Awanturka z tuńczyka i twarogu. Przepyszna pasta do kanapek
Awanturka to pasta twarogowa z dodatkiem ryby. Tradycyjnie przygotowywało się ją z dodatkiem wędzonej makreli. Jednak równie dobrze możemy użyć łososia czy tuńczyka z puszki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 2 opakowania serka wiejskiego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 średnie ogórki kiszone
- oregano
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Przepis
- Serki, jeśli trzeba, odcedzić. Kawałki tuńczyka dobrze osączyć z sosu. Lekko rozdrobnić.
- Serek i tuńczyka wymieszać. Dodać drobno pokrojone ogórki i posypać oregano. Łyżkę majonezu wymieszać z łyżką jogurtu, dodać sałatki i od razu podawać.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl