Będzie pysznie!
Zanim trafi do sprzedaży, suszy się i dojrzewa minimum 12 miesięcy. Ma łagodny, lekko słodkawy smak. Zajadano się nią już w czasach Imperium Rzymskiego, do dziś pozostaje jednym z symboli kuchni włoskiej. Szynka parmeńska to produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów. Oto kilka z nich.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kanapka inna niż wszystkie
Jeśli chcemy wyczarować trochę włoskiego smaku, wystarczy kupić dobrej jakości ciabattę, czyli płaską bułkę o chrupiącej skórce i miękkim, wilgotnym miąższu, która lekkość i charakterystyczną porowatość zawdzięcza przedłużonemu procesowi fermentacji ciasta. Po przekrojeniu, smarujemy ją domowej roboty pesto z bazylii oraz kozim serkiem, nakładamy kilka fig i wieńczymy dzieło cienkim plasterkiem szynki parmeńskiej. Nakładamy górną część bułki i w ten sposób otrzymujemy panino – kanapkę będącą kwintesencją kuchni słonecznej Italii.
Carpaccio z pieczarek i szynki parmeńskiej
W tradycyjnej wersji tę pyszną przystawkę przyrządza się z cieniutko pokrojonych plasterków polędwicy wołowej, ale z powodzeniem możemy zastąpić ją innymi produktami. Gości każdej imprezy zachwyci na pewno carpaccio z pieczarek portobello (mają duże brązowe kapelusze, intensywny zapach oraz charakterystyczny smak, przypominający nieco grillowane mięso), które schładzamy w lodówce, cienko kroimy, rozkładamy na talerzu wyłożonym plastrami szynki parmeńskiej, skrapiamy sokiem z cytryny i sosem balsamicznym, a na koniec posypujemy płatkami parmezanu, posiekaną cebulą dymką i świeżo startym pieprzem.
Łosoś w szynce parmeńskiej
Łosoś (szczególnie wyławiany z Pacyfiku lub Atlantyku) to skarbnica cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, a także minerałów: selenu, potasu czy magnezu. Jest rybą bardzo smaczną, świetnie komponującą się m.in. z szynką parmeńską. Wystarczy owinąć nią filet z łososia, który wcześniej posmarowaliśmy bazyliowym pesto. Tak przygotowaną rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.
Wołowina wellington
Szynki parmeńskiej nie może zabraknąć w ulubionym przysmaku Gordona Ramseya. Przygotowanie wołowiny wellington wymaga trochę pracy i czasu, ale efekty są zwykle zachwycające. W najprostszej wersji lekko obrumienioną na patelni polędwicę wołową studzimy, a następnie smarujemy musztardą oraz masą ze zmiksowanych i przesmażonych grzybów (np. pieczarek). Na folii spożywczej układamy plastry szynki parmeńskiej w nachodzących na siebie rzędach. Starannie zawijamy w nie mięso, powstały filet schładzamy przez 15-20 minut w lodówce, a późnej zawijamy w ciasto francuskie. Delikatnie nacinamy je w paski, smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez następne 15 minut.
Brukselka z szynką parmeńską
Małe kapustki nie są w Polsce zbyt lubiane. Może dlatego, że przez lata nie potrafiliśmy odpowiednio przyrządzać brukselki, która źle znosi zbyt długie gotowanie – staje się wówczas gąbczasta i gorzka. Jak wyczarować z niej pyszne danie? Szynkę parmeńską rwiemy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy brukselkę (każdą główkę należy przekroić na pół) i smażymy kolejne kilka minut, aż kapustki zbrązowieją. Dolewamy trochę bulionu warzywnego i dusimy 15-20 minut, aż do odparowania płynu. Podajemy na ciepło.
Makaron z szynką parmeńską
Pyszny i szybki pomysł na obiad. Makaron (może być spaghetti lub tagliatelle) gotujemy al dente, by był lekko twardy, jędrny i sprężysty. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekany czosnek, na koniec dodajemy trochę papryczki chili i pokrojoną w cienkie paski szynkę parmeńską. Pozostawimy na ogniu jeszcze przez kilka minut, a następnie dokładamy na patelnię makaron. Jeśli jest już zimny, podgrzewamy go z przygotowanym sosem. Przekładamy na talerz, posypujemy płatkami parmezanu i posiekaną cebulką dymką.
Szynka parmeńska z melonem
Melona, ze względu na słodki smak, powszechnie uznaje się za owoc, choć tak naprawdę należy do roślin dyniowatych i jest bliskim kuzynem ogórka, kabaczka czy dyni. Występuje w licznych odmianach, każda ma swoją specyfikę, np. melon miodowy świetnie komponuje się z szynką parmeńską. By przyrządzić smaczną przystawkę, dojrzałego melona kroimy na pół, pozbawiamy pestek, a następnie kroimy na mniejsze cząstki, każdą obierając ze skóry. Następnie owijamy w plastry szynki parmeńskiej, skrapiamy octem balsamicznym i posypujemy rukolą.
Sałatka z szynki parmeńskiej i sera pleśniowego
Długo dojrzewająca szynka bardzo lubi towarzystwo wyrazistych w smaku serów pleśniowych. Możemy to wykorzystać przygotowując prostą, ale jednocześnie pyszną sałatkę. Dno salaterki wykładamy mieszanką różnych sałat, np. rukoli, roszponki i endywii. Następnie dokładamy przekrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz plasterki świeżego ogórka. Całość wieńczymy średniej wielkości kostkami sera pleśniowego i zawiniętą w rulony szynką parmeńską. Sałatkę skrapiamy octem balsamicznym. Ser i szynką są dość słone, dlatego z umiarem używamy soli.