Trwa ładowanie...

Ania Starmach i jej pomysły na tuńczyka

Ryby w codziennej diecie nie muszą ograniczać się do paluszków rybnych czy okazjonalnych rybek z grilla. Na co dzień warto mieć w kuchni puszkę z dobrej jakości rybą. To wygodny i szybki sposób na wartościowy i urozmaicony posiłek. Włosi najchętniej jedzą go od wiosny do jesieni i warto iść ich przykładem. W cyklu "Ryba na piątek" Ania Starmach, ambasadorka RioMare, opowiada, dlaczego warto jeść tuńczyka i jak ciekawie podać go oprócz sprawdzonych, sałatkowych propozycji.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Ania Starmach i jej pomysły na tuńczykaŹródło: Materiały prasowe
d2nh79p

Tuńczyk świeży, ale też ten w puszce, niesłusznie przegrywa m.in. z łososiem. Dlaczego warto częściej sięgać po tę rybę?
O zdrowotnych właściwościach ryb mówi się od dawna, a wśród nich warto wymienić tuńczyka. W jego przypadku trzeba wspomnieć o kwasach omega-3, mikroelementach i witaminach. Ale przede wszystkim jest niesamowicie smaczny. To właściwie produkt typu samograj. Kiedy naprawdę nie wiemy, co przygotować do jedzenia, to właśnie tuńczyk może być świetnym źródłem inspiracji. Jeśli tylko – oprócz puszki dobrej jakości tuńczyka – mamy sałatę, pomidory malinowe i sezonowy składnik np. szparagi, to w naszej głowie od razu powinien zrodzić się pomysł na apetyczną i szybką sałatkę. Szparagi gotuje się bowiem 3-4 minuty, pomidora kroi błyskawicznie i razem z sałatą wystarczy całość ułożyć na talerzu, dodać kawałki tuńczyka, polać oliwą z oliwek i doprawić do smaku.

Jakie mity warto obalić dotyczące produktów w puszce?
To jest tak, że w puszce znajdziemy zarówno produkty naprawdę podłe, jak i te wartościowe, bo do puszek pakuje się też kawior. Przystępując do projektu, robiłam sama testy, który tuńczyk jest zły, a który godny polecenia. I do sprawdzenia tego wystarczy sekunda – wyznacznikiem powinien być skład, a ponadto zapach i smak. Tuńczyk powinien być dobrze oczyszczony, doprawiony naturalnymi składnikami i zalany prawdziwą oliwą z oliwek. Musi pachnieć! Konkurencyjne, tańsze propozycje odstraszają już samym wyglądem – wióry w dziwnej mieszance nie są apetyczne i z takich produktów lepiej zrezygnować.

A jak wykorzystać wspomnianą oliwę z zalewy?
Przede wszystkim polecam użyć jej jako składnik przygotowywanego dania. Lub jako element towarzyszący potrawie. Ciekawym pomysłem będzie wlanie jej do majonezu, dzięki czemu podkręcimy ich smak.

d2nh79p

Na koniec poproszę jeszcze o propozycje z tuńczykiem w roli głównej na śniadanie, obiad i kolację – co warto zrobić?
Na śniadanie croque madame z tuńczykiem – to kanapka z jajkiem, a szynkę zamieniamy w niej tuńczykiem. Na obiad klasyk z tą rybą, czyli sałatka nicejska lub sałatkę z burakami i ze szparagami. Z kolei na kolację ekspresową pizzę z tortilli – placek zastąpi nam ciasto – i oczywiście z dodatkiem tuńczyka. Naprawdę tuńczyk jest tak uniwersalnym produktem, że pomijając desery, można z niego przygotować naprawdę mnóstwo propozycji.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d2nh79p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nh79p
d2nh79p
Więcej tematów