7 owoców, które wyśmienicie smakują po przymrożeniu
Banany
W powszechnej opinii owoce źle znoszą niskie temperatury. Zdaniem niektórych tracą wtedy smak, kolor czy jędrność. Jednak sporo darów natury znakomicie czuje się w takich trudnych warunkach, a nawet zyskuje wówczas na walorach odżywczych. Oto lista produktów, które warto mrozić.
W powszechnej opinii owoce źle znoszą niskie temperatury. Zdaniem niektórych tracą wtedy smak, kolor czy jędrność. Jednak sporo darów natury znakomicie czuje się w takich trudnych warunkach, a nawet zyskuje wówczas na walorach odżywczych. Oto lista produktów, które warto mrozić.
Zaczynamy od banana. Owoc ten po zamrożeniu z nieco mączystego produktu zamienia się w jedwabistą w smaku propozycję. Dzięki tym właściwościom doskonale nadaje się do jednoskładnikowych lodów. Już po dwóch godzinach można podać go jako deser na zimno, a po dłuższym mrożeniu zamienić w mocno zmrożone kremowe lody. Nie poleca się mrożenia bananów wraz ze skórką.