sałatka z buraków
- 3 kg buraków
- - 3-4 cebule
- - 0,5 kg papryki
- - niepełna szklanka octu
- - szklanka oleju
- - szklanka cukru
- - łyżka soli
- - pół łyżeczki pieprzu
Buraki ugotować w łupinach, odsączyć, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pokroić cebulę i paprykę w kostkę.
W dużym garnku zagotować ocet, olej, zukier, sól i pieprz. Dodać cebulę i gotować przez 5 min. Wrzucić paprykę i goptować 3 min. Wrzucić starte buraki i gotować jeszcze przez 10 min. od czasu do czasu mieszając.
Gorące nakładać do czystych słoików. Dokładnie zakręcać i odwracać. Nakryć kocykiem. Nie trzeba pasteryzować.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze