Baba drożdżowa na bogato

Baba drożdżowa to wielkanocna tradycja, która jeszcze bardziej osładza świąteczny czas. Przygotowanie jest proste, a smak - nieziemski! Postaw ją na świątecznym stole, a zniknie w kilka chwil.

Baba drożdżowa na bogatoBaba drożdżowa na bogato

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 4 dkg drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 100 gram cukru
  • 100 gram masła
  • szczypta soli
  • szklanka rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • margaryna do wysmarowania formy
  • 1/3 szklanki rumu

Przepis

Dzień wcześniej zalać rodzynki rumem. Wsypać do miski drożdże, mleko, łyżkę cukru. Odstawić, aby zaczyn wyrósł w ciepłe miejsce. Następnie jajka zmiksować z cukrem, dodać zaczyn, sól, mąkę i stopione lub miękkie masło. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto uzyska jednolitą formę dodać odsączone rodzynki i żurawinę. Wymieszać, odstawić w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia (najlepiej przy kaloryferze) na 2 godziny.

Przepis

Po tym czasie formę z kominkiem wysmarować masłem , przełożyć ciasto i piec w 180 stopniach przez 30 minut przykrytą folią, a potem zdjąć folię i piec dalej około 25 minut aż ciasto się ładnie zapiecze na brązowy kolor. Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków nakłuć ciasto i sprawdzić, czy patyk nie jest mokry, jeśli jest suchy, wyjąć z piekarnika formę z babą.

Przepis

Jak ostygnie, wyjąć babę z formy. Podawać posypaną cukrem pudrem lub można polukrować.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast