Aromatyczna kawa prosto z młynka. Uraczy każdego smakosza
Niegdyś mielenie kawy w domach było na porządku dziennym, teraz wiele osób zrezygnowało z młynka na rzecz zmielonej i szczelnie zapakowanej mieszanki. Warto powrócić do tradycji parzenia kawy. Pomogą w tym elektryczne młynki, które warto wypróbować.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Zalety młynków do kawy
Ci, którzy piją kawę tylko po to, by zapewnić sobie dzienną dawkę kofeiny, nie zwracają uwagi na jej smak. Osoby, które nie wyobrażają sobie poranka bez aromatycznego napoju z pewnością mają już swoje ulubione mieszanki ziaren. Czysta i lekko kwaskowata arabika, czy może bardziej pobudzająca robusta, to wszystko zależy od twoich upodobań.
Przewagą ziaren nad gotową mieszanką jest ich trwałość. Zmielona kawa o wiele szybciej traci swój aromat. Wystarczy zobaczyć, co stanie się z nią po jednym dniu, gdy zapomnisz szczelnie zamknąć pojemnik lub torebkę. Kupując tańszą kawę ziarnistą i mieląc ją tuż przed przygotowaniem napoju, uzyskasz głębszy smak niż przy przygotowywaniu naparu z droższych ziaren zmielonych jakiś czas temu.
Rodzaje młynków do kawy
Młynki elektryczne można podzielić na dwie kategorie. Nożowe używają do tego dwóch ostrzy, które tną ziarna na kawałki. Żarnowe, jak sama nazwa wskazuje, wykorzystują do rozdrabniania żarna o różnych kształtach. Jaka jest różnica między rozbijaniem a cięciem ziaren? Otóż w młynkach nożowych podczas rozdrabniania wytwarza się o wiele więcej pyłu kawowego, wraz z którym ulatnia się aromat ziaren i który może zapychać filtry ekspresu. Tańsze urządzenia mogą się dodatkowo bardziej nagrzewać, co również wpływa negatywnie na jakość przygotowywanego naparu.
Kawa mielona w młynku żarnowym nie jest wystawiona na działanie wysokiej temperatury, więc ta metoda jest o wiele mniej inwazyjna. W dodatku większość tego typu młynków oferuje kilka trybów pracy, dzięki którym uzyskasz bardziej lub mniej zmieloną kawę. Pamiętaj, że stopień rozdrobnienia ma znaczenie. W zależności od tego, jak przygotowujesz napój, musisz wybrać bardziej lub mniej zmielone ziarna.
Jak poprawnie zmielić kawę?
Parzenie kawy w ekspresie kolbowym trwa około pół minuty, co daje stosunkowo niewiele czasu, by gorąca woda wyciągnęła z ziaren cały aromat. Kawa musi więc być odpowiednio drobna i bez dodatkowego pyłu. Dzięki temu nie zapchasz filtra ekspresu, przygotowany napój będzie intensywny w smaku, a crema odpowiednio gęsta.
W przypadku pozostałych sposobów parzenia kawy nie musi być ona mielona tak drobno. Wyjątkiem jest klasyczna kawa po turecku, parzona w specjalnym miedzianym tygielku – w tym przypadku kawa powinna przypominać w dotyku cukier puder. Grubo zmielone ziarna nadają się natomiast do parzenia w kawiarce i ekspresie przelewowym, gdzie proces przygotowywania jest dłuższy.
Przygotowywanie kawy to dla wielu smakoszy rytuał, który ma na celu wydobycie z ziaren tego, co najlepsze. Warto wypróbować aromat kawy ziarnistej i docenić jej unikalny smak. Umożliwi to dobrej jakości młynek, który nie będzie kosztował zbyt wiele.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.