8 trików na świeże owoce i warzywa

Kuszą smakiem i aromatem, ale większość warzyw i owoców bardzo szybko traci świeżość. Co zrobić, by zachować ją na dłużej? Prezentujemy nietypowe i zaskakujące triki. Podobno działają.

Obraz

/ 8Nietypowe, ale podobno działają

Obraz

Maliny i truskawki psują się błyskawicznie. Zwłaszcza w czasie upalnego dnia. By nie gniły i nie pokryły się pleśnią, należy zafundować im specjalną kąpiel. W tym celu przygotowujemy roztwór octu jabłkowego i wody w proporcji 1 do 10. W takiej miksturze zanurzamy owoce, następnie suszymy je dokładnie i wkładamy do lodówki. Nie musimy się obawiać, że maliny i truskawki będą cierpkie. Ocet jest tak rozcieńczony, że nie wyczujemy jego smaku.

/ 8Banany

Obraz

Niektórzy uwielbiają mocno dojrzałe banany, inni nie cierpią czarnych plamek na skórce tych owoców. Stopień dojrzałości możemy jednak do pewnego stopnia kontrolować. Jeśli nie chcemy, by banany zbyt szybko sczerniały, owińmy końcówki owoców folią spożywczą. Przetrwają o 3-5 dni dłużej niż w normalnych warunkach. Jeśli ta metoda nie zadziała, pamiętajmy, żeby przechowywać je w niższych temperaturach (ok. 11-12 stopni), ale nie w lodówce.

/ 8Cebula

Obraz

Okazuje się, że do przechowywania cebuli świetnie nadają się rajstopy lub pończochy. Wystarczy zawiązać między nimi supły i taki "warkocz" zawiesić w przewiewnym miejscu, w kuchni lub spiżarni. Cebula powinna zachować świeżość nawet przez 8 miesięcy.

/ 8Szczypiorek

Obraz

Aromatyczny szczypiorek na kromce chleba z białym serem i rzodkiewką lub z pyszną jajecznicą - wiele osób od takiego śniadania rozpoczyna dzień. By pod ręką mieć zawsze świeży dodatek, najlepiej przygotować sobie zielone łodyżki w... butelce. Szczypiorek myjemy w zimnej wodzie, dokładnie suszymy, kroimy na drobne kawałeczki, po czym wkładamy do plastikowej butelki. Przechowujemy w lodówce. Jest jeszcze jedna korzyść - rano nie będziemy musieli tracić czasu na siekanie. Wystarczy wysypać szczypiorek z butelki.

/ 8Sałata

Obraz

Delikatne liście więdną błyskawicznie. Żeby sałata na dłużej zachowała kruchość, należy ją umyć, osuszyć (jeśli nie mamy specjalnej suszarki, możemy po prostu rozłożyć listki na tacy) i porwać na kawałki. W takiej postaci wkładamy ją do szklanej miski, a na wierzchu układamy dwa kawałki ręcznika papierowego. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

/ 8Ziemniaki

Obraz

Ziemniaki najlepiej czują się w towarzystwie jabłek. Takie sąsiedztwo zabezpiecza je przed kiełkowaniem. Najlepiej wrzucić je razem do papierowej torby z dziurkami. Dzięki temu ochronimy ziemniaki, ale też ich nie udusimy. Pamiętajmy, że warzywa te potrzebują ciemnego otoczenia, dlatego właśnie papierowa torba sprawdza się idealnie.

/ 8Pomidory w wersji przetworzonej

Obraz

Jak przedłużyć świeżość koncentratu lub sosu pomidorowego? Jeśli nie zużyjesz całego produktu, wlej do słoiczka odrobinę oleju tak, by przykrył wierzch sosu. Dzięki temu koncentrat nie straci świeżości - olej wystarczy potem wylać albo wykorzystać w potrawie.

/ 8Zioła

Obraz

Dobrym sposobem na przechowywanie ziół (zwłaszcza rozmarynu, szałwii, tymianku i oregano) jest zanurzenie w oliwie i zamrożenie. W ten sposób otrzymujemy aromatyczne kostki, które możemy dodawać bezpośrednio do potraw.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja