8 przepisów na sentymentalne wakacyjne dania z dzieciństwa
Świeże drożdżówki, knedle ze śliwkami czy leniwe? Smak którego wakacyjnego dania wspominacie z łezką w oku?
Wspinaczka na szczyty drzew i bieganie po łąkach czy może zapach rozgrzanego betonu i akrobacje na trzepaku? Z czym kojarzą wam się wakacje? Niezależnie od tego, czy beztroskie lato spędzaliście na wsi, czy w mieście, wakacyjne wspomnienia wypełnione są smakami i aromatami. Zamknijcie oczy i przypomnijcie sobie zapach burzy, poziomek prosto z krzaczka, świeżo skoszonej trawy i skórki soczystego pomidora. W ferworze dziecięcych przygód nieraz zdarzało się zapomnieć o jedzeniu i dopiero stanowczy głos dorosłych zmuszał do zatrzymania się na chwilę. Dziś dania, dla których trzeba było porzucać na chwilę przygody, przywołują najpiękniejsze wspomnienia.
Nie jest chyba zaskoczeniem, że większość z nich swój czar zawdzięcza naszemu ulubionemu składnikowi – masłu. Zatem kostki w dłoń i do dzieła!
Oto bardziej dekadencka wersja klasycznych pierogów z jagodami. Pogryzając obtoczone w kokosowej panierce słodkości, można się poczuć jak rozpieszczana francuska księżniczka, a jednocześnie wrócić myślami do pierogów z jagodami lepionych przez babcię.
Mało kto mógł się im oprzeć. Gdy w domu roznosił się zapach smażonych naleśników, szybko przybiegało się do kuchni, by chwycić ciepły jeszcze placek w ręce i cieszyć usta jego smakiem. Po pierwszym zajadało się drugim, trzecim… Raz z serem, innym razem z konfiturą.
Ich wpływ doskonale oddaje sama nazwa, a na myśl o leniwych w roztopionym maśle ogarnia nas nieopisana błogość.
Leciutkie jak chmurka, z wierzchu chrupiące i rumiane, a w środku rozkosznie delikatne. W dzieciństwie tak wyglądał fine dining!
Jeszcze gorące, prosto z piekarnika, pełne leśnych jagód lub innych sezonowych owoców z chrupiącą maślaną kruszonką. Kruszonka była kluczowa!
Popisowe danie prawie każdej babci, nawet jeśli twierdzi, że jest inaczej! Może znajdziecie jeszcze śliwę, z której będziecie mogli zerwać soczyste węgierki? Jeśli nie, szukajcie na straganach.
Choćbyśmy nie wiem jak się starali, nie uda nam się zrobić równie pysznego grzybka jak ten smażone przez babcię. Jedną ze śniadaniowych potraw, które nierozerwalnie kojarzą się nam z czasami słodkiego dzieciństwa, kiedy każdy dzień miał zapach dżemu truskawkowego.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl