Trwa ładowanie...
df0rco1
28-06-2017 08:55

Pierogi z jagodami

Przepis

Powoli zaczyna się sezon na jagody. Oprócz ciast i deserów z tymi leśnymi owocami, warto przygotować także pierogi. Mięciutkie, kwaśne od jagód, a słodkie od śmietanki – takie, jak robiła babcia. Przypomnij sobie smak dzieciństwa.

df0rco1
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki

Na ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki gorącej wody, 30 g masła, szczypta soli do smaku.
Na farsz: 200 g świeżych jagód, łyżka mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo: śmietana, cukier.

Przepis

Zacznij od przygotowania ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Roztopione w wodzie masło wlewaj do mąki partiami, cały czas mieszając łyżką. Połącz wszystkie składniki, a kiedy uzyskasz zwartą masę, przełóż ją na oprószony mąką blat. Zagnieć ciasto, a następnie przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
Kiedy ciasto odpoczywa, przygotuj farsz. Jagody opłucz w zimnej wodzie, a następnie osusz i obsyp łyżką mąki. Wyjmij ciasto z miski, podziel je na cztery części i po kolei rozwałkuj każdą z nich. Jeśli ciasto się klei, oprósz stolnicę i wałek dodatkową mąką.
Przy pomocy szklanki z ciasta wykrawaj kółka i na środek każdego wyłóż po jednej łyżeczce jagód. Ciasto z farszem składaj na pół, brzegi zwilż odrobiną ciepłej wody i zalep brzegi.
W dużym garze zagotuj osoloną wodę. Kiedy zawrze, włóż do niej pierwszą partię pierogów (15 sztuk). Kiedy woda ponownie się zagotuje, zmniejsz ogień pod garem i czekaj, aż pierożki wypłyną. Odczekaj ok. 2 minuty i wyłów gotowe pierogi łyżką cedzakową. Poukładaj je na tacce lub talerzu.
Pierogi z jagodami podaj polane śmietaną z cukrem. Smacznego!

Zobacz także wideo: Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki. Mniam!

Pierogi z jagodami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj