Aromatyczna kawa prosto z młynka. Uraczy każdego smakosza

Niegdyś mielenie kawy w domach było na porządku dziennym, teraz wiele osób zrezygnowało z młynka na rzecz zmielonej i szczelnie zapakowanej mieszanki. Warto powrócić do tradycji parzenia kawy. Pomogą w tym elektryczne młynki, które warto wypróbować.

Przygotuj kawę taką, jaką lubisz. Zacznij od wyboru ziaren
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Zalety młynków do kawy

Ci, którzy piją kawę tylko po to, by zapewnić sobie dzienną dawkę kofeiny, nie zwracają uwagi na jej smak. Osoby, które nie wyobrażają sobie poranka bez aromatycznego napoju z pewnością mają już swoje ulubione mieszanki ziaren. Czysta i lekko kwaskowata arabika, czy może bardziej pobudzająca robusta, to wszystko zależy od twoich upodobań.

Przewagą ziaren nad gotową mieszanką jest ich trwałość. Zmielona kawa o wiele szybciej traci swój aromat. Wystarczy zobaczyć, co stanie się z nią po jednym dniu, gdy zapomnisz szczelnie zamknąć pojemnik lub torebkę. Kupując tańszą kawę ziarnistą i mieląc ją tuż przed przygotowaniem napoju, uzyskasz głębszy smak niż przy przygotowywaniu naparu z droższych ziaren zmielonych jakiś czas temu.

Obraz
© Pixabay.com

Rodzaje młynków do kawy

Młynki elektryczne można podzielić na dwie kategorie. Nożowe używają do tego dwóch ostrzy, które tną ziarna na kawałki. Żarnowe, jak sama nazwa wskazuje, wykorzystują do rozdrabniania żarna o różnych kształtach. Jaka jest różnica między rozbijaniem a cięciem ziaren? Otóż w młynkach nożowych podczas rozdrabniania wytwarza się o wiele więcej pyłu kawowego, wraz z którym ulatnia się aromat ziaren i który może zapychać filtry ekspresu. Tańsze urządzenia mogą się dodatkowo bardziej nagrzewać, co również wpływa negatywnie na jakość przygotowywanego naparu.

Kawa mielona w młynku żarnowym nie jest wystawiona na działanie wysokiej temperatury, więc ta metoda jest o wiele mniej inwazyjna. W dodatku większość tego typu młynków oferuje kilka trybów pracy, dzięki którym uzyskasz bardziej lub mniej zmieloną kawę. Pamiętaj, że stopień rozdrobnienia ma znaczenie. W zależności od tego, jak przygotowujesz napój, musisz wybrać bardziej lub mniej zmielone ziarna.

Jak poprawnie zmielić kawę?

Parzenie kawy w ekspresie kolbowym trwa około pół minuty, co daje stosunkowo niewiele czasu, by gorąca woda wyciągnęła z ziaren cały aromat. Kawa musi więc być odpowiednio drobna i bez dodatkowego pyłu. Dzięki temu nie zapchasz filtra ekspresu, przygotowany napój będzie intensywny w smaku, a crema odpowiednio gęsta.

W przypadku pozostałych sposobów parzenia kawy nie musi być ona mielona tak drobno. Wyjątkiem jest klasyczna kawa po turecku, parzona w specjalnym miedzianym tygielku – w tym przypadku kawa powinna przypominać w dotyku cukier puder. Grubo zmielone ziarna nadają się natomiast do parzenia w kawiarce i ekspresie przelewowym, gdzie proces przygotowywania jest dłuższy.

Obraz
© 123RF.COM

Przygotowywanie kawy to dla wielu smakoszy rytuał, który ma na celu wydobycie z ziaren tego, co najlepsze. Warto wypróbować aromat kawy ziarnistej i docenić jej unikalny smak. Umożliwi to dobrej jakości młynek, który nie będzie kosztował zbyt wiele.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał