Aromatyczna rybka z piekarnika. Pstrąg pieczony z warzywami
W cyklu "Ryba na piątek" pokazujemy, jak smacznie przyrządzić rybkę. Pstrąg pieczony w folii z dodatkiem aromatycznych ziół to sposób na wartościowy posiłek. Można go wrzucić do piekarnika lub położyć na grillu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 świeże pstrągi
- pęczek koperku
- pęczek pietruszki
- 3 łyżki masła
- cytryna
- sól, pieprz
- czosnek
- świeży tymianek i bazylia
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 6 dużych pieczarek
- 1 czerwona papryka
Przepis
Ryby umyj, a łuski zeskrob nożem. Następnie natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Do środka pstrągów włóż po łyżce masła, plastry cytryny, gałązki koperku, tymianku, bazylii i pietruszki. Cukinię, parykę, pieczarki i cebulę opłucz i pokrój w plastry. Ryby zawiń w folię, obłóż warzywami i połóż na grillu. Piecz ok. 15 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką z roszponki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl