Trwa ładowanie...
d28lbl4
d28lbl4

Aromatyczna, aksamitna zupa grzybowa. Na co dzień i na święta

Przepis

Aromatyczna i esencjonalna zupa grzybowa to obowiązkowa pozycja w wigilijnym menu. Trudno sobie bez niej wyobrazić świąteczny stół. Wypróbujcie nasz przepis Rodzina z pewnością poprosi o dokładkę.

2.0
(2 głosy)
Oceń:
d28lbl4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Aromatyczna, aksamitna zupa grzybowa. Na co dzień i na święta
123RF
Aromatyczna, aksamitna zupa grzybowa. Na co dzień i na święta
Składniki
  • 250 g mrożonych grzybów
  • cebula
  • litr bulionu warzywnego
  • szklanka mleka
  • połowa szklanki białego, wytrawnego wina
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, masło, śmietana kremówka
Przepis

W głębokim rondlu (możemy także użyć garnka) rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy i wrzucamy mieszankę mrożonych grzybów. Solimy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie odparowujmy całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem. Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko (kolejność jest ważna). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać 4 łyżki śmietany kremówki. Serwujemy ze świeżą natką pietruszki – wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę można podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań.

Przepis dodał użytkownik fire

Aromatyczna, aksamitna zupa grzybowa. Na co dzień i na święta
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d28lbl4

Podziel się opinią

Share
d28lbl4
d28lbl4

d28lbl4
d28lbl4
d28lbl4