Pierogi z jagodami
Powoli zaczyna się sezon na jagody. Oprócz ciast i deserów z tymi leśnymi owocami, warto przygotować także pierogi. Mięciutkie, kwaśne od jagód, a słodkie od śmietanki – takie, jak robiła babcia. Przypomnij sobie smak dzieciństwa.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Na ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki gorącej wody, 30 g masła, szczypta soli do smaku.
Na farsz: 200 g świeżych jagód, łyżka mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo: śmietana, cukier.
Zacznij od przygotowania ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Roztopione w wodzie masło wlewaj do mąki partiami, cały czas mieszając łyżką. Połącz wszystkie składniki, a kiedy uzyskasz zwartą masę, przełóż ją na oprószony mąką blat. Zagnieć ciasto, a następnie przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
Kiedy ciasto odpoczywa, przygotuj farsz. Jagody opłucz w zimnej wodzie, a następnie osusz i obsyp łyżką mąki. Wyjmij ciasto z miski, podziel je na cztery części i po kolei rozwałkuj każdą z nich. Jeśli ciasto się klei, oprósz stolnicę i wałek dodatkową mąką.
Przy pomocy szklanki z ciasta wykrawaj kółka i na środek każdego wyłóż po jednej łyżeczce jagód. Ciasto z farszem składaj na pół, brzegi zwilż odrobiną ciepłej wody i zalep brzegi.
W dużym garze zagotuj osoloną wodę. Kiedy zawrze, włóż do niej pierwszą partię pierogów (15 sztuk). Kiedy woda ponownie się zagotuje, zmniejsz ogień pod garem i czekaj, aż pierożki wypłyną. Odczekaj ok. 2 minuty i wyłów gotowe pierogi łyżką cedzakową. Poukładaj je na tacce lub talerzu.
Pierogi z jagodami podaj polane śmietaną z cukrem. Smacznego!
Zobacz także wideo: Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki. Mniam!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze