8 produktów, które podkręcą pracę mózgu
Samo rozwiązywanie krzyżówek, choć pomaga utrzymać nasz mózg w dobrej kondycji, nie ochroni go skutecznie przed procesami starzenia. Ale jeśli aktywność intelektualną połączymy z odpowiednią dietą, możemy liczyć na skuteczne usprawnienie jego pracy.
Paliwo dla mózgu
Samo rozwiązywanie krzyżówek, choć pomaga utrzymać nasz mózg w dobrej kondycji, nie ochroni go skutecznie przed procesami starzenia. Ale jeśli aktywność intelektualną połączymy z odpowiednią dietą, możemy liczyć na skuteczne usprawnienie jego pracy. Pamiętajmy, że jedynym źródłem energii dla mózgu jest glukoza, ale to nie oznacza, że mamy jeść słodycze! Lepiej postawić na produkty zawierające składniki, które chronią delikatne komórki nerwowe i naczynia krwionośne w mózgu. Większość z nich korzystnie wpływa również na nasze serce, ponieważ obecne w nich substancje odżywcze pomagają zaopatrywać nasz organizm w tlen. A wiadomo, że mózg dotleniony pracuje lepiej!
MD/mmch/kuchnia.wp.pl
Brokuły
Produkty bogate w kwas foliowy oraz witminy B6 i B12, a do takich należą m.in. brokuły i jarmuż, pomagają obniżyć poziom homocysteiny. Dlaczego jest to tak ważne? Podwyższony poziom tego aminokwasu ma niekorzystny wpływ na ściany tętnic i przyczynia się do rozwoju miażdżycy, a także demencji czy choroby Alzaheimera. Dietę warto wzbogacić także o szpinak. Sałatka z dodatkiem szpinaku ma trzy razy więcej kwasu foliowego niż ta z dodatkiem sałaty lodowej.
Borówka amerykańska
Wyjątkowo pyszna borówka amerykańska jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia. Badania pokazują, że dieta bogata w te owoce, poprawia pamięć, a także wpływa korzystnie na równowagę i koordynację u osób starszych. Substancje zawarte w borówce amerykańskiej pomagają regulować ciśnienie krwi. A pamiętajmy, że wysokie ciśnienie uszkadza delikatne naczynia krwionośne w mózgu i może prowadzić do udarów.
Ryby
Tłuste ryby są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. To z kolei idzie w parze z wysokim poziomem serotoniny, hormonem odpowiedzialnym za nasz dobry nastrój. Badania przeprowadzone w Rush Institute for Healthy Ageing w Chicago pokazują, że osoby, które jedzą co najmniej jedną porcję ryb tygodniowo, są mniej zagrożone chorobą Alzheimera, niż ci, którzy ich regularnie unikają. Zawarte w nich substancje poprawiają połączenia nerwowe między komórkami, a dieta bogata w ryby usprawnia pamięć i zdolność uczenia się. Najlepiej jeść przynajmniej dwie porcje tygodniowo.
Sok z winogron
Picie czerwonego wina - w umiarkowanych ilościach - może mieć pozywne działanie na nasz organizm, a to za sprawą przeciwutleniaczy znajdujących się skórce, miąższu i nasionach czerwonych winogron. Niestety alkohol spowalnia procesy myślowe, dlatego sok z winogron będzie lepszym lepszym wyborem. Najnowsze badania pokazują, że polepsza on pamięć krótkotrwałą! Dzieje się tak nie tylko za sprawą antyoksydantów. Sok z winogron zwiększa produkcję dopaminy, odpwiedzialnej właśnie za dobrą pamięć i koncentrację.
Orzechy i ziarna
Najlepsza przekąska dla mózgu - orzechy włoskie, laskowe, migdały, ale też pestki dyni czy nasiona słonecznika. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, foliany, witaminę E i B6. A składniki te pomagają skupić się i szybciej mysleć. Niektóre nasiona i orzechy zawierają również sporo tiaminy i magnezu, które odżywiają mózg oraz korzystnie wpływają na pamięć i procesy poznawcze.
Gorące kakao
Gorące kakao nie tylko świetnie rozgrzeje cię w chłodne, jesienno-zimowe dni, ale też pozytywnie wpłynie na pracę twojego mózgu. Jak zauważa profesor Chang Young Lee z Cornell University, zawartość antyoksydantów w dwóch łyżkach czystego, naturalnego kakao jest dwukrotnie większa niż w porcji wina, trzykrotnie - niż w porcji zielonej herbaty i pięciokrotnie - niż w porcji czarnej herbaty. Antyoksydanty zawarte w gorącym kakao chronią komórki mózgowe przed procesami starzenia.
Produkty pełnoziarniste
Ponieważ glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu, powinniśmy spożywać produkty bogate w węglowodany, które rozkładając się na cukry proste stają się znakomitym źródłem glukozy. Słodycze, biały chleb i makarony są bardzo bogate w glukozę, jednak podwyższają one jej poziom we krwi bardzo szybko i do wysokiego poziomu, który równie szybko obniża się. Powoduje to zaburzenia koncentracji i zmęczenie. Warto spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym, które powoli i stopniowo podnoszą poziom glukozy we krwi, po czym utrzymują go na stałym poziomie przez dłuższy czas. Do produktów takich należą między innymi pełnoziarnisty chleb czy brązowy ryż.
Jaja
Niestety, mózg z wiekiem zaczyna się kurczyć w procesie zwanym atrofią. Można temu jednak przeciwdziałać, jedząc jajka, które są bogatym źródłem lecytyny i witaminy B12. Żółtka, choć zawierające sporo cholesterolu, dostarczają również cholinę, która pełni ważną rolę w budowie komórek mózgu i poprawia pamięć.
MD/mmch/kuchnia.wp.pl