Pierogi z jagodami

Powoli zaczyna się sezon na jagody. Oprócz ciast i deserów z tymi leśnymi owocami, warto przygotować także pierogi. Mięciutkie, kwaśne od jagód, a słodkie od śmietanki – takie, jak robiła babcia. Przypomnij sobie smak dzieciństwa.

Pierogi z jagodamiPierogi z jagodami

Składniki

Na ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki gorącej wody, 30 g masła, szczypta soli do smaku.
Na farsz: 200 g świeżych jagód, łyżka mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo: śmietana, cukier.

Przepis

Zacznij od przygotowania ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Roztopione w wodzie masło wlewaj do mąki partiami, cały czas mieszając łyżką. Połącz wszystkie składniki, a kiedy uzyskasz zwartą masę, przełóż ją na oprószony mąką blat. Zagnieć ciasto, a następnie przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
Kiedy ciasto odpoczywa, przygotuj farsz. Jagody opłucz w zimnej wodzie, a następnie osusz i obsyp łyżką mąki. Wyjmij ciasto z miski, podziel je na cztery części i po kolei rozwałkuj każdą z nich. Jeśli ciasto się klei, oprósz stolnicę i wałek dodatkową mąką.
Przy pomocy szklanki z ciasta wykrawaj kółka i na środek każdego wyłóż po jednej łyżeczce jagód. Ciasto z farszem składaj na pół, brzegi zwilż odrobiną ciepłej wody i zalep brzegi.
W dużym garze zagotuj osoloną wodę. Kiedy zawrze, włóż do niej pierwszą partię pierogów (15 sztuk). Kiedy woda ponownie się zagotuje, zmniejsz ogień pod garem i czekaj, aż pierożki wypłyną. Odczekaj ok. 2 minuty i wyłów gotowe pierogi łyżką cedzakową. Poukładaj je na tacce lub talerzu.
Pierogi z jagodami podaj polane śmietaną z cukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja