Trwa ładowanie...
d1wuwn5
d1wuwn5

Aromatyczny sos grzybowy. Jak go przygotować?

Przepis

Sprawdzony przepis na aromatyczny sos grzybowy. Jest kremowy, zawiesisty i ma głęboki smak. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, makaronem, kaszą, kotletami ziemniaczanymi czy jarskimi gołąbkami. Wypróbujcie koniecznie.

1.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Aromatyczny sos grzybowy. Jak go przygotować?
123RF
Składniki
  • 1,5 kg grzybów mieszanych (np. prawdziwki, maślaki, koźlaki, podgrzybki, zajączki itp.)
  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie cebule
  • 4 żółtka
  • 0,5 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l słodkiej śmietanki
  • 3-4 łyżki siekanej pietruszki
  • sól, pieprz
  • kwasek cytrynowy
Przepis
  • Grzyby oczyścić, wypłukać 2-3 razy, lekko obgotować w osolonej wodzie. Wylać na cedzak i pozostawić chwilę.
  • W tym czasie na dużej patelni zeszklić cebulkę, dodać pietruszkę i chwilkę podusić.
  • Dodać do tego odcedzone grzyby, sól i pieprz. Dusić przez 10-15 min. pod przykryciem często mieszając.
  • Żółtka i mąkę roztrzepać ze śmietanką i powoli wlewać do grzybów, ciągle mieszając, aż do zagotowania sosu.
  • Gdyby był za gęsty, rozprowadzić odrobiną mleka.
  • Zestawić z ognia i doprawić kwaskiem do otrzymania lekkiego kwaśnego posmaku. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Przepis dodał użytkownik Gosia25

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aromatyczny sos grzybowy. Jak go przygotować?
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d1wuwn5
d1wuwn5
d1wuwn5
d1wuwn5
Więcej tematów
d1wuwn5