Trwa ładowanie...

Alternatywa dla ziemniaków. Topinambur i jego zastosowanie w kuchni

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty to bardzo pospolity w Polsce chwast. Spotkać go można na łąkach, leśnych polanach i w przydrożnych rowach. Kiedyś jego bulwy używane były w kuchni tak często, jak dziś ziemniaki. Trochę zapomniany, wraca na szczęście do łask.

Share
Alternatywa dla ziemniaków. Topinambur i jego zastosowanie w kuchniŹródło: Adobe Stock, fot: ©nikolaydonetsk - stock.adobe.com
d2soknc

Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy sprowadzili go hiszpańscy koloniści. Jadalną jego częścią są podziemne bulwy o słodkim, lekko orzechowym smaku, bogate w witaminy B i C, potas, krzemionkę i żelazo. Topinambur można przyrządzać podobnie jak ziemniaki: gotować, smażyć i piec. Dlatego też przepisów jest bardzo wiele. Oto kilka z nich.

Frytki z topinamburu

Wyjątkowo smaczne są frytki zrobione właśnie z topinamburu. Smaży się je krócej niż ziemniaczane. Zaczynamy od wyszorowania bulw. Nie obieramy ich, bo najwięcej cennych składników znajduje się zaraz pod skórką. Kroimy bulwy w paski i wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy kilka minut, osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy solą oraz gałką muszkatołową, która do tego dania pasuje idealnie.

Topinambur z czarnuszką

Pieczone bulwy topinambura smakują idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego ta potrawa może być idealną przekąską na przyjęcie. Potrzebujemy: pół kilograma bulw topinamburu, po łyżeczce czarnuszki, tymianku i sezamu, sól i oliwę. Topinambur myjemy i osuszamy. W moździerzu rozgniatamy czarnuszkę i sezam z solą oraz tymiankiem, dodajemy oliwę i mieszamy. Pastą smarujemy każdą bulwę. Zapiekamy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Ziemniaki hasselback. Pyszny sposób na niecodzienne danie

Zupa z topinamburem

Bulwy słonecznika to także świetny składnik pysznej i rozgrzewającej zupy. Potrzebujemy: pół kilograma topinamburu, marchewkę, pietruszkę, pora, czosnek, świeże chili, bulion drobiowy lub warzywny, oliwę, sól i pieprz. Warzywa kroimy na plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa. Wlewamy bulion i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko miksujemy. Podajemy z pieczywem.

d2soknc

Omlet z topinamburem

Topinambur ma konsystencję podobną do ziemniaków, więc nadaje się do wszelkich potraw smażonych, na przykład do omletów. Składniki: kilka bulw słonecznika, jajka, masło, sól, pieprz, ostra papryka w proszku. Bulwy kroimy na plasterki i od razu smażymy na maśle. Gdy będą miękkie, wlewamy masę zrobioną z jajek, soli i pieprzu. Smażymy, aż jajka się zetną, posypujemy papryką.

Topinambur duszony z ziołami

Bulwy możemy wykorzystać również jako dodatek do potraw mięsnych. Łatwo je przygotować. Potrzebne będą oczyszczone bulwy topinamburu, świeża natka pietruszki, świeży szczypiorek, świeży koperek, masło, sól i pieprz. Bulwy wkładamy do garnka, wlewamy trochę osolonego wrzątku i masło. Dusimy kilka minut, dodajemy posiekane zioła, a gdy woda odparuje, wszystko miksujemy na puree.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2soknc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2soknc
d2soknc
Więcej tematów