Baba wielkanocna, która zawsze się udaje

Co warto wiedzieć o tym świątecznym specjale i jak prawidłowo podejść do jego przygotowania? Oto kilka podpowiedzi.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Potrawy i desery na wielkanocnym stole to zdecydowanie jedna z ważniejszych polskich tradycji kulinarnych. Wśród czołowych dań spożywanych w Wielką Niedzielę i Lany Poniedziałek znajduje się wielkanocna baba, nazywana też babką. Jej nazwa wzięła się ponoć stąd, że swoim specyficznym kształtem przypomina spódnicę noszoną niegdyś przez wiejskie kobiety - węższą u góry i rozszerzającą się u dołu. Co warto wiedzieć o tym specjale i jak prawidłowo podejść do jego przygotowania? Oto kilka podpowiedzi.

Słodycz Wielkiej Nocy

Baba do Polski przywędrowała z Litwy i Białorusi, a historia jej wypieku sięga XVII wieku. Pierwotnie pieczono ją w stożkowej formie do ciasta i po przestudzeniu polewano lukrem, a na przestrzeni lat ewoluowała do dzisiejszego kształtu. W polskich domach z pokolenia na pokolenie przekazuje się recepturę na ten słodki produkt, ale swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim symbolice. Według wierzeń bowiem baba ma zapewnić rodzinie dobrobyt i powodzenie. To również sprawdzian umiejętności kucharskich pani domu, ponieważ tradycyjnie powinna być ona przygotowywana własnoręcznie. Ciasto to wbrew pozorom nie należy do najłatwiejszy i przez błahe błędy można je zepsuć. Nic więc dziwnego, że wokół niego krążą różne przesądy, m.in. szczelne zamykanie kuchni, aby nawet najmniejszy przeciąg nie wpłynął na kształt baby.

Jak traktować babę wielkanocną

Niczym w relacjach damsko-męskich i pierwszych randek, podczas przygotowywania babki trzeba być bardzo delikatnym. Znaczenie mają nie tylko odpowiednie proporcje, jakość i temperatura składników, ale też tempo mieszania, sposób wyjmowania ciasta z formy i nastrój kucharki. Drożdże poleca się wymieszać z niewielką ilością cukru, dzięki czemu ciasto ładnie wyrośnie. Zaczyn powinien popracować długo i w ciepłym miejscu, pod przykryciem z lnianej, czystej ściereczki - nie wskazany jest przewiew czy zmiany temperatury. Należy zachować umiar co do ilości proszku do pieczenia, aby baba nie popękała w trakcie pieczenia, lub zrezygnować z tego produktu. Dodatki, takie jak rodzynki, morele czy orzechy, powinny być wcześniej wypłukane, osuszone i oprószone mąką. Ta również powinna być staranie dobrana - poleca się produkt sypki i bez grudek, o optymalnej wilgotności.

POLECAMY: jak pięknie i prosto udekorować wielkanocny stół[ jak pięknie i prosto udekorować wielkanocny stół

Obraz

Zazwyczaj babkę piecze się w temperaturze od 180 do 200 stopni C, najlepiej bez opcji termoobieg. W trakcie pieczenia nie wolno nawet uchylić drzwiczek piekarnika - grozi to bowiem nagłym i nieodwracalnym opadnięciem baby. Gotowe ciasto nakłuwamy drewnianym patyczkiem, sprawdzając czy nie jest surowe. Ukraińskie kucharki zgodnie z przesądem kładą babę na poduchach, ale w domowych warunkach wystarczy po przestudzeniu, delikatnie i powoli przełożyć wypiek na paterę. Dzieło wieńczy dekoracja wedle uznania - lukier, cukier puder lub czekoladowa polewa.

Ciasto odpowiednio przechowywane nie powinno zbyt szybko stracić smaku i konsystencji, ale aby na dłużej pozostało świeże, do masy należy dodać uproszczoną wersję ciasta parzonego, tj. połączenie ciepłego mleka z masłem i mąką. Trik ten zdradził redakcji WP Kuchni Mistrz Cukiernictwa Paweł Małecki podczas warsztatów Lidla "Wielkanocne wypieki".

Do wyboru, do koloru

Babka wielkanocna to cała gama smaków i sposobów wykonania. Najbardziej popularną wersją jest babka drożdżowa z rodzynkami, bardzo pracochłonna ze względu na długi okres przygotowywania ciasta do upieczenia. Innym rodzajem jest babka piaskowa, która nie wymaga użycia drożdży, więc jest łatwiejsza i szybsza. W ofercie wielkanocnej znajdziemy również ucieraną babkę cytrynową z polewą lukrową, której charakterystyczny posmak zna na pewno każdy z nas. Oprócz tych głównych trzech rodzajów na wielkanocnych stołach mogą się również znaleźć babki marmurkowe (np. z dodatkiem kakao), babki nasączane alkoholem albo te sprowadzone do minimalnej wielkości (babeczka do święconki). Niezależnie od rodzajów ciasta,
warto stosować pewne triki w przygotowaniu, które pomogą nam później cieszyć się smacznym i pięknie wyglądającym wypiekiem.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

Obraz

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀