7 owoców, które wyśmienicie smakują po przymrożeniu
W powszechnej opinii owoce źle znoszą niskie temperatury. Zdaniem niektórych tracą wtedy smak, kolor czy jędrność. Jednak sporo darów natury znakomicie czuje się w takich trudnych warunkach, a nawet zyskuje wówczas na walorach odżywczych. Oto lista produktów, które warto mrozić.
Banany
W powszechnej opinii owoce źle znoszą niskie temperatury. Zdaniem niektórych tracą wtedy smak, kolor czy jędrność. Jednak sporo darów natury znakomicie czuje się w takich trudnych warunkach, a nawet zyskuje wówczas na walorach odżywczych. Oto lista produktów, które warto mrozić.
Zaczynamy od banana. Owoc ten po zamrożeniu z nieco mączystego produktu zamienia się w jedwabistą w smaku propozycję. Dzięki tym właściwościom doskonale nadaje się do jednoskładnikowych lodów. Już po dwóch godzinach można podać go jako deser na zimno, a po dłuższym mrożeniu zamienić w mocno zmrożone kremowe lody. Nie poleca się mrożenia bananów wraz ze skórką.
Maliny
Dzięki mrożeniu wzmacniamy ich słodko-cierpki smak. W dodatku po spędzeniu kwadransa w zamrażalniku zamieniają się w orzeźwiającą przekąskę, która skutecznie chłodzi w upalny, letni dzień, a jednocześnie zaskakuje teksturą. Maliny najlepiej mrozić w specjalnych torebkach foliowych.
Awokado
Obrane i pokrojone w plasterki awokado, po zamrożeniu nadal smakuje jak ten zdrowy owoc, ale zamienia się w produkt o konsystencji kremowej czekolady. Po zblendowaniu i doprawieniu solą oraz chili otrzymamy prostą wersję chłodnego guacamole, ale doskonale będzie smakować na słodko z dodatkiem miodu. Awokado najlepiej mrozić w specjalnych pojemnikach.
Arbuz
Umieszczony w zamrażalniku soczysty arbuz zamieni się w gotowy produkt do przygotowania orzeźwiającej granity. Wystarczy go zblendować lub rozgnieść widelcem. Wraz ze świeżą miętą i odrobiną soku z pomarańczy lub limonki, zamieni się w orzeźwiającą i słodko-kwaśną przekąskę.
Winogrona
Miłośnicy winogron uwielbiają je podjadać w ramach owocowej przekąski. Gdy zdecydujemy się zamrozić te owoce, trik ten wzmaga słodycz winogron, a jednocześnie zamienia ich miąższ w wilgotne drobinki, które przyjemnie rozpuszczają w ustach. Umyte winogrona należy wysuszyć i włożyć do specjalnego torebki do mrożenia.
Granat
Te małe, czerwone ziarenka skupiają w sobie całą masę smaku. Ale po przymrożeniu zamieniają się w przyjemnie chrupiące przysmaki. Gdy je wyłuskamy i pozbawimy białych błonek, najlepiej zamrozić je w pojemnikach do mrożenia kostek lodu, z dodatkiem odrobiny wody.