Trwa ładowanie...

Jak zrobić marchewkę z groszkiem? Będzie smakowała jak u babci

Marchewka z groszkiem to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Doskonale smakuje z gotowanymi ziemniaczkami i kotletem schabowym lub mielonym. Jak przygotować ten dodatek do obiadu, by uniknąć kulinarnej wpadki?

Jak zrobić marchewkę z groszkiem? Będzie smakowała jak u babciŹródło: Adobe Stock
d1sfo6e
d1sfo6e

Marchewka z groszkiem - jak zrobić?

Jeśli tylko mamy taką możliwość, wybierajmy świeże, nieprzetworzone produkty do przyrządzenia marchewki z groszkiem. Poza sezonem dobrym wyborem będą mrożone warzywa. W dyskoncie bez problemu znajdziemy już gotowe mieszanki marchewki z groszkiem, ale zwróćmy uwagę, aby mrożonka nie miała w sobie żadnych innych składników poza tymi dwoma warzywami. Możemy użyć też groszku konserwowego, ale musimy liczyć się z tym, że smak końcowy dania będzie nieco inny.

Marchewka z groszkiem - czym doprawić?

Marchewkę z groszkiem doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Aby podkręcić smak dania, możemy dodać szczyptę gałki muszkatołowej, która zapewni niesamowity aromat. Łyżeczka soku z cytryny również będzie świetnym pomysłem na doprawienie marchewki z groszkiem.

Zobacz też: Jak przedłużyć świeżość warzyw

Marchewka z groszkiem - jak zagęścić

Najważniejsza jest zasmażka, czyli połączenie masła i mąki pszennej. Na patelni rozpuszczamy masło 82 proc. i dodajemy mąkę. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Pamiętajmy, że gorąca, dopiero co zdjęta z ognia zasmażka, będzie brązowieć jeszcze przez chwilę. Aby zasmażka była udana, oprócz odpowiedniego czasu smażenia i rodzaju tłuszczu, ważne są także proporcje — na jedną łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu.

Przepis na marchewkę z groszkiem

Składniki:

  • 4-5 młodych marchewek
  • 240 g świeżego, zielonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Marchewka z groszkiem krok po kroku

1. Marchewkę umyj, oskrob i pokrój w kostkę. Do garnka wsyp groszek, marchewkę i zalej je wodą tak, by 1/4 warzyw znalazła się pod jej powierzchnią.

d1sfo6e

2. Delikatnie posól zawartość garnka, przykryj pokrywką i duś, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zajrzyj do środka i sprawdź, czy aby woda nie wyparowała za bardzo, jeśli tak dolej ją

3. Na rozgrzanej patelni roztop masło i wsyp mąkę. Cały czas mieszając, kontroluj stopień wysmażenia zasmażki.

4. Kiedy jest aksamitna i bez grudek, dodaj ją do gotujących się warzyw.

5. Wsyp szczyptę pieprzu i gotuj całość przez chwilę, a następnie podaj z młodymi ziemniaczkami i usmażonym lub pieczonym mięsem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1sfo6e
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1sfo6e
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj