Trwa ładowanie...
d2aiq93
d2aiq93

Baba drożdżowa na bogato

Przepis

Baba drożdżowa to wielkanocna tradycja, która jeszcze bardziej osładza świąteczny czas. Przygotowanie jest proste, a smak - nieziemski! Postaw ją na świątecznym stole, a zniknie w kilka chwil.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d2aiq93
Czas przygotowania:
Okazja:
Baba drożdżowa na bogato
Getty Images
Baba drożdżowa na bogato
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 4 dkg drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 100 gram cukru
  • 100 gram masła
  • szczypta soli
  • szklanka rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • margaryna do wysmarowania formy
  • 1/3 szklanki rumu
Przepis

Dzień wcześniej zalać rodzynki rumem. Wsypać do miski drożdże, mleko, łyżkę cukru. Odstawić, aby zaczyn wyrósł w ciepłe miejsce. Następnie jajka zmiksować z cukrem, dodać zaczyn, sól, mąkę i stopione lub miękkie masło. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto uzyska jednolitą formę dodać odsączone rodzynki i żurawinę. Wymieszać, odstawić w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia (najlepiej przy kaloryferze) na 2 godziny.

Po tym czasie formę z kominkiem wysmarować masłem , przełożyć ciasto i piec w 180 stopniach przez 30 minut przykrytą folią, a potem zdjąć folię i piec dalej około 25 minut aż ciasto się ładnie zapiecze na brązowy kolor. Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków nakłuć ciasto i sprawdzić, czy patyk nie jest mokry, jeśli jest suchy, wyjąć z piekarnika formę z babą.

Jak ostygnie, wyjąć babę z formy. Podawać posypaną cukrem pudrem lub można polukrować.

Przepis dodał użytkownik banditka

Baba drożdżowa na bogato
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d2aiq93
d2aiq93
d2aiq93

d2aiq93
d2aiq93
d2aiq93