Jak zrobić marchewkę z groszkiem? Będzie smakowała jak u babci

Marchewka z groszkiem to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Doskonale smakuje z gotowanymi ziemniaczkami i kotletem schabowym lub mielonym. Jak przygotować ten dodatek do obiadu, by uniknąć kulinarnej wpadki?

Marchewka z groszkiem jak u babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Marchewka z groszkiem - jak zrobić?

Jeśli tylko mamy taką możliwość, wybierajmy świeże, nieprzetworzone produkty do przyrządzenia marchewki z groszkiem. Poza sezonem dobrym wyborem będą mrożone warzywa. W dyskoncie bez problemu znajdziemy już gotowe mieszanki marchewki z groszkiem, ale zwróćmy uwagę, aby mrożonka nie miała w sobie żadnych innych składników poza tymi dwoma warzywami. Możemy użyć też groszku konserwowego, ale musimy liczyć się z tym, że smak końcowy dania będzie nieco inny.

Marchewka z groszkiem - czym doprawić?

Marchewkę z groszkiem doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Aby podkręcić smak dania, możemy dodać szczyptę gałki muszkatołowej, która zapewni niesamowity aromat. Łyżeczka soku z cytryny również będzie świetnym pomysłem na doprawienie marchewki z groszkiem.

Zobacz też: Jak przedłużyć świeżość warzyw

Marchewka z groszkiem - jak zagęścić

Najważniejsza jest zasmażka, czyli połączenie masła i mąki pszennej. Na patelni rozpuszczamy masło 82 proc. i dodajemy mąkę. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Pamiętajmy, że gorąca, dopiero co zdjęta z ognia zasmażka, będzie brązowieć jeszcze przez chwilę. Aby zasmażka była udana, oprócz odpowiedniego czasu smażenia i rodzaju tłuszczu, ważne są także proporcje — na jedną łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu.

Przepis na marchewkę z groszkiem

Składniki:

  • 4-5 młodych marchewek
  • 240 g świeżego, zielonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
Obraz
© Adobe Stock

Marchewka z groszkiem krok po kroku

1. Marchewkę umyj, oskrob i pokrój w kostkę. Do garnka wsyp groszek, marchewkę i zalej je wodą tak, by 1/4 warzyw znalazła się pod jej powierzchnią.

2. Delikatnie posól zawartość garnka, przykryj pokrywką i duś, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zajrzyj do środka i sprawdź, czy aby woda nie wyparowała za bardzo, jeśli tak dolej ją

3. Na rozgrzanej patelni roztop masło i wsyp mąkę. Cały czas mieszając, kontroluj stopień wysmażenia zasmażki.

4. Kiedy jest aksamitna i bez grudek, dodaj ją do gotujących się warzyw.

5. Wsyp szczyptę pieprzu i gotuj całość przez chwilę, a następnie podaj z młodymi ziemniaczkami i usmażonym lub pieczonym mięsem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód