakao bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jasne ciasto:

  • 5 białek
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 70 g posiekanych orzechów laskowych
  • 70 g płatków migdałowych
  • 50 g wiórków kokosowych

Krem:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 650 ml mleka
  • 250 g zagęszczonego, słodzonego mleka z puszki
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)

Do nasączenia:

  • 160 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 90 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64 proc.)
  • 90 g mlecznej czekolady
  • 210 ml śmietanki kremówki 30 proc.

Dodatkowo:

  • około 4-5 łyżek powideł śliwkowych
  • wiórki kokosowe do posypania
Bajka - pyszne ciasto z budyniowym kremem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

19
23

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16l9mr
d16l9mr
d16l9mr
d16l9mr
Więcej tematów
d16l9mr