Trwa ładowanie...

Baba wielkanocna, która zawsze się udaje

Co warto wiedzieć o tym świątecznym specjale i jak prawidłowo podejść do jego przygotowania? Oto kilka podpowiedzi.

Baba wielkanocna, która zawsze się udajeŹródło: 123RF
d3zrlz5
d3zrlz5

Potrawy i desery na wielkanocnym stole to zdecydowanie jedna z ważniejszych polskich tradycji kulinarnych. Wśród czołowych dań spożywanych w Wielką Niedzielę i Lany Poniedziałek znajduje się wielkanocna baba, nazywana też babką. Jej nazwa wzięła się ponoć stąd, że swoim specyficznym kształtem przypomina spódnicę noszoną niegdyś przez wiejskie kobiety - węższą u góry i rozszerzającą się u dołu. Co warto wiedzieć o tym specjale i jak prawidłowo podejść do jego przygotowania? Oto kilka podpowiedzi.

Słodycz Wielkiej Nocy

Baba do Polski przywędrowała z Litwy i Białorusi, a historia jej wypieku sięga XVII wieku. Pierwotnie pieczono ją w stożkowej formie do ciasta i po przestudzeniu polewano lukrem, a na przestrzeni lat ewoluowała do dzisiejszego kształtu. W polskich domach z pokolenia na pokolenie przekazuje się recepturę na ten słodki produkt, ale swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim symbolice. Według wierzeń bowiem baba ma zapewnić rodzinie dobrobyt i powodzenie. To również sprawdzian umiejętności kucharskich pani domu, ponieważ tradycyjnie powinna być ona przygotowywana własnoręcznie. Ciasto to wbrew pozorom nie należy do najłatwiejszy i przez błahe błędy można je zepsuć. Nic więc dziwnego, że wokół niego krążą różne przesądy, m.in. szczelne zamykanie kuchni, aby nawet najmniejszy przeciąg nie wpłynął na kształt baby.

Jak traktować babę wielkanocną

Niczym w relacjach damsko-męskich i pierwszych randek, podczas przygotowywania babki trzeba być bardzo delikatnym. Znaczenie mają nie tylko odpowiednie proporcje, jakość i temperatura składników, ale też tempo mieszania, sposób wyjmowania ciasta z formy i nastrój kucharki. Drożdże poleca się wymieszać z niewielką ilością cukru, dzięki czemu ciasto ładnie wyrośnie. Zaczyn powinien popracować długo i w ciepłym miejscu, pod przykryciem z lnianej, czystej ściereczki - nie wskazany jest przewiew czy zmiany temperatury. Należy zachować umiar co do ilości proszku do pieczenia, aby baba nie popękała w trakcie pieczenia, lub zrezygnować z tego produktu. Dodatki, takie jak rodzynki, morele czy orzechy, powinny być wcześniej wypłukane, osuszone i oprószone mąką. Ta również powinna być staranie dobrana - poleca się produkt sypki i bez grudek, o optymalnej wilgotności.

POLECAMY: href="http://kuchnia.wp.pl/wielkanocny-stol-proste-patenty-na-dekoracje-6054631037551233g">jak pięknie i prosto udekorować wielkanocny stół[ jak pięknie i prosto udekorować wielkanocny stół

Zazwyczaj babkę piecze się w temperaturze od 180 do 200 stopni C, najlepiej bez opcji termoobieg. W trakcie pieczenia nie wolno nawet uchylić drzwiczek piekarnika - grozi to bowiem nagłym i nieodwracalnym opadnięciem baby. Gotowe ciasto nakłuwamy drewnianym patyczkiem, sprawdzając czy nie jest surowe. Ukraińskie kucharki zgodnie z przesądem kładą babę na poduchach, ale w domowych warunkach wystarczy po przestudzeniu, delikatnie i powoli przełożyć wypiek na paterę. Dzieło wieńczy dekoracja wedle uznania - lukier, cukier puder lub czekoladowa polewa.

d3zrlz5

Ciasto odpowiednio przechowywane nie powinno zbyt szybko stracić smaku i konsystencji, ale aby na dłużej pozostało świeże, do masy należy dodać uproszczoną wersję ciasta parzonego, tj. połączenie ciepłego mleka z masłem i mąką. Trik ten zdradził redakcji WP Kuchni Mistrz Cukiernictwa Paweł Małecki podczas warsztatów Lidla "Wielkanocne wypieki".

Do wyboru, do koloru

Babka wielkanocna to cała gama smaków i sposobów wykonania. Najbardziej popularną wersją jest babka drożdżowa z rodzynkami, bardzo pracochłonna ze względu na długi okres przygotowywania ciasta do upieczenia. Innym rodzajem jest babka piaskowa, która nie wymaga użycia drożdży, więc jest łatwiejsza i szybsza. W ofercie wielkanocnej znajdziemy również ucieraną babkę cytrynową z polewą lukrową, której charakterystyczny posmak zna na pewno każdy z nas. Oprócz tych głównych trzech rodzajów na wielkanocnych stołach mogą się również znaleźć babki marmurkowe (np. z dodatkiem kakao), babki nasączane alkoholem albo te sprowadzone do minimalnej wielkości (babeczka do święconki). Niezależnie od rodzajów ciasta,
warto stosować pewne triki w przygotowaniu, które pomogą nam później cieszyć się smacznym i pięknie wyglądającym wypiekiem.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

d3zrlz5
d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj