ycipk-2gcfqi

8 przepisów na sałatki od Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Lucyna Ćwierczakiewicz, królowa polskiej kuchni, wyprzedzała swoją epokę. Sałaty z jej przepisów są bardzo ciekawym i smacznym urozmaiceniem posiłku. Propozycje pochodzą ze słynnej książki "365 obiadów", na której wychowały się całe pokolenia Polaków.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Pomysły na sałatki od Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
Pomysły na sałatki od Lucyny Ćwierczakiewiczowej. (123RF)
ycipk-2gcfqi

Sałata z czerwonej kapusty

Czerwoną kapustę (można użyć też białej) należy cieniutko poszatkować i wrzucić na wrzątek. Po zagotowaniu odlać wodę i dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu, następnie posolić i skropić octem. Odstawić na pół godziny do przestygnięcia, po czym odlać ocet, a kapustę wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek, łyżką świeżego octu oraz łyżeczką cukru – całość wymieszać. Przed podaniem do tak przygotowanej kapusty można dodać garść gotowanej fasolki, np. szparagowej. Może być też biała fasola z puszki.

Sałata z ziemniaków

ycipk-2gcfqi

Lucyna Ćwierczakiewicz nazwała ją "najlepszą". Ziemniaki ugotować w łupinkach, a po wystudzeniu obrać i pokroić w cienkie plasterki. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, surowe żółtko ukręcić z odrobiną soli i białego pieprzu. Do tak przygotowanego żółtka dodawać powoli dobrej oliwy z oliwek, ciągle mieszając. Gdy żółtko zgęstnieje, dodać odrobinę octu (może być winny), drobno posiekany szczypiorek, a całość wymieszać i polać ziemniaki. Następnie sałatę delikatnie przemieszać i odstawić na kilka godzin przed podaniem. Sałatkę można też przygotować bez żółtka.

Sałata z kalafiorów

Kalafiora ugotować w wodzie z dodatkiem soli, masła i cukru, aż będzie miękki. Po ugotowaniu wyjąć z wody i odstawić na sicie do wystygnięcia – dopiero wtedy podzielić na różyczki, natomiast nóżki pokroić w plasterki. Osobno przygotować sos: żółtko połączyć z 2 łyżkami dobrej oliwy, ucierając trzepaczką do spienienia. Doprawić białym pieprzem, połową łyżeczki cukru, porządnie wymieszać, wlać łyżkę octu winnego i tak przygotowanym sosem polać kalafiora. Podawać np. do pieczonego mięsa.

Zobacz także: 5 błędów w przygotowywaniu sałatki greckiej:

ycipk-2gcfqi

Sałata jarzynowa z korniszonami

Kilka marchewek, drobnych ziemniaków oraz 2 selery ugotować na miękko. Gdy wystygną, obrać i pokroić w drobne paseczki. Osobno 6 korniszonów, kilka grzybków marynowanych (optymalnie rydzów) oraz ewentualnie marynowanych szalotek również pokroić w paski. Dodać pół szklanki białej fasolki (może być z puszki). Wymieszać, dodać oliwę z oliwek, odrobinę octu (do smaku), a całość doprawić solą i pieprzem oraz ewentualnie cukrem. Po wymieszaniu przełożyć do salaterki, kładąc na wierzch kilka listków sałaty, parę sardeli i całych marynowanych grzybków.

Sałata z jabłek z sardelami

ycipk-2gcfqi

Przetwory z sardeli europejskiej to popularne anchois. Chodzi o bardzo tłustą, niedużą rybę o charakterystycznym ostrym smaku oraz zapachu. Do przygotowania tej sałaty autorka proponuje sztetynę, dawną odmianę jabłoni. Zamiast niej można wybrać inny gatunek kwaskowego jabłka. Należy je obrać i pokroić w drobną kostkę. Skropić octem (albo sokiem z cytryny), by nie ściemniały. Osobno sześć sardeli – lub ewentualnie jednego śledzia ulika – opłukać pod wodą, osuszyć i drobniutko posiekać, a następnie wymieszać z jabłkami. Dodał łyżkę kaparów, 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawić do smaku octem, pieprzem, ewentualnie solą.

Sałata z jajecznicą

Oto ciekawy sposób na zaserwowanie jajecznicy. Według Lucyny Ćwierczakiewiczowej sałata z jajecznicą to wyborna włoska potrawa. Listki sałaty należy dokładnie umyć i osuszyć. Osobno żółtko utrzeć z oliwą z oliwek, octem, solą i szczyptą białego pieprzu. Sosem skropić listki. Przygotować jajecznicę (powinna mieć dość gęstą konsystencję), na każde jajko biorąc łyżeczkę śmietanki. Sałatę podać razem z jajecznicą i "jeść, wymieszawszy na talerzu".

ycipk-2gcfqi

Sałata z kapusty włoskiej

O tej sałatce Ćwierczakiewiczowa pisze tak: „W Szwajcarii, gdzie wszelkie jedzenie ma na celu higienę, podają bardzo zdrową i smaczną sałatę z włoskiej kapusty, która nawet jeszcze w późniejszej porze może mieć zastosowanie”. Główkę kapusty włoskiej należy poszatkować jak najcieniej ("jak najcieńszy makaron"), a następnie posiekać jeszcze lekko. Wrzucić na osolony wrzątek. Od razu zdjąć z ognia i zostawić w wodzie do wystudzenia. Gdy to nastąpi, przelać kapustę na durszlak i przełożyć do salaterki. Przygotować sos, łącząc oliwę, ocet, odrobinę cukru i biały pieprz – zalać nim kapustę. Oliwy powinno być dużo, natomiast ocet koniecznie winny. Całość wymieszać i na końcu posolić do smaku. "Tak przyrządzona wcale nie przypomina kapusty".

Sałata z pomidorów

Małe, dojrzałe pomidory pokroić w 2–3 plasterki, usunąć gniazda nasienne, a następnie sparzyć i zostawić we wrzątku na 5 minut. Gdy woda ostygnie, pomidory odsączyć na sicie (pozbywając się skórek). Przełożyć do salaterki. Dodać sól i pieprz, sporo dobrej oliwy z oliwek oraz łyżkę octu. Można dodać pół roztartego ząbka czosnku. "Wyborna ta i bardzo higieniczna sałata jest we Francji, Szwajcarii i Włoszech zawsze na porządku dziennym".

ycipk-2gcfqi

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
ycipk-2gcfqi
ycipk-2gcfqi
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-2gcfqi