Alkoholowy enzym chroni serce

Amerykańscy naukowcy zidentyfikowali enzym, które zapobiega uszkodzeniom związanym z zawałem serca i może się okazać użyteczny w kardiochirurgii - informuje "Science".

Alkoholowy enzym chroni serce
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
2

Amerykańscy naukowcy zidentyfikowali enzym, które zapobiega uszkodzeniom związanym z zawałem serca i może się okazać użyteczny w kardiochirurgii - informuje „Science".

Zawał jest spowodowany prze zatkanie tętnicy zaopatrującej serce w krew. Niedotlenienie i powstające toksyny sprawiają, że komórki serca w danym obszarze obumierają. Także podczas niektórych operacji kardiochirurgicznych (na przykład wszczepienia by-passów) może dochodzić do niedotlenienia.

Jak wykazali naukowcy ze Stanford University Medical Center, wysoki poziom enzymatycznego białka ALDH2 - dehydrogenazy aldehydowej - występował u szczurów wyjątkowo odpornych na uszkodzenie mięśnia sercowego spowodowane przez niedobór tlenu.

Podniesienie poziomu tego enzymu przed wywołaniem u szczura zawału serca sprawiało, że zakres martwicy mięśnia sercowego zmniejszał się o 60 procent. Dlatego też naukowcy szukali substancji, które zwiększają wytwarzanie ADLH2. Szczególnie obiecujący okazał się związek Alda-1.
ADLH2 jest enzymem znanym nauce od dawna - to on właśnie odpowiada za rozkładanie alkoholu w naszym organizmie. Prawdopodobnie sposób, w jaki chroni serce, związany jest z eliminowaniem szkodliwych wolnych rodników.

Z kolei stosowana przez chorych na serce nitrogliceryna, pod wpływem której rozszerzają się tętnice, przechodzi w aktywną postać właśnie dzięki ADLH2. Jednak długotrwałe używanie nitrogliceryny obniża poziom tego enzymu, co zwiększa niebezpieczeństwo uszkodzenia serca.
Pod wpływem Alda-1 poziom enzymu ADLH2 utrzymuje się na wysokim poziomie mimo przyjmowania nitrogliceryny. Dalsze badania wyjaśnią, na ile wyniki eksperymentów na szczurach można przenieść na ludzi. Miałoby to szczególne znaczenie dla mieszkańców wschodniej Azji, u których wskutek mutacji enzym działa mniej skutecznie.

(PAP)

fot. cstrom/CC

2

Wybrane dla Ciebie

Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz