Aromatyczna zupa dyniowa. Idealna na początek jesieni
W wielu kuchniach świata znajdziemy przepisy na pikantne wersje zupy z dyni. Podstawą tego dania jest pieczona lub ugotowana w małej ilości wody dynia. Dodatki mogą być różnorodne. Najpopularniejsze to: świeży imbir, cebula, papryczki chili, czosnek i zioła: tymianek, oregano, bazylia lub lubczyk.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Dynię obrać ze skóry, wyjąć nasiona. Miąższ pokroić w niewielką kostkę.
- Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, wlać olej.
- Całość podsmażyć i po chwili dodać dynię. Dusić do miękkości. Odstawić do ostudzenia.
- Gdy miąższ będzie chłodny, zmiksować i zalać bulionem. Ponownie zagotować.
- Gdy zupa będzie ciepła, dodać serek topiony i przyprawy.
- Rozlać na talerze i udekorować kleksem z jogurtu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl