8 pomysłów na szynkę parmeńską

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 9Będzie pysznie!

Obraz
© iStock.com

Zanim trafi do sprzedaży, suszy się i dojrzewa minimum 12 miesięcy. Ma łagodny, lekko słodkawy smak. Zajadano się nią już w czasach Imperium Rzymskiego, do dziś pozostaje jednym z symboli kuchni włoskiej. Szynka parmeńska to produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów. Oto kilka z nich.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Kanapka inna niż wszystkie

Obraz
© iStock.com

Jeśli chcemy wyczarować trochę włoskiego smaku, wystarczy kupić dobrej jakości ciabattę, czyli płaską bułkę o chrupiącej skórce i miękkim, wilgotnym miąższu, która lekkość i charakterystyczną porowatość zawdzięcza przedłużonemu procesowi fermentacji ciasta. Po przekrojeniu, smarujemy ją domowej roboty pesto z bazylii oraz kozim serkiem, nakładamy kilka fig i wieńczymy dzieło cienkim plasterkiem szynki parmeńskiej. Nakładamy górną część bułki i w ten sposób otrzymujemy panino – kanapkę będącą kwintesencją kuchni słonecznej Italii.

/ 9Carpaccio z pieczarek i szynki parmeńskiej

Obraz
© iStock.com

W tradycyjnej wersji tę pyszną przystawkę przyrządza się z cieniutko pokrojonych plasterków polędwicy wołowej, ale z powodzeniem możemy zastąpić ją innymi produktami. Gości każdej imprezy zachwyci na pewno carpaccio z pieczarek portobello (mają duże brązowe kapelusze, intensywny zapach oraz charakterystyczny smak, przypominający nieco grillowane mięso), które schładzamy w lodówce, cienko kroimy, rozkładamy na talerzu wyłożonym plastrami szynki parmeńskiej, skrapiamy sokiem z cytryny i sosem balsamicznym, a na koniec posypujemy płatkami parmezanu, posiekaną cebulą dymką i świeżo startym pieprzem.

/ 9Łosoś w szynce parmeńskiej

Obraz
© 123RF

Łosoś (szczególnie wyławiany z Pacyfiku lub Atlantyku) to skarbnica cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, a także minerałów: selenu, potasu czy magnezu. Jest rybą bardzo smaczną, świetnie komponującą się m.in. z szynką parmeńską. Wystarczy owinąć nią filet z łososia, który wcześniej posmarowaliśmy bazyliowym pesto. Tak przygotowaną rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.

/ 9Wołowina wellington

Obraz
© iStock.com

Szynki parmeńskiej nie może zabraknąć w ulubionym przysmaku Gordona Ramseya. Przygotowanie wołowiny wellington wymaga trochę pracy i czasu, ale efekty są zwykle zachwycające. W najprostszej wersji lekko obrumienioną na patelni polędwicę wołową studzimy, a następnie smarujemy musztardą oraz masą ze zmiksowanych i przesmażonych grzybów (np. pieczarek). Na folii spożywczej układamy plastry szynki parmeńskiej w nachodzących na siebie rzędach. Starannie zawijamy w nie mięso, powstały filet schładzamy przez 15-20 minut w lodówce, a późnej zawijamy w ciasto francuskie. Delikatnie nacinamy je w paski, smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez następne 15 minut.

/ 9Brukselka z szynką parmeńską

Obraz
© 123RF

Małe kapustki nie są w Polsce zbyt lubiane. Może dlatego, że przez lata nie potrafiliśmy odpowiednio przyrządzać brukselki, która źle znosi zbyt długie gotowanie – staje się wówczas gąbczasta i gorzka. Jak wyczarować z niej pyszne danie? Szynkę parmeńską rwiemy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy brukselkę (każdą główkę należy przekroić na pół) i smażymy kolejne kilka minut, aż kapustki zbrązowieją. Dolewamy trochę bulionu warzywnego i dusimy 15-20 minut, aż do odparowania płynu. Podajemy na ciepło.

/ 9Makaron z szynką parmeńską

Obraz
© iStock.com

Pyszny i szybki pomysł na obiad. Makaron (może być spaghetti lub tagliatelle) gotujemy al dente, by był lekko twardy, jędrny i sprężysty. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekany czosnek, na koniec dodajemy trochę papryczki chili i pokrojoną w cienkie paski szynkę parmeńską. Pozostawimy na ogniu jeszcze przez kilka minut, a następnie dokładamy na patelnię makaron. Jeśli jest już zimny, podgrzewamy go z przygotowanym sosem. Przekładamy na talerz, posypujemy płatkami parmezanu i posiekaną cebulką dymką.

/ 9Szynka parmeńska z melonem

Obraz
© Shutterstock.com

Melona, ze względu na słodki smak, powszechnie uznaje się za owoc, choć tak naprawdę należy do roślin dyniowatych i jest bliskim kuzynem ogórka, kabaczka czy dyni. Występuje w licznych odmianach, każda ma swoją specyfikę, np. melon miodowy świetnie komponuje się z szynką parmeńską. By przyrządzić smaczną przystawkę, dojrzałego melona kroimy na pół, pozbawiamy pestek, a następnie kroimy na mniejsze cząstki, każdą obierając ze skóry. Następnie owijamy w plastry szynki parmeńskiej, skrapiamy octem balsamicznym i posypujemy rukolą.

/ 9Sałatka z szynki parmeńskiej i sera pleśniowego

Obraz
© iStock.com

Długo dojrzewająca szynka bardzo lubi towarzystwo wyrazistych w smaku serów pleśniowych. Możemy to wykorzystać przygotowując prostą, ale jednocześnie pyszną sałatkę. Dno salaterki wykładamy mieszanką różnych sałat, np. rukoli, roszponki i endywii. Następnie dokładamy przekrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz plasterki świeżego ogórka. Całość wieńczymy średniej wielkości kostkami sera pleśniowego i zawiniętą w rulony szynką parmeńską. Sałatkę skrapiamy octem balsamicznym. Ser i szynką są dość słone, dlatego z umiarem używamy soli.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu