Aromatyczny sos grzybowy. Jak go przygotować?
Sprawdzony przepis na aromatyczny sos grzybowy. Jest kremowy, zawiesisty i ma głęboki smak. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, makaronem, kaszą, kotletami ziemniaczanymi czy jarskimi gołąbkami. Wypróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Grzyby oczyścić, wypłukać 2-3 razy, lekko obgotować w osolonej wodzie. Wylać na cedzak i pozostawić chwilę.
- W tym czasie na dużej patelni zeszklić cebulkę, dodać pietruszkę i chwilkę podusić.
- Dodać do tego odcedzone grzyby, sól i pieprz. Dusić przez 10-15 min. pod przykryciem często mieszając.
- Żółtka i mąkę roztrzepać ze śmietanką i powoli wlewać do grzybów, ciągle mieszając, aż do zagotowania sosu.
- Gdyby był za gęsty, rozprowadzić odrobiną mleka.
- Zestawić z ognia i doprawić kwaskiem do otrzymania lekkiego kwaśnego posmaku. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze