Awokado nadziewane. Smakowita przekąska na domową imprezę
Nadziewane awokado możemy przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taka przekąska świetnie sprawdzi się domowych imprezach. to też bardzo zdrowa propozycja na śniadanie czy kolację. Przekonajcie się sami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Avocado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę poprzez ostre wbicie noża i przekręcenie o kilka stopni. Wyjdzie bardzo łatwo. Cały owoc, oczywiście pomijając skórkę nacieramy wyciśniętym sokiem z cytryny, co zapobiegnie ciemnieniu miąższu.
- Szynkę tniemy na drobne paseczki, cytrynę obieramy i wycinamy malutkie cząstki miąższu tak, aby pominąć kawałki białej błonki, gdyż jest ona gorzka w smaku. Czarny pieprz możemy dodać w duch wersjach - marnowanego pieprzu z zalewy, wtedy jest bardziej delikatny lub kawałki grubo mielonego czarnego suszonego pieprzu. Dodawajmy go z umiarem, aby nie dał nam wersji ognistej.
- Czerwona papryczka jest bardziej potrzebna do dekoracji i urozmaicenia koloru niż do wzbogacenia samego smaku farszu. Pamiętajmy, że jest bardzo ostra, więc kilka cienkich plasterków ułóżmy na wierzchu.
- Takim farszem ewentualnie z dodatkiem 2 łyżek majonezu, aby zmiękczyć całą konsystencję napełniamy nasze połówki owocu. Posypujemy żółtym serem
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze