Baba drożdżowa na bogato
Baba drożdżowa to wielkanocna tradycja, która jeszcze bardziej osładza świąteczny czas. Przygotowanie jest proste, a smak - nieziemski! Postaw ją na świątecznym stole, a zniknie w kilka chwil.
Czas przygotowania: | |
Okazja: |
- 2 szklanki mąki
- 4 dkg drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 100 gram cukru
- 100 gram masła
- szczypta soli
- szklanka rodzynek
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- margaryna do wysmarowania formy
- 1/3 szklanki rumu
Dzień wcześniej zalać rodzynki rumem. Wsypać do miski drożdże, mleko, łyżkę cukru. Odstawić, aby zaczyn wyrósł w ciepłe miejsce. Następnie jajka zmiksować z cukrem, dodać zaczyn, sól, mąkę i stopione lub miękkie masło. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto uzyska jednolitą formę dodać odsączone rodzynki i żurawinę. Wymieszać, odstawić w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia (najlepiej przy kaloryferze) na 2 godziny.
Po tym czasie formę z kominkiem wysmarować masłem , przełożyć ciasto i piec w 180 stopniach przez 30 minut przykrytą folią, a potem zdjąć folię i piec dalej około 25 minut aż ciasto się ładnie zapiecze na brązowy kolor. Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków nakłuć ciasto i sprawdzić, czy patyk nie jest mokry, jeśli jest suchy, wyjąć z piekarnika formę z babą.
Jak ostygnie, wyjąć babę z formy. Podawać posypaną cukrem pudrem lub można polukrować.
Przepis dodał użytkownik banditka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze