Awokado nadziewane. Smakowita przekąska na domową imprezę
Przepis
Nadziewane awokado możemy przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taka przekąska świetnie sprawdzi się domowych imprezach. to też bardzo zdrowa propozycja na śniadanie czy kolację. Przekonajcie się sami.
4.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Składniki
Przepis
- Avocado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę poprzez ostre wbicie noża i przekręcenie o kilka stopni. Wyjdzie bardzo łatwo. Cały owoc, oczywiście pomijając skórkę nacieramy wyciśniętym sokiem z cytryny, co zapobiegnie ciemnieniu miąższu.
- Szynkę tniemy na drobne paseczki, cytrynę obieramy i wycinamy malutkie cząstki miąższu tak, aby pominąć kawałki białej błonki, gdyż jest ona gorzka w smaku. Czarny pieprz możemy dodać w duch wersjach - marnowanego pieprzu z zalewy, wtedy jest bardziej delikatny lub kawałki grubo mielonego czarnego suszonego pieprzu. Dodawajmy go z umiarem, aby nie dał nam wersji ognistej.
- Czerwona papryczka jest bardziej potrzebna do dekoracji i urozmaicenia koloru niż do wzbogacenia samego smaku farszu. Pamiętajmy, że jest bardzo ostra, więc kilka cienkich plasterków ułóżmy na wierzchu.
- Takim farszem ewentualnie z dodatkiem 2 łyżek majonezu, aby zmiękczyć całą konsystencję napełniamy nasze połówki owocu. Posypujemy żółtym serem
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Awokado nadziewane. Smakowita przekąska na domową imprezę
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
2
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.