Jak zrobić marchewkę z groszkiem? Będzie smakowała jak u babci
Marchewka z groszkiem to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Doskonale smakuje z gotowanymi ziemniaczkami i kotletem schabowym lub mielonym. Jak przygotować ten dodatek do obiadu, by uniknąć kulinarnej wpadki?
Marchewka z groszkiem - jak zrobić?
Jeśli tylko mamy taką możliwość, wybierajmy świeże, nieprzetworzone produkty do przyrządzenia marchewki z groszkiem. Poza sezonem dobrym wyborem będą mrożone warzywa. W dyskoncie bez problemu znajdziemy już gotowe mieszanki marchewki z groszkiem, ale zwróćmy uwagę, aby mrożonka nie miała w sobie żadnych innych składników poza tymi dwoma warzywami. Możemy użyć też groszku konserwowego, ale musimy liczyć się z tym, że smak końcowy dania będzie nieco inny.
Marchewka z groszkiem - czym doprawić?
Marchewkę z groszkiem doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Aby podkręcić smak dania, możemy dodać szczyptę gałki muszkatołowej, która zapewni niesamowity aromat. Łyżeczka soku z cytryny również będzie świetnym pomysłem na doprawienie marchewki z groszkiem.
Zobacz też: Jak przedłużyć świeżość warzyw
Marchewka z groszkiem - jak zagęścić
Najważniejsza jest zasmażka, czyli połączenie masła i mąki pszennej. Na patelni rozpuszczamy masło 82 proc. i dodajemy mąkę. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Pamiętajmy, że gorąca, dopiero co zdjęta z ognia zasmażka, będzie brązowieć jeszcze przez chwilę. Aby zasmażka była udana, oprócz odpowiedniego czasu smażenia i rodzaju tłuszczu, ważne są także proporcje — na jedną łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu.
Przepis na marchewkę z groszkiem
Składniki:
- 4-5 młodych marchewek
- 240 g świeżego, zielonego groszku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Marchewka z groszkiem krok po kroku
1. Marchewkę umyj, oskrob i pokrój w kostkę. Do garnka wsyp groszek, marchewkę i zalej je wodą tak, by 1/4 warzyw znalazła się pod jej powierzchnią.
2. Delikatnie posól zawartość garnka, przykryj pokrywką i duś, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zajrzyj do środka i sprawdź, czy aby woda nie wyparowała za bardzo, jeśli tak dolej ją
3. Na rozgrzanej patelni roztop masło i wsyp mąkę. Cały czas mieszając, kontroluj stopień wysmażenia zasmażki.
4. Kiedy jest aksamitna i bez grudek, dodaj ją do gotujących się warzyw.
5. Wsyp szczyptę pieprzu i gotuj całość przez chwilę, a następnie podaj z młodymi ziemniaczkami i usmażonym lub pieczonym mięsem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl