Trwa ładowanie...
d3z5ski

Jak zrobić marchewkę z groszkiem? Będzie smakowała jak u babci

Marchewka z groszkiem to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Doskonale smakuje z gotowanymi ziemniaczkami i kotletem schabowym lub mielonym. Jak przygotować ten dodatek do obiadu, by uniknąć kulinarnej wpadki?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Marchewka z groszkiem jak u babci (Adobe Stock)
d3z5ski

Marchewka z groszkiem - jak zrobić?

Jeśli tylko mamy taką możliwość, wybierajmy świeże, nieprzetworzone produkty do przyrządzenia marchewki z groszkiem. Poza sezonem dobrym wyborem będą mrożone warzywa. W dyskoncie bez problemu znajdziemy już gotowe mieszanki marchewki z groszkiem, ale zwróćmy uwagę, aby mrożonka nie miała w sobie żadnych innych składników poza tymi dwoma warzywami. Możemy użyć też groszku konserwowego, ale musimy liczyć się z tym, że smak końcowy dania będzie nieco inny.

Marchewka z groszkiem - czym doprawić?

Marchewkę z groszkiem doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Aby podkręcić smak dania, możemy dodać szczyptę gałki muszkatołowej, która zapewni niesamowity aromat. Łyżeczka soku z cytryny również będzie świetnym pomysłem na doprawienie marchewki z groszkiem.

d3z5ski

Zobacz też: Jak przedłużyć świeżość warzyw

Marchewka z groszkiem - jak zagęścić

Najważniejsza jest zasmażka, czyli połączenie masła i mąki pszennej. Na patelni rozpuszczamy masło 82 proc. i dodajemy mąkę. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Pamiętajmy, że gorąca, dopiero co zdjęta z ognia zasmażka, będzie brązowieć jeszcze przez chwilę. Aby zasmażka była udana, oprócz odpowiedniego czasu smażenia i rodzaju tłuszczu, ważne są także proporcje — na jedną łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu.

d3z5ski

Przepis na marchewkę z groszkiem

Składniki:

  • 4-5 młodych marchewek
  • 240 g świeżego, zielonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Marchewka z groszkiem krok po kroku

1. Marchewkę umyj, oskrob i pokrój w kostkę. Do garnka wsyp groszek, marchewkę i zalej je wodą tak, by 1/4 warzyw znalazła się pod jej powierzchnią.

d3z5ski

2. Delikatnie posól zawartość garnka, przykryj pokrywką i duś, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zajrzyj do środka i sprawdź, czy aby woda nie wyparowała za bardzo, jeśli tak dolej ją

3. Na rozgrzanej patelni roztop masło i wsyp mąkę. Cały czas mieszając, kontroluj stopień wysmażenia zasmażki.

4. Kiedy jest aksamitna i bez grudek, dodaj ją do gotujących się warzyw.

5. Wsyp szczyptę pieprzu i gotuj całość przez chwilę, a następnie podaj z młodymi ziemniaczkami i usmażonym lub pieczonym mięsem.

Zobacz także:
Marchewka w roli głównej
Hit lata - zielony groszek
Zasmażka – sekret udanego sosu
Jarzynki na ciepło do obiadu

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3z5ski

Podziel się opinią

Share

d3z5ski

d3z5ski