WAŻNE
TERAZ

Zabójstwo Ziętary. Jest wyrok sądu

Alternatywa dla ziemniaków. Topinambur i jego zastosowanie w kuchni

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty to bardzo pospolity w Polsce chwast. Spotkać go można na łąkach, leśnych polanach i w przydrożnych rowach. Kiedyś jego bulwy używane były w kuchni tak często, jak dziś ziemniaki. Trochę zapomniany, wraca na szczęście do łask.

Topinambur
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©nikolaydonetsk - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy sprowadzili go hiszpańscy koloniści. Jadalną jego częścią są podziemne bulwy o słodkim, lekko orzechowym smaku, bogate w witaminy B i C, potas, krzemionkę i żelazo. Topinambur można przyrządzać podobnie jak ziemniaki: gotować, smażyć i piec. Dlatego też przepisów jest bardzo wiele. Oto kilka z nich.

Frytki z topinamburu

Wyjątkowo smaczne są frytki zrobione właśnie z topinamburu. Smaży się je krócej niż ziemniaczane. Zaczynamy od wyszorowania bulw. Nie obieramy ich, bo najwięcej cennych składników znajduje się zaraz pod skórką. Kroimy bulwy w paski i wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy kilka minut, osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy solą oraz gałką muszkatołową, która do tego dania pasuje idealnie.

Topinambur z czarnuszką

Pieczone bulwy topinambura smakują idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego ta potrawa może być idealną przekąską na przyjęcie. Potrzebujemy: pół kilograma bulw topinamburu, po łyżeczce czarnuszki, tymianku i sezamu, sól i oliwę. Topinambur myjemy i osuszamy. W moździerzu rozgniatamy czarnuszkę i sezam z solą oraz tymiankiem, dodajemy oliwę i mieszamy. Pastą smarujemy każdą bulwę. Zapiekamy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Ziemniaki hasselback. Pyszny sposób na niecodzienne danie

Zupa z topinamburem

Bulwy słonecznika to także świetny składnik pysznej i rozgrzewającej zupy. Potrzebujemy: pół kilograma topinamburu, marchewkę, pietruszkę, pora, czosnek, świeże chili, bulion drobiowy lub warzywny, oliwę, sól i pieprz. Warzywa kroimy na plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa. Wlewamy bulion i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko miksujemy. Podajemy z pieczywem.

Omlet z topinamburem

Topinambur ma konsystencję podobną do ziemniaków, więc nadaje się do wszelkich potraw smażonych, na przykład do omletów. Składniki: kilka bulw słonecznika, jajka, masło, sól, pieprz, ostra papryka w proszku. Bulwy kroimy na plasterki i od razu smażymy na maśle. Gdy będą miękkie, wlewamy masę zrobioną z jajek, soli i pieprzu. Smażymy, aż jajka się zetną, posypujemy papryką.

Topinambur duszony z ziołami

Bulwy możemy wykorzystać również jako dodatek do potraw mięsnych. Łatwo je przygotować. Potrzebne będą oczyszczone bulwy topinamburu, świeża natka pietruszki, świeży szczypiorek, świeży koperek, masło, sól i pieprz. Bulwy wkładamy do garnka, wlewamy trochę osolonego wrzątku i masło. Dusimy kilka minut, dodajemy posiekane zioła, a gdy woda odparuje, wszystko miksujemy na puree.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥