8 trików na świeże owoce i warzywa
Kuszą smakiem i aromatem, ale większość warzyw i owoców bardzo szybko traci świeżość. Co zrobić, by zachować ją na dłużej? Prezentujemy nietypowe i zaskakujące triki. Podobno działają.
Nietypowe, ale podobno działają
Maliny i truskawki psują się błyskawicznie. Zwłaszcza w czasie upalnego dnia. By nie gniły i nie pokryły się pleśnią, należy zafundować im specjalną kąpiel. W tym celu przygotowujemy roztwór octu jabłkowego i wody w proporcji 1 do 10. W takiej miksturze zanurzamy owoce, następnie suszymy je dokładnie i wkładamy do lodówki. Nie musimy się obawiać, że maliny i truskawki będą cierpkie. Ocet jest tak rozcieńczony, że nie wyczujemy jego smaku.
Banany
Niektórzy uwielbiają mocno dojrzałe banany, inni nie cierpią czarnych plamek na skórce tych owoców. Stopień dojrzałości możemy jednak do pewnego stopnia kontrolować. Jeśli nie chcemy, by banany zbyt szybko sczerniały, owińmy końcówki owoców folią spożywczą. Przetrwają o 3-5 dni dłużej niż w normalnych warunkach. Jeśli ta metoda nie zadziała, pamiętajmy, żeby przechowywać je w niższych temperaturach (ok. 11-12 stopni), ale nie w lodówce.
Cebula
Okazuje się, że do przechowywania cebuli świetnie nadają się rajstopy lub pończochy. Wystarczy zawiązać między nimi supły i taki "warkocz" zawiesić w przewiewnym miejscu, w kuchni lub spiżarni. Cebula powinna zachować świeżość nawet przez 8 miesięcy.
Szczypiorek
Aromatyczny szczypiorek na kromce chleba z białym serem i rzodkiewką lub z pyszną jajecznicą - wiele osób od takiego śniadania rozpoczyna dzień. By pod ręką mieć zawsze świeży dodatek, najlepiej przygotować sobie zielone łodyżki w... butelce. Szczypiorek myjemy w zimnej wodzie, dokładnie suszymy, kroimy na drobne kawałeczki, po czym wkładamy do plastikowej butelki. Przechowujemy w lodówce. Jest jeszcze jedna korzyść - rano nie będziemy musieli tracić czasu na siekanie. Wystarczy wysypać szczypiorek z butelki.
Sałata
Delikatne liście więdną błyskawicznie. Żeby sałata na dłużej zachowała kruchość, należy ją umyć, osuszyć (jeśli nie mamy specjalnej suszarki, możemy po prostu rozłożyć listki na tacy) i porwać na kawałki. W takiej postaci wkładamy ją do szklanej miski, a na wierzchu układamy dwa kawałki ręcznika papierowego. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Ziemniaki
Ziemniaki najlepiej czują się w towarzystwie jabłek. Takie sąsiedztwo zabezpiecza je przed kiełkowaniem. Najlepiej wrzucić je razem do papierowej torby z dziurkami. Dzięki temu ochronimy ziemniaki, ale też ich nie udusimy. Pamiętajmy, że warzywa te potrzebują ciemnego otoczenia, dlatego właśnie papierowa torba sprawdza się idealnie.
Pomidory w wersji przetworzonej
Jak przedłużyć świeżość koncentratu lub sosu pomidorowego? Jeśli nie zużyjesz całego produktu, wlej do słoiczka odrobinę oleju tak, by przykrył wierzch sosu. Dzięki temu koncentrat nie straci świeżości - olej wystarczy potem wylać albo wykorzystać w potrawie.
Zioła
Dobrym sposobem na przechowywanie ziół (zwłaszcza rozmarynu, szałwii, tymianku i oregano) jest zanurzenie w oliwie i zamrożenie. W ten sposób otrzymujemy aromatyczne kostki, które możemy dodawać bezpośrednio do potraw.