8 pomysłów na szynkę parmeńską

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 9Będzie pysznie!

Obraz
© iStock.com

Zanim trafi do sprzedaży, suszy się i dojrzewa minimum 12 miesięcy. Ma łagodny, lekko słodkawy smak. Zajadano się nią już w czasach Imperium Rzymskiego, do dziś pozostaje jednym z symboli kuchni włoskiej. Szynka parmeńska to produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów. Oto kilka z nich.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Kanapka inna niż wszystkie

Obraz
© iStock.com

Jeśli chcemy wyczarować trochę włoskiego smaku, wystarczy kupić dobrej jakości ciabattę, czyli płaską bułkę o chrupiącej skórce i miękkim, wilgotnym miąższu, która lekkość i charakterystyczną porowatość zawdzięcza przedłużonemu procesowi fermentacji ciasta. Po przekrojeniu, smarujemy ją domowej roboty pesto z bazylii oraz kozim serkiem, nakładamy kilka fig i wieńczymy dzieło cienkim plasterkiem szynki parmeńskiej. Nakładamy górną część bułki i w ten sposób otrzymujemy panino – kanapkę będącą kwintesencją kuchni słonecznej Italii.

/ 9Carpaccio z pieczarek i szynki parmeńskiej

Obraz
© iStock.com

W tradycyjnej wersji tę pyszną przystawkę przyrządza się z cieniutko pokrojonych plasterków polędwicy wołowej, ale z powodzeniem możemy zastąpić ją innymi produktami. Gości każdej imprezy zachwyci na pewno carpaccio z pieczarek portobello (mają duże brązowe kapelusze, intensywny zapach oraz charakterystyczny smak, przypominający nieco grillowane mięso), które schładzamy w lodówce, cienko kroimy, rozkładamy na talerzu wyłożonym plastrami szynki parmeńskiej, skrapiamy sokiem z cytryny i sosem balsamicznym, a na koniec posypujemy płatkami parmezanu, posiekaną cebulą dymką i świeżo startym pieprzem.

/ 9Łosoś w szynce parmeńskiej

Obraz
© 123RF

Łosoś (szczególnie wyławiany z Pacyfiku lub Atlantyku) to skarbnica cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, a także minerałów: selenu, potasu czy magnezu. Jest rybą bardzo smaczną, świetnie komponującą się m.in. z szynką parmeńską. Wystarczy owinąć nią filet z łososia, który wcześniej posmarowaliśmy bazyliowym pesto. Tak przygotowaną rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.

/ 9Wołowina wellington

Obraz
© iStock.com

Szynki parmeńskiej nie może zabraknąć w ulubionym przysmaku Gordona Ramseya. Przygotowanie wołowiny wellington wymaga trochę pracy i czasu, ale efekty są zwykle zachwycające. W najprostszej wersji lekko obrumienioną na patelni polędwicę wołową studzimy, a następnie smarujemy musztardą oraz masą ze zmiksowanych i przesmażonych grzybów (np. pieczarek). Na folii spożywczej układamy plastry szynki parmeńskiej w nachodzących na siebie rzędach. Starannie zawijamy w nie mięso, powstały filet schładzamy przez 15-20 minut w lodówce, a późnej zawijamy w ciasto francuskie. Delikatnie nacinamy je w paski, smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez następne 15 minut.

/ 9Brukselka z szynką parmeńską

Obraz
© 123RF

Małe kapustki nie są w Polsce zbyt lubiane. Może dlatego, że przez lata nie potrafiliśmy odpowiednio przyrządzać brukselki, która źle znosi zbyt długie gotowanie – staje się wówczas gąbczasta i gorzka. Jak wyczarować z niej pyszne danie? Szynkę parmeńską rwiemy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy brukselkę (każdą główkę należy przekroić na pół) i smażymy kolejne kilka minut, aż kapustki zbrązowieją. Dolewamy trochę bulionu warzywnego i dusimy 15-20 minut, aż do odparowania płynu. Podajemy na ciepło.

/ 9Makaron z szynką parmeńską

Obraz
© iStock.com

Pyszny i szybki pomysł na obiad. Makaron (może być spaghetti lub tagliatelle) gotujemy al dente, by był lekko twardy, jędrny i sprężysty. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekany czosnek, na koniec dodajemy trochę papryczki chili i pokrojoną w cienkie paski szynkę parmeńską. Pozostawimy na ogniu jeszcze przez kilka minut, a następnie dokładamy na patelnię makaron. Jeśli jest już zimny, podgrzewamy go z przygotowanym sosem. Przekładamy na talerz, posypujemy płatkami parmezanu i posiekaną cebulką dymką.

/ 9Szynka parmeńska z melonem

Obraz
© Shutterstock.com

Melona, ze względu na słodki smak, powszechnie uznaje się za owoc, choć tak naprawdę należy do roślin dyniowatych i jest bliskim kuzynem ogórka, kabaczka czy dyni. Występuje w licznych odmianach, każda ma swoją specyfikę, np. melon miodowy świetnie komponuje się z szynką parmeńską. By przyrządzić smaczną przystawkę, dojrzałego melona kroimy na pół, pozbawiamy pestek, a następnie kroimy na mniejsze cząstki, każdą obierając ze skóry. Następnie owijamy w plastry szynki parmeńskiej, skrapiamy octem balsamicznym i posypujemy rukolą.

/ 9Sałatka z szynki parmeńskiej i sera pleśniowego

Obraz
© iStock.com

Długo dojrzewająca szynka bardzo lubi towarzystwo wyrazistych w smaku serów pleśniowych. Możemy to wykorzystać przygotowując prostą, ale jednocześnie pyszną sałatkę. Dno salaterki wykładamy mieszanką różnych sałat, np. rukoli, roszponki i endywii. Następnie dokładamy przekrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz plasterki świeżego ogórka. Całość wieńczymy średniej wielkości kostkami sera pleśniowego i zawiniętą w rulony szynką parmeńską. Sałatkę skrapiamy octem balsamicznym. Ser i szynką są dość słone, dlatego z umiarem używamy soli.

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie