Trwa ładowanie...
d1znt9c
27-09-2022 11:45

Aromatyczna tarta grzybowa. Tak smakuje jesień

Przepis

Krucha tarta z grzybami leśnymi to wyśmienity pomysł na kolację. Tarta jest aromatyczna, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

d1znt9c
2.5
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 100 ml wody,
  • sól do smaku.

Pozostałe składniki:

  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 250 g podgrzybków mrożonych lub świeżych,
  • 250 g kurek mrożonych lub świeżych,
  • 6 średnich pieczarek,
  • 100 ml śmietanki jogurtowej,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zielona cebulka dymka.
Przepis
  • Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min, w temp. 200°C.
  • Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, zagotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć.
  • Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę upiec w piekarniku w temp. 180°C, aż ładnie się zrumieni.
  • Udekorować posiekaną zieloną cebulką dymką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aromatyczna tarta grzybowa. Tak smakuje jesień
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1znt9c
d1znt9c
d1znt9c
d1znt9c
Więcej tematów
d1znt9c