8 pomysłów na kukurydzę. Wykorzystaj złote kolby w kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 9Sprawdzone przepisy

Obraz
© Fotolia

To najpowszechniej uprawiane zboże na świecie, ale Polacy traktują je z dystansem, sięgając zwykle tylko po kukurydzę z puszki. Najwięcej walorów odżywczych i smakowych kryją jednak świeże kolby, które są także wdzięcznym produktem do kulinarnych popisów. Co można z nich przygotować?

/ 9Gotowana kukurydza z masłem czosnkowym

Obraz
© Shutterstock.com

Najprostszy i zdaniem wielu smakoszy – najpyszniejszy sposób na świeżą kukurydzę. Kolbę z soczystymi, gładkimi i lśniącymi ziarnami, wcześniej wymoczoną przez minimum godzinę w bardzo zimnej kąpieli, gotujemy w wodzie lub na parze, jednak nie dłużej niż kwadrans, gdyż po tym czasie zaczyna się proces twardnienia. Z tego samego powodu nie należy wcześniej solić kukurydzy. Na ugotowaną kolbę możemy przed podaniem nałożyć skrawki masła czosnkowego. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Tradycyjne masło należy dokładnie połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Jeśli chcemy złagodzić trochę smak czosnku, można go wcześniej upiec w piekarniku.

/ 9Meksykańskie chili

Obraz
© 123RF

Bardzo treściwa potrwa, o co przede wszystkim dbają zawarte w niej rośliny strączkowe, bardzo bogate w białko – do przygotowania chili można wykorzystać wszelkie odmiany fasoli, soczewicę lub ciecierzycę. Najpierw smażymy cebulę, pokrojone w kostkę marchewkę i selera oraz posiekany czosnek. Gdy zmiękną, dodajemy sproszkowane przyprawy: ostrą i słodką paprykę, oregano i kmin rzymski. Smażymy jeszcze 1-2 minuty, a następnie dodajemy ziarna świeżej kukurydzy, pokrojone w kostkę pomidory, fasolę z puszki (ewentualnie inne rośliny strączkowe), trochę wody i sosu sojowego. Dusimy na małym ogniu przez pół godziny.

/ 9Zupa z kukurydzy i papryki

Obraz
© 123RF

Polacy kochają zupy, ale na nasze stoły zazwyczaj trafia tradycyjny rosół, pomidorowa, krupnik czy ogórkowa. Może warto wprowadzić coś nowego? Plastry wędzonego indyka smażymy na chrupko. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy wywarem drobiowym. Gotujemy 20 minut, do czasu, gdy ziemniaki zmiękną. Dodajemy świeże ziarna kukurydzy i gotujemy kolejny kwadrans. Następnie połowę zupy miksujemy i ponownie dodajemy do garnka, wrzucamy pokrojoną w kostkę różnokolorową paprykę, wlewamy trochę mleka, solimy i pieprzymy, gotujemy 10 minut. Przed podaniem dodajemy do zupy pokrojone plastry indyka oraz odrobinę posiekanej papryczki chili.

/ 9Kukurydza z grilla

Obraz
© 123RF

Smaczny i zdrowy dodatek do mięsnych przysmaków z rusztu. Przed ułożeniem kukurydzy na grillu nie trzeba usuwać łupin, które ochronią kolbę przed przypaleniem. Na pewno trzeba jednak pamiętać o jej regularnym obracaniu. Grillowaną kukurydzę możemy zaserwować z prostą salsą według przepisu Magdy Gessler – mieszamy sok z dwóch limonek ze szklanką kwaśnej śmietany, doprawiamy solą i odrobiną pieprzu cayenne.

/ 9Pierożki empanadas

Obraz
© 123RF

Przysmak bardzo popularny zarówno w Meksyku, jak i Ameryce Południowej. Może być daniem obiadowym i przekąską podczas domowej imprezy. Empanadas przyrządza się zwykle z ciasta kruchego, choć świetnie sprawdzi się również francuskie. Bardzo ważny jest zwłaszcza farsz, który możemy przygotować np. z ugotowanej soczewicy i kukurydzy, podsmażonego mięsa mielonego z cebulą i startego sera żółtego. Pierożki piecze się w piekarniku.

/ 9Sałatka z kukurydzą

Obraz
© Fotolia

Ziarna z młodej kukurydzy są zazwyczaj na tyle miękkie i delikatne, że znakomicie smakują jedzone na surowo. Ewentualnie można je trochę podgotować, a następnie dodać do miski z przepołowionymi pomidorkami koktajlowymi, pokrojonym w kostkę awokado i żółtym serem lub wędzoną mozzarellą. Otrzymamy wtedy smaczną sałatkę, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

/ 9Pieczona kukurydza

Obraz
© 123RF

Szukasz pomysłu na smakowite dopełnienie obiadu? Pokrój kolby kukurydzy w grube krążki, posmaruj je roztopionym masłem wymieszanym z solą, pieprzem, odrobiną papryczki chili, startą skórką z limonki i posiekaną natką pietruszki, a następnie owiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni, na około pół godziny. Przed zaserwowaniem możesz posypać kukurydzę startym parmezanem.

/ 9Naleśniki z kukurydzą

Obraz
© iStock.com

Ziarna kukurydzy świetnie sprawdzą się w roli składnika farszu do wytrawnych naleśników w stylu meksykańskim, np. z mieloną wieprzowiną, papryką, serem żółtym i czerwoną fasolą. Można je również wykorzystać jako dodatek do ciasta naleśnikowego, nadający mu ciekawą strukturę, ale i zapewniający niezwykłe doznania smakowe.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości