Alternatywa dla ziemniaków. Topinambur i jego zastosowanie w kuchni

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty to bardzo pospolity w Polsce chwast. Spotkać go można na łąkach, leśnych polanach i w przydrożnych rowach. Kiedyś jego bulwy używane były w kuchni tak często, jak dziś ziemniaki. Trochę zapomniany, wraca na szczęście do łask.

Topinambur
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©nikolaydonetsk - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy sprowadzili go hiszpańscy koloniści. Jadalną jego częścią są podziemne bulwy o słodkim, lekko orzechowym smaku, bogate w witaminy B i C, potas, krzemionkę i żelazo. Topinambur można przyrządzać podobnie jak ziemniaki: gotować, smażyć i piec. Dlatego też przepisów jest bardzo wiele. Oto kilka z nich.

Frytki z topinamburu

Wyjątkowo smaczne są frytki zrobione właśnie z topinamburu. Smaży się je krócej niż ziemniaczane. Zaczynamy od wyszorowania bulw. Nie obieramy ich, bo najwięcej cennych składników znajduje się zaraz pod skórką. Kroimy bulwy w paski i wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy kilka minut, osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy solą oraz gałką muszkatołową, która do tego dania pasuje idealnie.

Topinambur z czarnuszką

Pieczone bulwy topinambura smakują idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego ta potrawa może być idealną przekąską na przyjęcie. Potrzebujemy: pół kilograma bulw topinamburu, po łyżeczce czarnuszki, tymianku i sezamu, sól i oliwę. Topinambur myjemy i osuszamy. W moździerzu rozgniatamy czarnuszkę i sezam z solą oraz tymiankiem, dodajemy oliwę i mieszamy. Pastą smarujemy każdą bulwę. Zapiekamy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Ziemniaki hasselback. Pyszny sposób na niecodzienne danie

Zupa z topinamburem

Bulwy słonecznika to także świetny składnik pysznej i rozgrzewającej zupy. Potrzebujemy: pół kilograma topinamburu, marchewkę, pietruszkę, pora, czosnek, świeże chili, bulion drobiowy lub warzywny, oliwę, sól i pieprz. Warzywa kroimy na plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa. Wlewamy bulion i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko miksujemy. Podajemy z pieczywem.

Omlet z topinamburem

Topinambur ma konsystencję podobną do ziemniaków, więc nadaje się do wszelkich potraw smażonych, na przykład do omletów. Składniki: kilka bulw słonecznika, jajka, masło, sól, pieprz, ostra papryka w proszku. Bulwy kroimy na plasterki i od razu smażymy na maśle. Gdy będą miękkie, wlewamy masę zrobioną z jajek, soli i pieprzu. Smażymy, aż jajka się zetną, posypujemy papryką.

Topinambur duszony z ziołami

Bulwy możemy wykorzystać również jako dodatek do potraw mięsnych. Łatwo je przygotować. Potrzebne będą oczyszczone bulwy topinamburu, świeża natka pietruszki, świeży szczypiorek, świeży koperek, masło, sól i pieprz. Bulwy wkładamy do garnka, wlewamy trochę osolonego wrzątku i masło. Dusimy kilka minut, dodajemy posiekane zioła, a gdy woda odparuje, wszystko miksujemy na puree.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary