7 organicznych produktów, które warto mieć w kuchni
Polacy coraz chętniej sięgają po ekologiczne jedzenie. Według badań przeprowadzonych przez TNS Polska aż 30 proc. z nas deklaruje, że kupuje żywność ekologiczną. Cenimy ją przede wszystkim za lepszą jakość, która przekłada się na smak i zapach.
Polacy kupują zdrowe jedzenie
Polacy coraz chętniej sięgają po ekologiczne jedzenie. Według badań przeprowadzonych przez TNS Polska aż 30 proc. z nas deklaruje, że kupuje żywność ekologiczną. Cenimy ją przede wszystkim za lepszą jakość, która przekłada się na smak i zapach. Dopiero drugim aspektem, który bierzemy pod uwagę przy wyborze organicznego jedzenia jest zdrowie. Chcemy odżywiać się świadomie, zależy nam na tym, by dostarczać sobie wszystkich potrzebnych witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że za takie jedzenie musimy zapłacić więcej. Specjaliści przekonują, że niektóre produkty z powodzeniem możemy kupować w zwykłych sklepach, bo nie różnią się znacząco od zagranicznych odpowiedników z napisem "eko" na etykiecie. Istnieje jednak grupa żywności, która jest wyjątkowo podatna na działanie pestycydów, nawozów sztucznych i innych szkodliwych czynników. Jedzone przez nas regularnie, mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Przygotowaliśmy zestawienie produktów organicznych, za które warto zapłacić niewiele więcej. I to naprawdę
niewiele! Czasem różnica pomiędzy jabłkami ekologicznymi, a zwykłymi wynosi jedynie kilka złotych.
Ziemniaki
Ziemniaki z ekologicznych upraw można kupić w każdym większym supermarkecie. Ten wydatek się opłaca, bo warzywa są najbardziej podatne na działanie pestycydów. Jednocześnie są ważnym składnikiem naszej diety. Sięgamy po nie bardzo często, dlatego warto zwracać uwagę na ich pochodzenie. Ziemniaki dostarczają nam m.in. sporo błonnika, witaminy C, potasu i magnezu. Jak donoszą liczne badania, m.in. te przeprowadzone przez dr Marię Raquel Mirandę z brazylijskiego University of Ceara, większość warzyw i owoców z ekologicznych upraw cechuje się większą zawartością cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych.
Jabłka
Lubimy jeść je ze skórką, bo wtedy dostarczają nam najwięcej niezbędnego błonnika i składników odżywczych. Tymczasem kolorowe owoce, które kuszą nas wyglądem nie tylko w sklepach, ale również na straganach, są obficie pryskane nawozami. Przed jedzeniem trzeba je porządnie myć pod bieżącą wodą, co i tak tylko w nieznacznym stopniu usuwa szkodliwe pestycydy. Organiczne jabłka warto kupować głównie dzieciom. Nie są o wiele droższe od tradycyjnych. To tylko ok. 2 zł różnicy na kilogramie.
Oliwa z oliwek
Chętnie dodajemy ją do dań, bo dostarcza nam wielu niezbędnych tłuszczów, witamin i minerałów. Jednak czasem złoto w butelce wcale nie jest tak wartościowe, jak myślimy. Na butelkę dobrej jakości ekologicznej oliwy warto wydać nawet 30 złotych. Wtedy mamy pewność, że w gajach oliwnych, z których pochodzi ten produkt, nie stosuje się sztucznych nawozów. W oliwie nie ma więc ani grama szkodliwych substancji chemicznych. Ekologiczna oliwa jest tłoczona na zimno, a do jej produkcji używa się zaawansowanych technologii, które są przyjazne środowisku.
Produkty sojowe
Specjaliści alarmują: większość soi dostępnej na światowych rynkach jest genetycznie modyfikowana. Soja i produkty, które z niej powstają, np. mleko, tofu, pasta miso to jednak bardzo ważne elementy diety, które dostarczają nam potrzebnego białka. Tego typu produkty warto kupować w sklepach ze zdrową żywnością. Mamy wtedy gwarancję, że soja pochodzi z ekologicznych gospodarstw, w których nie używa się sztucznych środków ochrony roślin.
Herbata
To nie modny wymysł, ani fanaberia. Warto kupować organiczne herbaty. Dzięki temu z każdą filiżanką nie dostarczamy organizmowi szkodliwych pestycydów. Okazuje się, że na większości upraw herbat na świecie stosuje się nawozy sztuczne. Liście herbaty nie są zwykle myte przed suszeniem, więc pestycydy z herbacianych krzaczków z łatwością przedostają się popularnego napoju. Organiczne herbaty są zwykle sporo droższe od tradycyjnych, ale w sklepach internetowych można je kupić już za ok. 10 zł.
Mięso
Tanie kurczaki z supermarketu prawdopodobnie były karmione paszą z dodatkiem antybiotyków i innych chemikaliów, o których istnieniu wolelibyśmy nie wiedzieć. A to właśnie pierś z kurczaka najczęściej ląduje na talerzach naszych dzieci. Ekologiczne mięso jest o wiele droższe od takiego z supermarketu, więc nie każdego na nie stać. Raz na jakiś czas, warto jednak zafundować sobie porcje takiego mięsa, by zobaczyć różnicę. Smak jest o wiele delikatniejszy, mięso jędrne i pachnące. W dodatku jest w nim więcej białka i ważnych składników odżywczych. To dzięki temu, że zwierzęta z ekologicznych hodowli są dobrze karmione, dużo czasu spędzają na powietrzu, a nie tylko w zamkniętych klatkach. W ich karmie nie ma szkodliwych hormonów, których regularne spożywanie może źle wpłynąć na organizm.
Jajka
Ekologiczne jajka od kur z wolnego wybiegu mają nawet dwa razy więcej witamin od takich, które pochodzą od zwierząt z klatek. Jest w nich również dużo więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i beta-karotenu. Za jedno organiczne jajko w sklepach ze zdrową żywnością trzeba zapłacić około 1-2 zł, podczas gdy zwykłe jajko z supermarketu jest trzy razy tańsze. Jednak mimo wyższej ceny, coraz chętniej sięgamy po jajka ekologiczne, które oprócz aspektu zdrowotnego, są po prostu o wiele smaczniejsze.
Na podstawie Time.com/mro/Kuchnia WP