Alkoholowy enzym chroni serce

Amerykańscy naukowcy zidentyfikowali enzym, które zapobiega uszkodzeniom związanym z zawałem serca i może się okazać użyteczny w kardiochirurgii - informuje "Science".

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Amerykańscy naukowcy zidentyfikowali enzym, które zapobiega uszkodzeniom związanym z zawałem serca i może się okazać użyteczny w kardiochirurgii - informuje „Science".

Zawał jest spowodowany prze zatkanie tętnicy zaopatrującej serce w krew. Niedotlenienie i powstające toksyny sprawiają, że komórki serca w danym obszarze obumierają. Także podczas niektórych operacji kardiochirurgicznych (na przykład wszczepienia by-passów) może dochodzić do niedotlenienia.

Jak wykazali naukowcy ze Stanford University Medical Center, wysoki poziom enzymatycznego białka ALDH2 - dehydrogenazy aldehydowej - występował u szczurów wyjątkowo odpornych na uszkodzenie mięśnia sercowego spowodowane przez niedobór tlenu.

Podniesienie poziomu tego enzymu przed wywołaniem u szczura zawału serca sprawiało, że zakres martwicy mięśnia sercowego zmniejszał się o 60 procent. Dlatego też naukowcy szukali substancji, które zwiększają wytwarzanie ADLH2. Szczególnie obiecujący okazał się związek Alda-1.
ADLH2 jest enzymem znanym nauce od dawna - to on właśnie odpowiada za rozkładanie alkoholu w naszym organizmie. Prawdopodobnie sposób, w jaki chroni serce, związany jest z eliminowaniem szkodliwych wolnych rodników.

Z kolei stosowana przez chorych na serce nitrogliceryna, pod wpływem której rozszerzają się tętnice, przechodzi w aktywną postać właśnie dzięki ADLH2. Jednak długotrwałe używanie nitrogliceryny obniża poziom tego enzymu, co zwiększa niebezpieczeństwo uszkodzenia serca.
Pod wpływem Alda-1 poziom enzymu ADLH2 utrzymuje się na wysokim poziomie mimo przyjmowania nitrogliceryny. Dalsze badania wyjaśnią, na ile wyniki eksperymentów na szczurach można przenieść na ludzi. Miałoby to szczególne znaczenie dla mieszkańców wschodniej Azji, u których wskutek mutacji enzym działa mniej skutecznie.

(PAP)

fot. cstrom/CC

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja