Amerykańskie standardy

Jaki jest amerykański jadłospis? Czy krążące na jego temat opinie są prawdziwe? Co jest przyczyną tego, że Amerykanie są uważani za "najgrubszy naród na świecie"? Co króluje na świątecznych stołach w amerykańskich domach?

Amerykańskie standardy
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Jaki jest amerykański jadłospis? Czy krążące na jego temat opinie są prawdziwe? Co jest przyczyną tego, że Amerykanie są uważani za „najgrubszy naród na świecie"? Co króluje na świątecznych stołach w amerykańskich domach?

Obfite posiłki, jedzone przynajmniej kilka razy w tygodniu w restauracjach, spożywane w pośpiechu - tak najkrócej można opisać amerykańskie nawyki żywieniowe.

- Amerykanie jedzą szybko. Wszechobecne „take-out" oraz moda na zamawianie jedzenia do domu to typowy sposób odżywiania się Amerykanów. Wynika to na pewno z tego, że wszędzie jest daleko i dowóz jedzenia do domu bardzo ułatwia codzienne funkcjonowanie. Ale to właśnie przez wygodne życie Amerykanie mają problem z nadwagą. - mówi Łukasz Waszczuk, który od 15 lat mieszka w Cleveland.

Okazuje się jednak, że w Stanach istnieje też skrajnie różny trend. Chodzi tu o żywność organiczną. Kupują ją ludzie, którzy dbają o dietę oraz swój wygląd i nawet fakt, że jest ona o mniej więcej 30 proc. droższa nie jest przeszkodą, by odżywiać się zdrowo i nie wpadać w sidła „fast-foodów".

Od śniadania do kolacji

Płatki śniadaniowe, sok, pyszne placki zwane „pancakes" z syropem klonowym, potem jeszcze jajka z bekonem, pieczywo, wędlina, na koniec kawa ze śmietanką . To typowe produkty na modelowe amerykańskie śniadanie, co być może nie byłoby niczym nadzwyczajnym, gdyby nie fakt, że spożywa się je wszystkie podczas jednego posiłku!

Kolejny posiłek to lunch. Jedzony koło południa, przeważnie w jednej z restauracji typu „fast-food". Popularne są sandwicze, jednakże pod tą nazwą kryje się zarówno hamburger, jak i sporej wielkości befsztyk podawany na chlebie z dodatkiem tłustych sosów. Na końcu serwowane jest ciasto i kawa - której Amerykanie wypijają znaczne ilości.

I na końcu obiad, który w Polsce byłby kolacją, bo spożywany jest około godziny 18. Pomimo późnej pory „dinner" to solidy posiłek, który składa się nawet z trzech dań, jadany także najchętniej w restauracjach.
- Do przyjemności dnia codziennego należy tu przesiadywanie w restauracjach albo przynajmniej przy stole. Jak istotnym elementem życia Amerykanów jest jedzenie, świadczyć może najlepiej to, że np. mieszkanie lub dom zyskują na wartości, o ile w stosunkowo bliskiej okolicy jest dużo różnych restauracji - wyjaśnia Joanna Niewiarowska, która od 2 lat mieszka w New Jersey.

Niemniej ważnym elementem amerykańskiego jadłospisu jest ciasto.

- Amerykańskie tzw. pie mają przeróżne smaki: jabłkowe, dyniowe, robi się je nawet ze słodkich ziemniaków. Jadane są o każdej porze, do każdej okazji i bez okazji - dodaje Joanna Niewiarowska.

Boże Narodzenie w amerykańskim domu

Obchodzenie świąt Bożego Narodzenia różni się znacznie między regionami Stanów Zjednoczonych ze względu na wielonarodowość tego kraju. Są jednak pewne elementy wspólne, tzn. wymiana prezentów, pozdrowień, przebywanie w rodzinnym gronie i spożywanie wspólnych posiłków.

Na Boże Narodzenie tradycyjnie jada się pieczonego indyka z warzywami i sosami, gęś, kaczkę lub szynkę z sosem żurawinowym. Na deser pudding z sosem brandy, ciasta dyniowe, jabłkowe czy też wypełnione mieszaniną rozdrobnionych suszonych owoców i orzechów.

Być może amerykańskie nawyki żywieniowe nie należą do najzdrowszych, ale czyż reszta świata powoli ich nie przejmuje? Czy tak cenny dziś czas, którego wiecznie nam brakuje, nie powoduje, że nasza dieta zaczyna przypominać tą zza oceanu? Warto się nad tym zastanowić.

Oryginalne amerykańskie brownies

170 g masła;
440 g brązowego cukru;
3 jajka;
120 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej);
łyżeczka esencji waniliowej;
125 g mąki;
120 g posiekanych orzechów włoskich.

Nagrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować masłem blaszkę.
W dużej misce wymieszać masło, cukier i jajka, aż masa stanie się puszysta. Dodać rozpuszczoną (np. w kąpieli wodnej) czekoladę i esencję, dobrze ubić. Na końcu dodać mąkę i orzechy. Całość przełożyć do blaszki. Piec około 35 minut w nagrzanym piekarniku. Przed krojeniem schłodzić.

American pancakes

5 jajek;
350 ml mleka;
85g stopionego masła;
1 litr maślanki;
625 g mąki;
15 g proszku do pieczenia;
25g sody;
szczypta soli;
60 g cukru.

W sporej misce wymieszać razem jajka, mleko, rozpuszczone masło i maślankę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz sól i dobrze ubić całość - ciasto musi być gęste, w razie potrzeby można dodać mąki lub maślanki.
Smażyć na teflonowej patelni na rozgrzanym maśle (masła powinna być znikoma ilość) do momentu, aż na powierzchni placuszków pojawią się dziurki, obrócić na drugą stronę.

Pieczony indyk z ziołami

1 cały indyk;
3/4 szklanki oliwy;
2 łyżki czosnku granulowanego;
2 łyżeczki suszonej bazylii;
1 łyżeczka szałwii;
1 łyżeczka soli;
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu;
0,5 l wody.

Indyka należy wypatroszyć, umyć i umieścić w odpowiednim naczyniu do pieczenia (musi być z pokrywką).
W miseczce wymieszać oliwę z oliwek, czosnek, suszoną bazylię, szałwię, sól i pieprz. Miksturą posmarować indyka, a do naczynia żaroodpornego wlać trochę wody, by indyk nie wysuszył się podczas pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 165 stopni Celsjusza. Piec około 3,5 godziny. Porcjować po upływie mniej więcej 30 minut.

Aleksandra Dwórznik

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów