Jedz dla zdrowia
Morskie glony są skarbnicą cennych składników odżywczych, ale nie brakuje im również walorów smakowych – to właśnie z wodorostów kombu wyizolowano po raz pierwszy kwas glutaminowy będący głównym nośnikiem umami. Algi na pewno zasługują na zainteresowanie. Jak je wykorzystać w kuchni?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Panierka do ryby
Ryby, zwłaszcza morskie, zdecydowanie zbyt rzadko goszczą na naszych stołach – statystyczny Polak zjada ich rocznie około 13 kilogramów, zaś Portugalczyk 55 kg, Hiszpan – 46 kg, a Litwin – 44 kg. Tymczasem dorsz, makrela czy łosoś stanowią bardzo bogate źródło cennych dla zdrowia witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jak przyrządzić pyszną rybę? Na jednym talerzu rozkłócamy jajko z zimnym mlekiem, na drugim mieszamy sproszkowane algi i zmielone orzechy włoskie. Rybne filety osuszamy papierowym ręcznikiem, solimy, obtaczamy w jajku oraz panierce i smażymy na złoty kolor.
Domowe sushi
Japoński przysmak zdobywa w Polsce coraz liczniejsze grono wielbicieli, dlatego przybywa serwujących go restauracji. Sushi możemy przyrządzić też w domu. Niezbędnym składnikiem będą nori – odpowiednio wysuszone oraz sprasowane morskie wodorosty różnych gatunków (najczęściej szkarłatnica delikatna). Najpierw gotujemy i studzimy specjalny ryż do sushi. Następnie polewamy go zalewą z octu, cukru i soli. Na stole rozkładamy matę bambusową, najlepiej owiniętą folią spożywczą. Na niej umieszczamy arkusz wodorostów (błyszczącą stroną do dołu), a później ryż. Rozsmarowujemy pasek chrzanu wasabi i układamy pokrojone w paski składniki: rybę, awokado i ogórka. Zwijamy, a powstały rulon tniemy ostrym nożem w poprzek, w krążki nie grubsze niż 2 cm.
Jajecznica z algami
Morskie wodorosty są bogatym źródłem kwasu glutaminowego – aminokwasu będącego głównym nośnikiem umami, czyli jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka, często określanego jako "wyśmienity". Nic dziwnego, że algi świetnie podkręcają każdą potrawę, nawet tradycyjną jajecznicę. Wystarczy dosypać do masy jajecznej trochę suszonych glonów. Jeśli chcemy uzyskać bardziej azjatycki przysmak możemy wcześniej podsmażyć na oleju ryżowym pokrojone w kostkę tofu, a dopiero później dodać jajka z algami, na koniec doprawiając potrawę paroma kroplami sosu sojowego.
Chipsy z alg
By przygotować smaczną i zdrową przekąskę będziemy potrzebować dulse, czyli czerwono-różowych alg hodowanych w zimnych wodach Atlantyku i Pacyfiku. Mają przyjemny, lekko orzechowy smak i dostarczają potężnej porcji białka, błonnika, witamin oraz minerałów. Wystarczy wymoczyć je przez pięć minut w wodzie (kilkakrotnie zwiększą wówczas objętość), posypać przyprawami (np. papryką) i krótko podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku. Dulse można też jeść na słodko, po posiekaniu i wymieszaniu z serkiem mascarpone oraz owocami.
Sałatka z algami
Morskie wodorosty świetnie sprawdzają się w rozmaitych sałatkach. Możemy wykorzystać np. wakame, czyli undarię pierzastą. W Polsce produkt jest zwykle dostępny w postaci suszonej. Wystarczy jednak namoczyć algi w wodzie (maksymalnie na10 minut), by nabrały miękkości i kilkukrotnie powiększyły objętość. Dodajemy je wówczas do pokrojonego w cienkie plasterki ogórka i zalewamy dressingiem z octu ryżowego, sosu sojowego, oleju sezamowego i szczypty cukru.
Chleb z algami
Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 45 kilogramów pieczywa, ale coraz rzadziej sięga po tradycyjny biały, pszenny chleb czy bułkę, zastępując je wyrobami pełnoziarnistymi, uznawanymi za znacznie korzystniejsze dla zdrowia. Chętnie wypiekamy też domowy chleb. Jeśli lubimy eksperymenty, wymieszajmy mąkę orkiszową ze sproszkowanymi algami. Efekt smakowy na pewno nas nie rozczaruje. Miłośnicy zdrowego odżywiania mogą też upiec chleb bez mąki, np. na bazie pokruszonych wodorostów kombu, siemienia lnianego, kaszy jaglanej i ziaren quinoa.
Zupa z algami
Wodorosty wakame są ważnym składnikiem tradycyjnej japońskiej zupy miso-shiru, spożywanej jako dodatek do posiłków, nawet na śniadanie. Algi mogą jednak stanowić bazę także innych zup. Wystarczy przyrządzić bulion warzywny, a pod koniec gotowania dodać do niego wakame, które wcześniej moczymy przez 20 minut. Całość gotujemy jeszcze 1-2 minuty, ale nie dłużej, by nie pozbawić glonów wartości odżywczych.
Smoothie z algami
Wodorosty arame nie wyglądają zbyt efektownie, ale mają delikatny, lekko słodki smak. Świetnie pasują zarówno do zup, gotowanych warzyw, ryżu czy sałatek, ale również smoothie, czyli pysznego napoju o gęstej i kremowej konsystencji. Wystarczy wymoczyć je przez 5-10 minut w ciepłej wodzie, a później zmiksować, np. z sokiem pomarańczowym, jarmużem i daktylami.