Bajgle - kuchnia żydowska
- 3 szklanki mąki,
- 2 dkg świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki oleju,
- 1 jajko,
- 1 1/2 łyżki soli,
- mak lub gruba sól do posypania
Drożdże wymieszać w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Olej połączyć z 1/3 szklanki wody i połączyć z rozczynem. Wymieszać. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać cukier, jajko, olej z wodą i drożdżami. Zarobić ciasto. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 12 równych kawałków i utoczyć wałki o średnicy 1 1/2 cm. Uformować obwarzanki. Gotować je w osłodzonym wrzątku pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie wyłożyć na blachę, obsypać makiem lub solą. Pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut.
Przepis dodał użytkownik Aniolywkuchni-blogkulinarny
Podziel się opinią
Komentarze