Acquacotta prosto z Włoch, czyli toskańska zupa z chlebem

Włoska kuchnia to feria barw i smaków, a w dodatku większość dań to proste propozycje, które łatwo zrobić w domu. Przykładem jest aromatyczna toskańska zupa z chlebem, czyli Acquacotta. Doskonała na przełom lata i jesieni, gdy mamy pod dostatkiem warzyw, grzybów i innych smakowitych dodatków. Sprawdzony przepis poleca autorka "Igraszki losy by Gosia Niewiadomska".

Acquacotta prosto z Włoch, czyli toskańska zupa z chlebemAcquacotta prosto z Włoch, czyli toskańska zupa z chlebem
Gosia Niewiadomska

Składniki

  • 1 marchewka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • Gałązka tymianku
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 4 kromki czerstwego wiejskiego chleba
  • 3 średnie pomidory
  • 1 plaster dyni
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Garść fasolki szparagowej
  • 4 jajka
  • Oliwa z oliwek
  • Woda
  • Sól, pieprz
  • Garść świeżej pietruszki

Przepis

Suszone grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku – odstawiamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę marchewkę, seler naciowy i cebulę. Dodajemy gałązkę tymianku i posiekany czosnek – mieszamy i smażymy 1 minutę. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, czerwoną paprykę i pokrojoną fasolkę szparagową, wszystko zalewamy wodą z grzybami i gotujemy 5 minut. Do garnka dodajemy pomidory, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy wszystko 30 minut.

Przepis

Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojony w kostkę chleb. Zupa ma bardzo gęstą konsystencję. Nakładamy porcję na talerz. W osobnym garnku gotujemy wodę z łyżką octu, kiedy zacznie się gotować, wbijamy po 1 jajku gotujemy 3-4 minuty i wyjmujemy ugotowane jajko w koszulce. Na każdy talerz nakładamy po 1 jajku, posypujemy natką pietruszki, skrapiamy oliwą z oliwek i serwujemy gorącą.
Więcej inspirujących przepisów autorki na: Igraszki losu by Gosia Niewiadomska

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita