Alternatywa dla ziemniaków. Topinambur i jego zastosowanie w kuchni

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty to bardzo pospolity w Polsce chwast. Spotkać go można na łąkach, leśnych polanach i w przydrożnych rowach. Kiedyś jego bulwy używane były w kuchni tak często, jak dziś ziemniaki. Trochę zapomniany, wraca na szczęście do łask.

Topinambur
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©nikolaydonetsk - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy sprowadzili go hiszpańscy koloniści. Jadalną jego częścią są podziemne bulwy o słodkim, lekko orzechowym smaku, bogate w witaminy B i C, potas, krzemionkę i żelazo. Topinambur można przyrządzać podobnie jak ziemniaki: gotować, smażyć i piec. Dlatego też przepisów jest bardzo wiele. Oto kilka z nich.

Frytki z topinamburu

Wyjątkowo smaczne są frytki zrobione właśnie z topinamburu. Smaży się je krócej niż ziemniaczane. Zaczynamy od wyszorowania bulw. Nie obieramy ich, bo najwięcej cennych składników znajduje się zaraz pod skórką. Kroimy bulwy w paski i wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy kilka minut, osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy solą oraz gałką muszkatołową, która do tego dania pasuje idealnie.

Topinambur z czarnuszką

Pieczone bulwy topinambura smakują idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego ta potrawa może być idealną przekąską na przyjęcie. Potrzebujemy: pół kilograma bulw topinamburu, po łyżeczce czarnuszki, tymianku i sezamu, sól i oliwę. Topinambur myjemy i osuszamy. W moździerzu rozgniatamy czarnuszkę i sezam z solą oraz tymiankiem, dodajemy oliwę i mieszamy. Pastą smarujemy każdą bulwę. Zapiekamy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Ziemniaki hasselback. Pyszny sposób na niecodzienne danie

Zupa z topinamburem

Bulwy słonecznika to także świetny składnik pysznej i rozgrzewającej zupy. Potrzebujemy: pół kilograma topinamburu, marchewkę, pietruszkę, pora, czosnek, świeże chili, bulion drobiowy lub warzywny, oliwę, sól i pieprz. Warzywa kroimy na plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa. Wlewamy bulion i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko miksujemy. Podajemy z pieczywem.

Omlet z topinamburem

Topinambur ma konsystencję podobną do ziemniaków, więc nadaje się do wszelkich potraw smażonych, na przykład do omletów. Składniki: kilka bulw słonecznika, jajka, masło, sól, pieprz, ostra papryka w proszku. Bulwy kroimy na plasterki i od razu smażymy na maśle. Gdy będą miękkie, wlewamy masę zrobioną z jajek, soli i pieprzu. Smażymy, aż jajka się zetną, posypujemy papryką.

Topinambur duszony z ziołami

Bulwy możemy wykorzystać również jako dodatek do potraw mięsnych. Łatwo je przygotować. Potrzebne będą oczyszczone bulwy topinamburu, świeża natka pietruszki, świeży szczypiorek, świeży koperek, masło, sól i pieprz. Bulwy wkładamy do garnka, wlewamy trochę osolonego wrzątku i masło. Dusimy kilka minut, dodajemy posiekane zioła, a gdy woda odparuje, wszystko miksujemy na puree.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności