7 owoców, które wyśmienicie smakują po przymrożeniu

W powszechnej opinii owoce źle znoszą niskie temperatury. Zdaniem niektórych tracą wtedy smak, kolor czy jędrność. Jednak sporo darów natury znakomicie czuje się w takich trudnych warunkach, a nawet zyskuje wówczas na walorach odżywczych. Oto lista produktów, które warto mrozić.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Banany

Obraz
© Shutterstock.com

W powszechnej opinii owoce źle znoszą niskie temperatury. Zdaniem niektórych tracą wtedy smak, kolor czy jędrność. Jednak sporo darów natury znakomicie czuje się w takich trudnych warunkach, a nawet zyskuje wówczas na walorach odżywczych. Oto lista produktów, które warto mrozić.

Zaczynamy od banana. Owoc ten po zamrożeniu z nieco mączystego produktu zamienia się w jedwabistą w smaku propozycję. Dzięki tym właściwościom doskonale nadaje się do jednoskładnikowych lodów. Już po dwóch godzinach można podać go jako deser na zimno, a po dłuższym mrożeniu zamienić w mocno zmrożone kremowe lody. Nie poleca się mrożenia bananów wraz ze skórką.

/ 7Maliny

Obraz
© Shutterstock.com

Dzięki mrożeniu wzmacniamy ich słodko-cierpki smak. W dodatku po spędzeniu kwadransa w zamrażalniku zamieniają się w orzeźwiającą przekąskę, która skutecznie chłodzi w upalny, letni dzień, a jednocześnie zaskakuje teksturą. Maliny najlepiej mrozić w specjalnych torebkach foliowych.

/ 7Awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Obrane i pokrojone w plasterki awokado, po zamrożeniu nadal smakuje jak ten zdrowy owoc, ale zamienia się w produkt o konsystencji kremowej czekolady. Po zblendowaniu i doprawieniu solą oraz chili otrzymamy prostą wersję chłodnego guacamole, ale doskonale będzie smakować na słodko z dodatkiem miodu. Awokado najlepiej mrozić w specjalnych pojemnikach.

/ 7Arbuz

Obraz
© Shutterstock.com

Umieszczony w zamrażalniku soczysty arbuz zamieni się w gotowy produkt do przygotowania orzeźwiającej granity. Wystarczy go zblendować lub rozgnieść widelcem. Wraz ze świeżą miętą i odrobiną soku z pomarańczy lub limonki, zamieni się w orzeźwiającą i słodko-kwaśną przekąskę.

/ 7Winogrona

Obraz
© 123RF.COM

Miłośnicy winogron uwielbiają je podjadać w ramach owocowej przekąski. Gdy zdecydujemy się zamrozić te owoce, trik ten wzmaga słodycz winogron, a jednocześnie zamienia ich miąższ w wilgotne drobinki, które przyjemnie rozpuszczają w ustach. Umyte winogrona należy wysuszyć i włożyć do specjalnego torebki do mrożenia.

/ 7Granat

Obraz
© Shutterstock.com

Te małe, czerwone ziarenka skupiają w sobie całą masę smaku. Ale po przymrożeniu zamieniają się w przyjemnie chrupiące przysmaki. Gdy je wyłuskamy i pozbawimy białych błonek, najlepiej zamrozić je w pojemnikach do mrożenia kostek lodu, z dodatkiem odrobiny wody.

/ 7Cytrusy

Obraz
© 123RF.COM

Zmrożone plasterki pomarańczy, grejpfrutów lub cytryny to doskonały dodatek do wody mineralnej lub drinków. Pokrojone owoce wystarczy porcjami mrozić w specjalnych woreczkach i dodawać do napojów lub przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw