Jak zrobić marchewkę z groszkiem? Będzie smakowała jak u babci

Marchewka z groszkiem to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Doskonale smakuje z gotowanymi ziemniaczkami i kotletem schabowym lub mielonym. Jak przygotować ten dodatek do obiadu, by uniknąć kulinarnej wpadki?

Marchewka z groszkiem jak u babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Marchewka z groszkiem - jak zrobić?

Jeśli tylko mamy taką możliwość, wybierajmy świeże, nieprzetworzone produkty do przyrządzenia marchewki z groszkiem. Poza sezonem dobrym wyborem będą mrożone warzywa. W dyskoncie bez problemu znajdziemy już gotowe mieszanki marchewki z groszkiem, ale zwróćmy uwagę, aby mrożonka nie miała w sobie żadnych innych składników poza tymi dwoma warzywami. Możemy użyć też groszku konserwowego, ale musimy liczyć się z tym, że smak końcowy dania będzie nieco inny.

Marchewka z groszkiem - czym doprawić?

Marchewkę z groszkiem doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Aby podkręcić smak dania, możemy dodać szczyptę gałki muszkatołowej, która zapewni niesamowity aromat. Łyżeczka soku z cytryny również będzie świetnym pomysłem na doprawienie marchewki z groszkiem.

Zobacz też: Jak przedłużyć świeżość warzyw

Marchewka z groszkiem - jak zagęścić

Najważniejsza jest zasmażka, czyli połączenie masła i mąki pszennej. Na patelni rozpuszczamy masło 82 proc. i dodajemy mąkę. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Pamiętajmy, że gorąca, dopiero co zdjęta z ognia zasmażka, będzie brązowieć jeszcze przez chwilę. Aby zasmażka była udana, oprócz odpowiedniego czasu smażenia i rodzaju tłuszczu, ważne są także proporcje — na jedną łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu.

Przepis na marchewkę z groszkiem

Składniki:

  • 4-5 młodych marchewek
  • 240 g świeżego, zielonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
Obraz
© Adobe Stock

Marchewka z groszkiem krok po kroku

1. Marchewkę umyj, oskrob i pokrój w kostkę. Do garnka wsyp groszek, marchewkę i zalej je wodą tak, by 1/4 warzyw znalazła się pod jej powierzchnią.

2. Delikatnie posól zawartość garnka, przykryj pokrywką i duś, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zajrzyj do środka i sprawdź, czy aby woda nie wyparowała za bardzo, jeśli tak dolej ją

3. Na rozgrzanej patelni roztop masło i wsyp mąkę. Cały czas mieszając, kontroluj stopień wysmażenia zasmażki.

4. Kiedy jest aksamitna i bez grudek, dodaj ją do gotujących się warzyw.

5. Wsyp szczyptę pieprzu i gotuj całość przez chwilę, a następnie podaj z młodymi ziemniaczkami i usmażonym lub pieczonym mięsem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów