7 owoców, które wyśmienicie smakują po przymrożeniu

W powszechnej opinii owoce źle znoszą niskie temperatury. Zdaniem niektórych tracą wtedy smak, kolor czy jędrność. Jednak sporo darów natury znakomicie czuje się w takich trudnych warunkach, a nawet zyskuje wówczas na walorach odżywczych. Oto lista produktów, które warto mrozić.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Banany

Obraz
© Shutterstock.com

W powszechnej opinii owoce źle znoszą niskie temperatury. Zdaniem niektórych tracą wtedy smak, kolor czy jędrność. Jednak sporo darów natury znakomicie czuje się w takich trudnych warunkach, a nawet zyskuje wówczas na walorach odżywczych. Oto lista produktów, które warto mrozić.

Zaczynamy od banana. Owoc ten po zamrożeniu z nieco mączystego produktu zamienia się w jedwabistą w smaku propozycję. Dzięki tym właściwościom doskonale nadaje się do jednoskładnikowych lodów. Już po dwóch godzinach można podać go jako deser na zimno, a po dłuższym mrożeniu zamienić w mocno zmrożone kremowe lody. Nie poleca się mrożenia bananów wraz ze skórką.

/ 7Maliny

Obraz
© Shutterstock.com

Dzięki mrożeniu wzmacniamy ich słodko-cierpki smak. W dodatku po spędzeniu kwadransa w zamrażalniku zamieniają się w orzeźwiającą przekąskę, która skutecznie chłodzi w upalny, letni dzień, a jednocześnie zaskakuje teksturą. Maliny najlepiej mrozić w specjalnych torebkach foliowych.

/ 7Awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Obrane i pokrojone w plasterki awokado, po zamrożeniu nadal smakuje jak ten zdrowy owoc, ale zamienia się w produkt o konsystencji kremowej czekolady. Po zblendowaniu i doprawieniu solą oraz chili otrzymamy prostą wersję chłodnego guacamole, ale doskonale będzie smakować na słodko z dodatkiem miodu. Awokado najlepiej mrozić w specjalnych pojemnikach.

/ 7Arbuz

Obraz
© Shutterstock.com

Umieszczony w zamrażalniku soczysty arbuz zamieni się w gotowy produkt do przygotowania orzeźwiającej granity. Wystarczy go zblendować lub rozgnieść widelcem. Wraz ze świeżą miętą i odrobiną soku z pomarańczy lub limonki, zamieni się w orzeźwiającą i słodko-kwaśną przekąskę.

/ 7Winogrona

Obraz
© 123RF.COM

Miłośnicy winogron uwielbiają je podjadać w ramach owocowej przekąski. Gdy zdecydujemy się zamrozić te owoce, trik ten wzmaga słodycz winogron, a jednocześnie zamienia ich miąższ w wilgotne drobinki, które przyjemnie rozpuszczają w ustach. Umyte winogrona należy wysuszyć i włożyć do specjalnego torebki do mrożenia.

/ 7Granat

Obraz
© Shutterstock.com

Te małe, czerwone ziarenka skupiają w sobie całą masę smaku. Ale po przymrożeniu zamieniają się w przyjemnie chrupiące przysmaki. Gdy je wyłuskamy i pozbawimy białych błonek, najlepiej zamrozić je w pojemnikach do mrożenia kostek lodu, z dodatkiem odrobiny wody.

/ 7Cytrusy

Obraz
© 123RF.COM

Zmrożone plasterki pomarańczy, grejpfrutów lub cytryny to doskonały dodatek do wody mineralnej lub drinków. Pokrojone owoce wystarczy porcjami mrozić w specjalnych woreczkach i dodawać do napojów lub przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów