Bajka - pyszne ciasto z budyniowym kremem
Pyszne, bogate ciasto z kremem budyniowym, czekoladą i powidłami. Ciasto smakuje wspaniale, jest wilgotne, śmietankowe, waniliowe, ciut kwaskowate od powideł. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Natalia Kudela
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciemny biszkopt:
- 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
- 180 g cukru
- 80 ml oleju
- 160 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 30 g kakao bez cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jasne ciasto:
- 5 białek
- 180 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 70 g posiekanych orzechów laskowych
- 70 g płatków migdałowych
- 50 g wiórków kokosowych
Krem:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 650 ml mleka
- 250 g zagęszczonego, słodzonego mleka z puszki
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
Do nasączenia:
- 160 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 90 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64 proc.)
- 90 g mlecznej czekolady
- 210 ml śmietanki kremówki 30 proc.
Dodatkowo:
- około 4-5 łyżek powideł śliwkowych
- wiórki kokosowe do posypania
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl