Aromatyczna kawa prosto z młynka. Uraczy każdego smakosza

Niegdyś mielenie kawy w domach było na porządku dziennym, teraz wiele osób zrezygnowało z młynka na rzecz zmielonej i szczelnie zapakowanej mieszanki. Warto powrócić do tradycji parzenia kawy. Pomogą w tym elektryczne młynki, które warto wypróbować.

Przygotuj kawę taką, jaką lubisz. Zacznij od wyboru ziaren
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Zalety młynków do kawy

Ci, którzy piją kawę tylko po to, by zapewnić sobie dzienną dawkę kofeiny, nie zwracają uwagi na jej smak. Osoby, które nie wyobrażają sobie poranka bez aromatycznego napoju z pewnością mają już swoje ulubione mieszanki ziaren. Czysta i lekko kwaskowata arabika, czy może bardziej pobudzająca robusta, to wszystko zależy od twoich upodobań.

Przewagą ziaren nad gotową mieszanką jest ich trwałość. Zmielona kawa o wiele szybciej traci swój aromat. Wystarczy zobaczyć, co stanie się z nią po jednym dniu, gdy zapomnisz szczelnie zamknąć pojemnik lub torebkę. Kupując tańszą kawę ziarnistą i mieląc ją tuż przed przygotowaniem napoju, uzyskasz głębszy smak niż przy przygotowywaniu naparu z droższych ziaren zmielonych jakiś czas temu.

Obraz
© Pixabay.com

Rodzaje młynków do kawy

Młynki elektryczne można podzielić na dwie kategorie. Nożowe używają do tego dwóch ostrzy, które tną ziarna na kawałki. Żarnowe, jak sama nazwa wskazuje, wykorzystują do rozdrabniania żarna o różnych kształtach. Jaka jest różnica między rozbijaniem a cięciem ziaren? Otóż w młynkach nożowych podczas rozdrabniania wytwarza się o wiele więcej pyłu kawowego, wraz z którym ulatnia się aromat ziaren i który może zapychać filtry ekspresu. Tańsze urządzenia mogą się dodatkowo bardziej nagrzewać, co również wpływa negatywnie na jakość przygotowywanego naparu.

Kawa mielona w młynku żarnowym nie jest wystawiona na działanie wysokiej temperatury, więc ta metoda jest o wiele mniej inwazyjna. W dodatku większość tego typu młynków oferuje kilka trybów pracy, dzięki którym uzyskasz bardziej lub mniej zmieloną kawę. Pamiętaj, że stopień rozdrobnienia ma znaczenie. W zależności od tego, jak przygotowujesz napój, musisz wybrać bardziej lub mniej zmielone ziarna.

Jak poprawnie zmielić kawę?

Parzenie kawy w ekspresie kolbowym trwa około pół minuty, co daje stosunkowo niewiele czasu, by gorąca woda wyciągnęła z ziaren cały aromat. Kawa musi więc być odpowiednio drobna i bez dodatkowego pyłu. Dzięki temu nie zapchasz filtra ekspresu, przygotowany napój będzie intensywny w smaku, a crema odpowiednio gęsta.

W przypadku pozostałych sposobów parzenia kawy nie musi być ona mielona tak drobno. Wyjątkiem jest klasyczna kawa po turecku, parzona w specjalnym miedzianym tygielku – w tym przypadku kawa powinna przypominać w dotyku cukier puder. Grubo zmielone ziarna nadają się natomiast do parzenia w kawiarce i ekspresie przelewowym, gdzie proces przygotowywania jest dłuższy.

Obraz
© 123RF.COM

Przygotowywanie kawy to dla wielu smakoszy rytuał, który ma na celu wydobycie z ziaren tego, co najlepsze. Warto wypróbować aromat kawy ziarnistej i docenić jej unikalny smak. Umożliwi to dobrej jakości młynek, który nie będzie kosztował zbyt wiele.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy