7 przepisów na dania z zielonym groszkiem. Pysznie, lekko i zdrowo
Zielony groszek to jeden z symboli lata. Najlepszy i najsłodszy jest ten prosto z krzaka, wyłuskany z soczystych i mięsistych strąków, ale również młode strączki są bardzo smaczne i w całości wykorzystywane w kuchni.
Właściwości groszku są nie do przecenienia. Nie tylko dostarcza on witamin, ale również to znakomite źródło błonnika, tak bardzo potrzebnego w przeróżnego rodzaju dietach. Warto jeść to warzywo, szczególnie gdy jest na nie sezon, choć mrożony jest równie smaczny. Oto kilka naszych propozycji na potrawy z groszkiem w roli głównej.
Pasta z groszku
Pastę na kanapki możemy przygotować zarówno ze świeżego zielonego groszku jak i z mrożonego, a nawet tego z puszki. Świeży będzie jednak najlepszy, bo ma najbardziej wyrazisty smak.
Składniki: dwie szklanki groszku, cebula, czosnek, oliwa, biały twaróg, majonez, sok z cytryny, świeża mięta, sól i pieprz. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy groszek i posiekaną miętę. Zalewamy szklanką wody i gotujemy 10 minut. Przekładamy warzywa do miksera, dodajemy pół kostki twarogu, przyprawy i miksujemy. Na koniec mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny.
Jak opłukać pory? Prosty sposób, by pozbyć się piasku
Zupa krem z groszku
Letnie zupy powinny być lekkie, kolorowe i aromatyczne. Taka właśnie jest zupa krem z groszku.
Na jej przygotowanie potrzebujemy: kawałek parmezanu, dwie szklanki groszku, cebulę, czosnek, dwa ziemniaki, bulion warzywny, śmietanę, oliwę z oliwek, kilka kromek chleba, cytrynę, sól i pieprz. Ser ścieramy na tarce, cebulę i czosnek drobno siekamy, ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Kromki chleba nacieramy czosnkiem, skrapiamy oliwą i posypujemy serem. Grzanki pieczemy pięć minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku. W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę oraz czosnek. Dodajemy ziemniaki oraz groszek, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości. Całość miksujemy, dodajemy śmietanę i podajemy z grzankami.
Sałatka ziemniaczana z groszkiem
Groszek musi się znaleźć w tradycyjnej polskiej sałatce jarzynowej, ale również w wielu innych tego typu potrawach. Świeże, zielone, chrupiące nasiona aż zachęcają do jedzenia.
Składniki: szklanka groszku, trzy ziemniaki ugotowane w mundurkach, cebula, dwa jajka ugotowane na twardo, czosnek, majonez, śmietana, sól i pieprz. Najpierw przygotowujemy sos: czosnek rozcieramy z solą, w misce mieszamy śmietanę, majonez i czosnek, doprawiamy solą. Ziemniaki oraz jajka obieramy i kroimy w kostkę. W misce łączymy ziemniaki, jajka, groszek oraz posiekaną cebulę. Dodajemy sos, mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Ziemniaki z groszkiem
Zamiast zwykłych, gotowanych ziemniaków, smażone z groszkiem będą idealnym dodatkiem do dań mięsnych lub do smażonych albo pieczonych ryb. A ich przygotowanie jest bardzo proste.
Potrzebujemy: trzy ziemniaki, dwie cebule, szklankę groszku, czosnek, chili w proszku, kurkumę, pieprz, sól i olej. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę. W misce mieszamy posiekany czosnek, chili, kurkumę i sól. Dodajemy mieszankę do cebuli, wlewamy kilka łyżek wody i dusimy kilka minut. Ziemniaki kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnię. Dusimy 10 minut, w razie potrzeby dolewając trochę wody. Dodajemy groszek i dusimy kolejne 10 minut, aż woda wyparuje. Podajemy na ciepło.
Marchewka z kalarepą i groszkiem
Tradycyjnym polskim dodatkiem do drugiego dania jest marchewka z groszkiem. Młoda kalarepa, dodana do tego zestawu warzyw urozmaici smak.
Składniki: dwie kalarepy, szklanka groszku (może być z puszki), dwie duże marchewki, bulion warzywny, mąka, masło, sól, pieprz i cukier. Marchew i kalarepę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy razem z groszkiem do miękkości w bulionie. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Łączymy zasmażkę z warzywami w bulionie, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.
Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem
Sałatki z groszkiem z puszki to świetna propozycja na szybkie, zdrowe i smaczne danie na lunch, obiad lub kolację.
Przepisów na tego typu potrawy jest mnóstwo, a na naszą sałatkę potrzebne nam będą: szklanka ryżu, dwie szklanki groszku, dwie brzoskwinie, czerwona cebula, świeża melisa, majonez, sól i pieprz. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, w drugim garnku gotujemy groszek. Brzoskwinie kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy majonez, posiekaną melisę, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę podajemy schłodzoną.
Risotto z groszkiem
Włoskie potrawy z ryżu należą do najprostszych i najsmaczniejszych, jeśli zostaną przygotowane zgodnie z zasadami. Najważniejsze jest to, by ryż pozostał jędrny i się nie rozgotował.
Na risotto z groszkiem potrzebujemy: dwie szklanki ryżu arborio, szklanka groszku, cebula, czosnek, bulion warzywny, parmezan, masło, oliwę, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy ryż i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy groszek, wszystko zalewamy bulionem i gotujemy, aż ryż wchłonie płyn. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło i starty parmezan, mieszamy i od razu podajemy.