8 produktów, które podkręcą pracę mózgu

Samo rozwiązywanie krzyżówek, choć pomaga utrzymać nasz mózg w dobrej kondycji, nie ochroni go skutecznie przed procesami starzenia. Ale jeśli aktywność intelektualną połączymy z odpowiednią dietą, możemy liczyć na skuteczne usprawnienie jego pracy.

Obraz

/ 9Paliwo dla mózgu

Obraz
© archiwum

Samo rozwiązywanie krzyżówek, choć pomaga utrzymać nasz mózg w dobrej kondycji, nie ochroni go skutecznie przed procesami starzenia. Ale jeśli aktywność intelektualną połączymy z odpowiednią dietą, możemy liczyć na skuteczne usprawnienie jego pracy. Pamiętajmy, że jedynym źródłem energii dla mózgu jest glukoza, ale to nie oznacza, że mamy jeść słodycze! Lepiej postawić na produkty zawierające składniki, które chronią delikatne komórki nerwowe i naczynia krwionośne w mózgu. Większość z nich korzystnie wpływa również na nasze serce, ponieważ obecne w nich substancje odżywcze pomagają zaopatrywać nasz organizm w tlen. A wiadomo, że mózg dotleniony pracuje lepiej!

MD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 9Brokuły

Obraz
© archiwum

Produkty bogate w kwas foliowy oraz witminy B6 i B12, a do takich należą m.in. brokuły i jarmuż, pomagają obniżyć poziom homocysteiny. Dlaczego jest to tak ważne? Podwyższony poziom tego aminokwasu ma niekorzystny wpływ na ściany tętnic i przyczynia się do rozwoju miażdżycy, a także demencji czy choroby Alzaheimera. Dietę warto wzbogacić także o szpinak. Sałatka z dodatkiem szpinaku ma trzy razy więcej kwasu foliowego niż ta z dodatkiem sałaty lodowej.

/ 9Borówka amerykańska

Obraz
© archiwum

Wyjątkowo pyszna borówka amerykańska jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia. Badania pokazują, że dieta bogata w te owoce, poprawia pamięć, a także wpływa korzystnie na równowagę i koordynację u osób starszych. Substancje zawarte w borówce amerykańskiej pomagają regulować ciśnienie krwi. A pamiętajmy, że wysokie ciśnienie uszkadza delikatne naczynia krwionośne w mózgu i może prowadzić do udarów.

/ 9Ryby

Obraz
© archiwum

Tłuste ryby są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. To z kolei idzie w parze z wysokim poziomem serotoniny, hormonem odpowiedzialnym za nasz dobry nastrój. Badania przeprowadzone w Rush Institute for Healthy Ageing w Chicago pokazują, że osoby, które jedzą co najmniej jedną porcję ryb tygodniowo, są mniej zagrożone chorobą Alzheimera, niż ci, którzy ich regularnie unikają. Zawarte w nich substancje poprawiają połączenia nerwowe między komórkami, a dieta bogata w ryby usprawnia pamięć i zdolność uczenia się. Najlepiej jeść przynajmniej dwie porcje tygodniowo.

/ 9Sok z winogron

Obraz
© archiwum

Picie czerwonego wina - w umiarkowanych ilościach - może mieć pozywne działanie na nasz organizm, a to za sprawą przeciwutleniaczy znajdujących się skórce, miąższu i nasionach czerwonych winogron. Niestety alkohol spowalnia procesy myślowe, dlatego sok z winogron będzie lepszym lepszym wyborem. Najnowsze badania pokazują, że polepsza on pamięć krótkotrwałą! Dzieje się tak nie tylko za sprawą antyoksydantów. Sok z winogron zwiększa produkcję dopaminy, odpwiedzialnej właśnie za dobrą pamięć i koncentrację.

/ 9Orzechy i ziarna

Obraz
© archiwum

Najlepsza przekąska dla mózgu - orzechy włoskie, laskowe, migdały, ale też pestki dyni czy nasiona słonecznika. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, foliany, witaminę E i B6. A składniki te pomagają skupić się i szybciej mysleć. Niektóre nasiona i orzechy zawierają również sporo tiaminy i magnezu, które odżywiają mózg oraz korzystnie wpływają na pamięć i procesy poznawcze.

/ 9Gorące kakao

Obraz
© archiwum

Gorące kakao nie tylko świetnie rozgrzeje cię w chłodne, jesienno-zimowe dni, ale też pozytywnie wpłynie na pracę twojego mózgu. Jak zauważa profesor Chang Young Lee z Cornell University, zawartość antyoksydantów w dwóch łyżkach czystego, naturalnego kakao jest dwukrotnie większa niż w porcji wina, trzykrotnie - niż w porcji zielonej herbaty i pięciokrotnie - niż w porcji czarnej herbaty. Antyoksydanty zawarte w gorącym kakao chronią komórki mózgowe przed procesami starzenia.

/ 9Produkty pełnoziarniste

Obraz
© archiwum

Ponieważ glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu, powinniśmy spożywać produkty bogate w węglowodany, które rozkładając się na cukry proste stają się znakomitym źródłem glukozy. Słodycze, biały chleb i makarony są bardzo bogate w glukozę, jednak podwyższają one jej poziom we krwi bardzo szybko i do wysokiego poziomu, który równie szybko obniża się. Powoduje to zaburzenia koncentracji i zmęczenie. Warto spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym, które powoli i stopniowo podnoszą poziom glukozy we krwi, po czym utrzymują go na stałym poziomie przez dłuższy czas. Do produktów takich należą między innymi pełnoziarnisty chleb czy brązowy ryż.

/ 9Jaja

Obraz
© archiwum

Niestety, mózg z wiekiem zaczyna się kurczyć w procesie zwanym atrofią. Można temu jednak przeciwdziałać, jedząc jajka, które są bogatym źródłem lecytyny i witaminy B12. Żółtka, choć zawierające sporo cholesterolu, dostarczają również cholinę, która pełni ważną rolę w budowie komórek mózgu i poprawia pamięć.

MD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru