Jak przyrządzić bataty? 6 pomysłów na słodkie ziemniaki
Bataty można piec, gotować i smażyć – są wdzięcznym tematem do kulinarnej interpretacji. Coraz częściej goszczą na polskich stołach w wielu aranżacjach. Bataty jesienią są najsmaczniejsze, więc prezentujemy kilka pomysłów na dania z ich wykorzystaniem.
Jak przyrządzić bataty? Pomysł na korzenną owsiankę z batatem
Taka owsianka świetnie smakuje w sezonie jesienno-zimowym. Rozgrzewa, ma wyjątkowy aromat i złocisty kolor.
By ją przygotować, trzeba jednego małego batata umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Do garnka wlać 2 szklanki mleka i wrzucić startego batata oraz przyprawy – 1/3 łyżeczki cynamonu i tyle samo imbiru, szczyptę kardamonu, kurkumy oraz gałki muszkatołowej i łyżeczkę cukru waniliowego. Podgrzewać mieszając, a gdy batat zmięknie lekko, wrzucić 1 szklankę płatków owsianych błyskawicznych.
Gotować na małym ogniu, aż płatki wciągną całe mleko, a batat stanie się kremowy.
Taka niecodzienna owsianka wspaniale smakuje z miodem, syropem klonowym, orzechami czy sezonowymi owocami – śliwkami lub jabłkami duszonymi w cynamonie.
Jak przyrządzić bataty? Pieczone ćwiartki z batata
Smakowite łódeczki ze słodkich ziemniaków – nieco przypominają klasyczne ćwiartki ziemniaczane z pieca, ale to tylko pozory. Smak jest dużo słodszy, a konsystencja – puszysta i delikatna.
Dwa bataty wyszorować dokładnie i pokroić na ćwiartki – bez obierania skórki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200-220 stopni Celsjusza. Ćwiartki skropić olejem i posypać mieszanką przypraw – zieloną czubrycą. Ułożyć na blasze i piec przez ok. 20 minut, aż będą miękkie wewnątrz i złote na zewnątrz.
Podawać z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym i ćwiartkami cytryny.
Smacznego na... odcinek 8: Muffinki z płynną czekoladą
Zupa – krem czy klasyczna fasolowa?
Batat świetnie nadaje się jako dodatek do wszelkich zup – wszędzie tam, gdzie w polskich zupach królują ziemniaki, może znaleźć się i słodki ziemniak. Szczególnie jesienne, obfitujące w jarzyny zupy polubią się z dodatkiem batata pokrojonego w kostkę lub ugotowanego na parze i dodanego do zupy w postaci zblendowanego musu.
Bataty - purée i faszerowane
Słodkie ziemniaki pasują świetnie do obiadu – mogą zastąpić zarówno ziemniaki, jak i stanowić dodatek do nich. Wystarczy ugotować ziemniaki pół na pół z batatami, a potem dodać do nich masło, szczyptę gałki muszkatołowej i kilka łyżek słodkiej śmietanki. Praską rozgnieść ziemniaki z batatami i postawić na chwilę na małym ogniu, by odparować nadmiar płynów. Na tak przygotowane purée można położyć grillowany stek, ale też polskiego mielonego.
Bataty można również faszerować – tak samo, jak paprykę, cukinię czy dynię. Wystarczy przekroić bulwę wzdłuż, wydrążyć środek, a w jego miejsce włożyć smakowity farsz. My polecamy smażone grzyby z cebulką i serem bleue. Bataty zapiekamy, aż będą miękkie, w temperaturze 180 stopni (około 30 minut, w zależności od rozmiaru patata).
Bataty na słodko
Określenie "słodki ziemniak" jest mylące, gdyż w rzeczywistości warzywo to ma łagodny, delikatny smak, daleki od mączystego, charakternego smaku naszej pyry. Dlatego bataty są wszechstronne – mogą być słone, pikantne, a nawet słodkie – deserowe. Ich łagodny smak świetnie współgra z goframi.
By przygotować niebagatelny przysmak, należy 1,5 szklanki mąki pszennej zmieszać z opakowaniem cukru waniliowego, jedną łyżką cukru, szczyptą soli i szczyptą cynamonu. W osobnej misce roztrzepać rózgą 2 jajka z 1/2 szklanki roztopionego masła i 1,5 szklanki napoju migdałowego (lub krowiego mleka). Połączyć składniki suche z mokrymi i odstawić na 15 minut. W tym czasie zetrzeć na drobnych oczkach tarki małego batata i dodać do ciasta. Alternatywą jest użycie przecieru z batata – wówczas należy wykorzystać 2 łyżki purée z tego warzywa.
Ciasto nakładamy chochelką i pieczemy w gofrownicy około 6-7 minut. Ważne, by urządzenie miało moc minimum 1200 W. Upieczone gofry odkładamy na chwilę na kratkę. Następnie posypujemy je cukrem pudrem lub nakładamy bitą śmietanę i frużelinę.