8 przepisów na sentymentalne wakacyjne dania z dzieciństwa

Świeże drożdżówki, knedle ze śliwkami czy leniwe? Smak którego wakacyjnego dania wspominacie z łezką w oku?

8 przepisów na sentymentalne wakacyjne dania z dzieciństwa
Źródło zdjęć: © KUKBUK
Katarzyna Gileta

Wspinaczka na szczyty drzew i bieganie po łąkach czy może zapach rozgrzanego betonu i akrobacje na trzepaku? Z czym kojarzą wam się wakacje? Niezależnie od tego, czy beztroskie lato spędzaliście na wsi, czy w mieście, wakacyjne wspomnienia wypełnione są smakami i aromatami. Zamknijcie oczy i przypomnijcie sobie zapach burzy, poziomek prosto z krzaczka, świeżo skoszonej trawy i skórki soczystego pomidora. W ferworze dziecięcych przygód nieraz zdarzało się zapomnieć o jedzeniu i dopiero stanowczy głos dorosłych zmuszał do zatrzymania się na chwilę. Dziś dania, dla których trzeba było porzucać na chwilę przygody, przywołują najpiękniejsze wspomnienia.

Nie jest chyba zaskoczeniem, że większość z nich swój czar zawdzięcza naszemu ulubionemu składnikowi – masłu. Zatem kostki w dłoń i do dzieła!

Oto bardziej dekadencka wersja klasycznych pierogów z jagodami. Pogryzając obtoczone w kokosowej panierce słodkości, można się poczuć jak rozpieszczana francuska księżniczka, a jednocześnie wrócić myślami do pierogów z jagodami lepionych przez babcię.

Obraz
© KUKBUK

Mało kto mógł się im oprzeć. Gdy w domu roznosił się zapach smażonych naleśników, szybko przybiegało się do kuchni, by chwycić ciepły jeszcze placek w ręce i cieszyć usta jego smakiem. Po pierwszym zajadało się drugim, trzecim… Raz z serem, innym razem z konfiturą.

Obraz
© KUKBUK

Ich wpływ doskonale oddaje sama nazwa, a na myśl o leniwych w roztopionym maśle ogarnia nas nieopisana błogość.

Obraz
© KUKBUK

Leciutkie jak chmurka, z wierzchu chrupiące i rumiane, a w środku rozkosznie delikatne. W dzieciństwie tak wyglądał fine dining!

Obraz
© KUKBUK

Jeszcze gorące, prosto z piekarnika, pełne leśnych jagód lub innych sezonowych owoców z chrupiącą maślaną kruszonką. Kruszonka była kluczowa!

Obraz
© KUKBUK

Popisowe danie prawie każdej babci, nawet jeśli twierdzi, że jest inaczej! Może znajdziecie jeszcze śliwę, z której będziecie mogli zerwać soczyste węgierki? Jeśli nie, szukajcie na straganach.

Obraz
© KUKBUK

Choćbyśmy nie wiem jak się starali, nie uda nam się zrobić równie pysznego grzybka jak ten smażone przez babcię. Jedną ze śniadaniowych potraw, które nierozerwalnie kojarzą się nam z czasami słodkiego dzieciństwa, kiedy każdy dzień miał zapach dżemu truskawkowego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości