Jak przyrządzić bataty? 6 pomysłów na słodkie ziemniaki

Bataty można piec, gotować i smażyć – są wdzięcznym tematem do kulinarnej interpretacji. Coraz częściej goszczą na polskich stołach w wielu aranżacjach. Bataty jesienią są najsmaczniejsze, więc prezentujemy kilka pomysłów na dania z ich wykorzystaniem.

Bataty glazurowane z orzechami pekanBataty jesienią
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak przyrządzić bataty? Pomysł na korzenną owsiankę z batatem

Taka owsianka świetnie smakuje w sezonie jesienno-zimowym. Rozgrzewa, ma wyjątkowy aromat i złocisty kolor.

By ją przygotować, trzeba jednego małego batata umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Do garnka wlać 2 szklanki mleka i wrzucić startego batata oraz przyprawy – 1/3 łyżeczki cynamonu i tyle samo imbiru, szczyptę kardamonu, kurkumy oraz gałki muszkatołowej i łyżeczkę cukru waniliowego. Podgrzewać mieszając, a gdy batat zmięknie lekko, wrzucić 1 szklankę płatków owsianych błyskawicznych.

Gotować na małym ogniu, aż płatki wciągną całe mleko, a batat stanie się kremowy.

Taka niecodzienna owsianka wspaniale smakuje z miodem, syropem klonowym, orzechami czy sezonowymi owocami – śliwkami lub jabłkami duszonymi w cynamonie.

Jak przyrządzić bataty? Pieczone ćwiartki z batata

Smakowite łódeczki ze słodkich ziemniaków – nieco przypominają klasyczne ćwiartki ziemniaczane z pieca, ale to tylko pozory. Smak jest dużo słodszy, a konsystencja – puszysta i delikatna.

Dwa bataty wyszorować dokładnie i pokroić na ćwiartki – bez obierania skórki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200-220 stopni Celsjusza. Ćwiartki skropić olejem i posypać mieszanką przypraw – zieloną czubrycą. Ułożyć na blasze i piec przez ok. 20 minut, aż będą miękkie wewnątrz i złote na zewnątrz.

Podawać z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym i ćwiartkami cytryny.

Smacznego na... odcinek 8: Muffinki z płynną czekoladą

Zupa – krem czy klasyczna fasolowa?

Batat świetnie nadaje się jako dodatek do wszelkich zup – wszędzie tam, gdzie w polskich zupach królują ziemniaki, może znaleźć się i słodki ziemniak. Szczególnie jesienne, obfitujące w jarzyny zupy polubią się z dodatkiem batata pokrojonego w kostkę lub ugotowanego na parze i dodanego do zupy w postaci zblendowanego musu.

Bataty - purée i faszerowane

Słodkie ziemniaki pasują świetnie do obiadu – mogą zastąpić zarówno ziemniaki, jak i stanowić dodatek do nich. Wystarczy ugotować ziemniaki pół na pół z batatami, a potem dodać do nich masło, szczyptę gałki muszkatołowej i kilka łyżek słodkiej śmietanki. Praską rozgnieść ziemniaki z batatami i postawić na chwilę na małym ogniu, by odparować nadmiar płynów. Na tak przygotowane purée można położyć grillowany stek, ale też polskiego mielonego.

Bataty można również faszerować – tak samo, jak paprykę, cukinię czy dynię. Wystarczy przekroić bulwę wzdłuż, wydrążyć środek, a w jego miejsce włożyć smakowity farsz. My polecamy smażone grzyby z cebulką i serem bleue. Bataty zapiekamy, aż będą miękkie, w temperaturze 180 stopni (około 30 minut, w zależności od rozmiaru patata).

Bataty na słodko

Określenie "słodki ziemniak" jest mylące, gdyż w rzeczywistości warzywo to ma łagodny, delikatny smak, daleki od mączystego, charakternego smaku naszej pyry. Dlatego bataty są wszechstronne – mogą być słone, pikantne, a nawet słodkie – deserowe. Ich łagodny smak świetnie współgra z goframi.

By przygotować niebagatelny przysmak, należy 1,5 szklanki mąki pszennej zmieszać z opakowaniem cukru waniliowego, jedną łyżką cukru, szczyptą soli i szczyptą cynamonu. W osobnej misce roztrzepać rózgą 2 jajka z 1/2 szklanki roztopionego masła i 1,5 szklanki napoju migdałowego (lub krowiego mleka). Połączyć składniki suche z mokrymi i odstawić na 15 minut. W tym czasie zetrzeć na drobnych oczkach tarki małego batata i dodać do ciasta. Alternatywą jest użycie przecieru z batata – wówczas należy wykorzystać 2 łyżki purée z tego warzywa.

Ciasto nakładamy chochelką i pieczemy w gofrownicy około 6-7 minut. Ważne, by urządzenie miało moc minimum 1200 W. Upieczone gofry odkładamy na chwilę na kratkę. Następnie posypujemy je cukrem pudrem lub nakładamy bitą śmietanę i frużelinę.

Frytki z batata
© 123RF
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć