Aromatyczny i puszysty chlebek ziołowy. Hit każdej domówki
Puszysty chlebek ziołowy to hit każdej domówki. Przepięknie pachnie, jest bardzo puszysty i delikatny. Świetnie smakuje zarówno solo, jak i z serkiem śmietankowym, sałatką czy grillowanym mięsem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Pieczywo
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
 - 300 g wody
 - 40 g drożdży świeżych
 - ½ łyżeczka cukru
 - 2 łyżeczki soli
 - 50 g oleju
 
Składniki na masę ziołową:
- 2 ząbki czosnku
 - 1 duża cebula
 - 1 pęczek natki pietruszki
 - 10 g liści bazylii
 - 60 g masła
 
Przepis
- Wszystkie składniki na masę ziołową blendujemy. Masę przekładamy do naczynia i odstawiamy na bok.
 - Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy wodę rozrobioną z drożdżami, wsypujemy cukier, sól, wlewamy olej i wyrabiamy ciasto.
 - Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy prostokąt 30 cm na 40 cm.
 - Ciasto smarujemy masą ziołową i kroimy w podłużne pasy 5 cm. 5. Następnie zwijamy w harmonikę i układamy w tortownicy wysmarowanej masłem. Odstawiamy na dziesięć minut.
 - Po tym czasie pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl