Alternatywa dla ziemniaków. Topinambur i jego zastosowanie w kuchni

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty to bardzo pospolity w Polsce chwast. Spotkać go można na łąkach, leśnych polanach i w przydrożnych rowach. Kiedyś jego bulwy używane były w kuchni tak często, jak dziś ziemniaki. Trochę zapomniany, wraca na szczęście do łask.

Topinambur
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©nikolaydonetsk - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy sprowadzili go hiszpańscy koloniści. Jadalną jego częścią są podziemne bulwy o słodkim, lekko orzechowym smaku, bogate w witaminy B i C, potas, krzemionkę i żelazo. Topinambur można przyrządzać podobnie jak ziemniaki: gotować, smażyć i piec. Dlatego też przepisów jest bardzo wiele. Oto kilka z nich.

Frytki z topinamburu

Wyjątkowo smaczne są frytki zrobione właśnie z topinamburu. Smaży się je krócej niż ziemniaczane. Zaczynamy od wyszorowania bulw. Nie obieramy ich, bo najwięcej cennych składników znajduje się zaraz pod skórką. Kroimy bulwy w paski i wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy kilka minut, osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy solą oraz gałką muszkatołową, która do tego dania pasuje idealnie.

Topinambur z czarnuszką

Pieczone bulwy topinambura smakują idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego ta potrawa może być idealną przekąską na przyjęcie. Potrzebujemy: pół kilograma bulw topinamburu, po łyżeczce czarnuszki, tymianku i sezamu, sól i oliwę. Topinambur myjemy i osuszamy. W moździerzu rozgniatamy czarnuszkę i sezam z solą oraz tymiankiem, dodajemy oliwę i mieszamy. Pastą smarujemy każdą bulwę. Zapiekamy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Ziemniaki hasselback. Pyszny sposób na niecodzienne danie

Zupa z topinamburem

Bulwy słonecznika to także świetny składnik pysznej i rozgrzewającej zupy. Potrzebujemy: pół kilograma topinamburu, marchewkę, pietruszkę, pora, czosnek, świeże chili, bulion drobiowy lub warzywny, oliwę, sól i pieprz. Warzywa kroimy na plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa. Wlewamy bulion i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko miksujemy. Podajemy z pieczywem.

Omlet z topinamburem

Topinambur ma konsystencję podobną do ziemniaków, więc nadaje się do wszelkich potraw smażonych, na przykład do omletów. Składniki: kilka bulw słonecznika, jajka, masło, sól, pieprz, ostra papryka w proszku. Bulwy kroimy na plasterki i od razu smażymy na maśle. Gdy będą miękkie, wlewamy masę zrobioną z jajek, soli i pieprzu. Smażymy, aż jajka się zetną, posypujemy papryką.

Topinambur duszony z ziołami

Bulwy możemy wykorzystać również jako dodatek do potraw mięsnych. Łatwo je przygotować. Potrzebne będą oczyszczone bulwy topinamburu, świeża natka pietruszki, świeży szczypiorek, świeży koperek, masło, sól i pieprz. Bulwy wkładamy do garnka, wlewamy trochę osolonego wrzątku i masło. Dusimy kilka minut, dodajemy posiekane zioła, a gdy woda odparuje, wszystko miksujemy na puree.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀