Aromatyczna kawa prosto z młynka. Uraczy każdego smakosza

Niegdyś mielenie kawy w domach było na porządku dziennym, teraz wiele osób zrezygnowało z młynka na rzecz zmielonej i szczelnie zapakowanej mieszanki. Warto powrócić do tradycji parzenia kawy. Pomogą w tym elektryczne młynki, które warto wypróbować.

Aromatyczna kawa prosto z młynka. Uraczy każdego smakosza
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
SKOMENTUJ

Zalety młynków do kawy

Ci, którzy piją kawę tylko po to, by zapewnić sobie dzienną dawkę kofeiny, nie zwracają uwagi na jej smak. Osoby, które nie wyobrażają sobie poranka bez aromatycznego napoju z pewnością mają już swoje ulubione mieszanki ziaren. Czysta i lekko kwaskowata arabika, czy może bardziej pobudzająca robusta, to wszystko zależy od twoich upodobań.

Przewagą ziaren nad gotową mieszanką jest ich trwałość. Zmielona kawa o wiele szybciej traci swój aromat. Wystarczy zobaczyć, co stanie się z nią po jednym dniu, gdy zapomnisz szczelnie zamknąć pojemnik lub torebkę. Kupując tańszą kawę ziarnistą i mieląc ją tuż przed przygotowaniem napoju, uzyskasz głębszy smak niż przy przygotowywaniu naparu z droższych ziaren zmielonych jakiś czas temu.

Obraz
© Pixabay.com

Rodzaje młynków do kawy

Młynki elektryczne można podzielić na dwie kategorie. Nożowe używają do tego dwóch ostrzy, które tną ziarna na kawałki. Żarnowe, jak sama nazwa wskazuje, wykorzystują do rozdrabniania żarna o różnych kształtach. Jaka jest różnica między rozbijaniem a cięciem ziaren? Otóż w młynkach nożowych podczas rozdrabniania wytwarza się o wiele więcej pyłu kawowego, wraz z którym ulatnia się aromat ziaren i który może zapychać filtry ekspresu. Tańsze urządzenia mogą się dodatkowo bardziej nagrzewać, co również wpływa negatywnie na jakość przygotowywanego naparu.

Kawa mielona w młynku żarnowym nie jest wystawiona na działanie wysokiej temperatury, więc ta metoda jest o wiele mniej inwazyjna. W dodatku większość tego typu młynków oferuje kilka trybów pracy, dzięki którym uzyskasz bardziej lub mniej zmieloną kawę. Pamiętaj, że stopień rozdrobnienia ma znaczenie. W zależności od tego, jak przygotowujesz napój, musisz wybrać bardziej lub mniej zmielone ziarna.

Jak poprawnie zmielić kawę?

Parzenie kawy w ekspresie kolbowym trwa około pół minuty, co daje stosunkowo niewiele czasu, by gorąca woda wyciągnęła z ziaren cały aromat. Kawa musi więc być odpowiednio drobna i bez dodatkowego pyłu. Dzięki temu nie zapchasz filtra ekspresu, przygotowany napój będzie intensywny w smaku, a crema odpowiednio gęsta.

W przypadku pozostałych sposobów parzenia kawy nie musi być ona mielona tak drobno. Wyjątkiem jest klasyczna kawa po turecku, parzona w specjalnym miedzianym tygielku – w tym przypadku kawa powinna przypominać w dotyku cukier puder. Grubo zmielone ziarna nadają się natomiast do parzenia w kawiarce i ekspresie przelewowym, gdzie proces przygotowywania jest dłuższy.

Obraz
© 123RF.COM

Przygotowywanie kawy to dla wielu smakoszy rytuał, który ma na celu wydobycie z ziaren tego, co najlepsze. Warto wypróbować aromat kawy ziarnistej i docenić jej unikalny smak. Umożliwi to dobrej jakości młynek, który nie będzie kosztował zbyt wiele.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć