Ania Starmach i jej pomysły na tuńczyka

Ryby w codziennej diecie nie muszą ograniczać się do paluszków rybnych czy okazjonalnych rybek z grilla. Na co dzień warto mieć w kuchni puszkę z dobrej jakości rybą. To wygodny i szybki sposób na wartościowy i urozmaicony posiłek. Włosi najchętniej jedzą go od wiosny do jesieni i warto iść ich przykładem. W cyklu "Ryba na piątek" Ania Starmach, ambasadorka RioMare, opowiada, dlaczego warto jeść tuńczyka i jak ciekawie podać go oprócz sprawdzonych, sałatkowych propozycji.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Magdalena Pomorska

Tuńczyk świeży, ale też ten w puszce, niesłusznie przegrywa m.in. z łososiem. Dlaczego warto częściej sięgać po tę rybę?
O zdrowotnych właściwościach ryb mówi się od dawna, a wśród nich warto wymienić tuńczyka. W jego przypadku trzeba wspomnieć o kwasach omega-3, mikroelementach i witaminach. Ale przede wszystkim jest niesamowicie smaczny. To właściwie produkt typu samograj. Kiedy naprawdę nie wiemy, co przygotować do jedzenia, to właśnie tuńczyk może być świetnym źródłem inspiracji. Jeśli tylko – oprócz puszki dobrej jakości tuńczyka – mamy sałatę, pomidory malinowe i sezonowy składnik np. szparagi, to w naszej głowie od razu powinien zrodzić się pomysł na apetyczną i szybką sałatkę. Szparagi gotuje się bowiem 3-4 minuty, pomidora kroi błyskawicznie i razem z sałatą wystarczy całość ułożyć na talerzu, dodać kawałki tuńczyka, polać oliwą z oliwek i doprawić do smaku.

Jakie mity warto obalić dotyczące produktów w puszce?
To jest tak, że w puszce znajdziemy zarówno produkty naprawdę podłe, jak i te wartościowe, bo do puszek pakuje się też kawior. Przystępując do projektu, robiłam sama testy, który tuńczyk jest zły, a który godny polecenia. I do sprawdzenia tego wystarczy sekunda – wyznacznikiem powinien być skład, a ponadto zapach i smak. Tuńczyk powinien być dobrze oczyszczony, doprawiony naturalnymi składnikami i zalany prawdziwą oliwą z oliwek. Musi pachnieć! Konkurencyjne, tańsze propozycje odstraszają już samym wyglądem – wióry w dziwnej mieszance nie są apetyczne i z takich produktów lepiej zrezygnować.

A jak wykorzystać wspomnianą oliwę z zalewy?
Przede wszystkim polecam użyć jej jako składnik przygotowywanego dania. Lub jako element towarzyszący potrawie. Ciekawym pomysłem będzie wlanie jej do majonezu, dzięki czemu podkręcimy ich smak.

Na koniec poproszę jeszcze o propozycje z tuńczykiem w roli głównej na śniadanie, obiad i kolację – co warto zrobić?
Na śniadanie croque madame z tuńczykiem – to kanapka z jajkiem, a szynkę zamieniamy w niej tuńczykiem. Na obiad klasyk z tą rybą, czyli sałatka nicejska lub sałatkę z burakami i ze szparagami. Z kolei na kolację ekspresową pizzę z tortilli – placek zastąpi nam ciasto – i oczywiście z dodatkiem tuńczyka. Naprawdę tuńczyk jest tak uniwersalnym produktem, że pomijając desery, można z niego przygotować naprawdę mnóstwo propozycji.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza