Jak przyrządzić bataty? 6 pomysłów na słodkie ziemniaki

Bataty można piec, gotować i smażyć – są wdzięcznym tematem do kulinarnej interpretacji. Coraz częściej goszczą na polskich stołach w wielu aranżacjach. Bataty jesienią są najsmaczniejsze, więc prezentujemy kilka pomysłów na dania z ich wykorzystaniem.

Bataty glazurowane z orzechami pekanBataty jesienią
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak przyrządzić bataty? Pomysł na korzenną owsiankę z batatem

Taka owsianka świetnie smakuje w sezonie jesienno-zimowym. Rozgrzewa, ma wyjątkowy aromat i złocisty kolor.

By ją przygotować, trzeba jednego małego batata umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Do garnka wlać 2 szklanki mleka i wrzucić startego batata oraz przyprawy – 1/3 łyżeczki cynamonu i tyle samo imbiru, szczyptę kardamonu, kurkumy oraz gałki muszkatołowej i łyżeczkę cukru waniliowego. Podgrzewać mieszając, a gdy batat zmięknie lekko, wrzucić 1 szklankę płatków owsianych błyskawicznych.

Gotować na małym ogniu, aż płatki wciągną całe mleko, a batat stanie się kremowy.

Taka niecodzienna owsianka wspaniale smakuje z miodem, syropem klonowym, orzechami czy sezonowymi owocami – śliwkami lub jabłkami duszonymi w cynamonie.

Jak przyrządzić bataty? Pieczone ćwiartki z batata

Smakowite łódeczki ze słodkich ziemniaków – nieco przypominają klasyczne ćwiartki ziemniaczane z pieca, ale to tylko pozory. Smak jest dużo słodszy, a konsystencja – puszysta i delikatna.

Dwa bataty wyszorować dokładnie i pokroić na ćwiartki – bez obierania skórki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200-220 stopni Celsjusza. Ćwiartki skropić olejem i posypać mieszanką przypraw – zieloną czubrycą. Ułożyć na blasze i piec przez ok. 20 minut, aż będą miękkie wewnątrz i złote na zewnątrz.

Podawać z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym i ćwiartkami cytryny.

Smacznego na... odcinek 8: Muffinki z płynną czekoladą

Zupa – krem czy klasyczna fasolowa?

Batat świetnie nadaje się jako dodatek do wszelkich zup – wszędzie tam, gdzie w polskich zupach królują ziemniaki, może znaleźć się i słodki ziemniak. Szczególnie jesienne, obfitujące w jarzyny zupy polubią się z dodatkiem batata pokrojonego w kostkę lub ugotowanego na parze i dodanego do zupy w postaci zblendowanego musu.

Bataty - purée i faszerowane

Słodkie ziemniaki pasują świetnie do obiadu – mogą zastąpić zarówno ziemniaki, jak i stanowić dodatek do nich. Wystarczy ugotować ziemniaki pół na pół z batatami, a potem dodać do nich masło, szczyptę gałki muszkatołowej i kilka łyżek słodkiej śmietanki. Praską rozgnieść ziemniaki z batatami i postawić na chwilę na małym ogniu, by odparować nadmiar płynów. Na tak przygotowane purée można położyć grillowany stek, ale też polskiego mielonego.

Bataty można również faszerować – tak samo, jak paprykę, cukinię czy dynię. Wystarczy przekroić bulwę wzdłuż, wydrążyć środek, a w jego miejsce włożyć smakowity farsz. My polecamy smażone grzyby z cebulką i serem bleue. Bataty zapiekamy, aż będą miękkie, w temperaturze 180 stopni (około 30 minut, w zależności od rozmiaru patata).

Bataty na słodko

Określenie "słodki ziemniak" jest mylące, gdyż w rzeczywistości warzywo to ma łagodny, delikatny smak, daleki od mączystego, charakternego smaku naszej pyry. Dlatego bataty są wszechstronne – mogą być słone, pikantne, a nawet słodkie – deserowe. Ich łagodny smak świetnie współgra z goframi.

By przygotować niebagatelny przysmak, należy 1,5 szklanki mąki pszennej zmieszać z opakowaniem cukru waniliowego, jedną łyżką cukru, szczyptą soli i szczyptą cynamonu. W osobnej misce roztrzepać rózgą 2 jajka z 1/2 szklanki roztopionego masła i 1,5 szklanki napoju migdałowego (lub krowiego mleka). Połączyć składniki suche z mokrymi i odstawić na 15 minut. W tym czasie zetrzeć na drobnych oczkach tarki małego batata i dodać do ciasta. Alternatywą jest użycie przecieru z batata – wówczas należy wykorzystać 2 łyżki purée z tego warzywa.

Ciasto nakładamy chochelką i pieczemy w gofrownicy około 6-7 minut. Ważne, by urządzenie miało moc minimum 1200 W. Upieczone gofry odkładamy na chwilę na kratkę. Następnie posypujemy je cukrem pudrem lub nakładamy bitą śmietanę i frużelinę.

Frytki z batata
© 123RF
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem