6 pysznych pomysłów na kalafiora

Ten bliski krewniak kapusty, ze względu na łagodny smak, jest bardzo uniwersalnym produktem spożywczym, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Z kalafiora przyrządzimy na przykład alternatywną wersję kochanego przez Polaków schabowego, przygotujemy z niego także pyszny… spód do pizzy.

Kalafior100 gramów ugotowanego kalafiora ma jedynie 23 kalorie
Źródło zdjęć: © 123RF

Kalafior w tempurze

Chcesz poczuć japońskie klimaty? Przyrządź kalafiora tak, jak robią to mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni, czyli w delikatnym cieście. Dzięki tempurze warzywo zachowa pełnię smaku i zyska przyjemną chrupkość.

Jej przygotowanie nie jest trudne. Mąkę (pszenną i kukurydzaną, w proporcji 3:1) mieszamy z lodowatą wodą, aż masa nabierze konsystencji gęstej śmietany. Japończycy czasami dodają do ciasta kostki lodu, dzięki czemu w kontakcie z rozgrzanym tłuszczem nie staje się gumowate. W zimnej masie obtaczamy różyczki kalafiora (powinny być podobnej wielkości), a następnie zanurzamy w rozgrzanym oleju (sezamowym, ryżowym lub rzepakowym). Jego temperatura również jest bardzo istotna, powinna wynosić około 170 st. Jak ją sprawdzić? Wrzucając do tłuszczu kawałek ciasta – gdy zanurzy się do połowy, a później wypłynie na powierzchnię, to znak, że możemy dodawać kalafiora.

Specjał będzie gotowy, gdy ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu odkładamy go na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz. Podajemy z ryżem i sosem z bulionu dashi, wina mirin i sosu sojowego (wszystkie składniki wlewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do ostygnięcia).

Pizza z kalafiora

Kalafiorowy spód do pizzy

Bazą tego włoskiego przysmaku jest zwykle ciasto drożdżowe, ale z powodzeniem można je zastąpić spodem z kalafiora. Jak go przygotować?

Pół główki kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach i podprażamy przez kilka minut na suchej patelni. Po wystudzeniu mieszamy ze startą główką mozzarelli, jajkiem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Wykładamy na blachę i pieczemy 20 minut w 200 st. Na spodzie układamy preferowane dodatki i pizzę ponownie wkładamy do piekarnika, na kwadrans.

Kalafiorowa zapiekanka pod beszamelem

Pyszny pomysł na obiad. Jego realizacja wymaga jednak trochę czasu i cierpliwości, niezbędnych do przygotowania sosu beszamelowego.

Potrzebować będziemy masła (120 g), mąki pszennej (100 g), mleka (600 ml) oraz przypraw: soli, białego pieprzu i świeżo startej gałki muszkatołowej. Masło rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie, na małym ogniu, co pewien czas mieszając, by się nie przypaliło. Dosypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Po kilku minutach, gdy składniki dobrze się połączą i uzyskamy bladą zasmażkę, zdejmujemy z ognia i powoli dolewamy lekko podgrzane mleko, cały czas ubijając sos trzepaczką. Masa musi być aksamitna, bez grudek. Na koniec doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos jeszcze chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia.

W międzyczasie dużego kalafiora dzielimy na różyczki, które kilka minut podgotowujemy, by zmiękły, ale zachowały chrupkość. Układamy je w natłuszczonej formie do zapiekania, zalewamy beszamelem, posypujemy startym serem żółtym oraz wiórkami masła i zapiekamy, aż powierzchnia ładnie się zrumieni.

Kalafior
© 123RF

Kalafiorowy schabowy

Panierowany plaster mięsa wieprzowego podawany z ziemniakami i zasmażaną kapustą to absolutna klasyka polskiej kuchni, bez której trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad. A gdyby klasycznego schabowego zastąpić alternatywną wersją z… kalafiora? Zdaniem autorki przepisu, Marty Dymek, twórczyni bloga Jadłonomia, efekt jest przepyszny.

Kalafiora dzielimy na pół wzdłuż łodygi, po czym każdą połówkę kroimy na plastry o grubości około centymetra. W misce mieszamy bułkę tartą (pół szklanki), sól i świeżo zmielony czarny pieprz, po czym przesypujemy na duży talerz. Do naczynia wsypujemy mąkę z ciecierzycy (pół szklanki), szczyptę soli, dolewamy sos sojowy (łyżkę), mieszamy, a następnie powoli dolewamy wodę (ok. pół szklaki), cały czas mieszając trzepaczką, aż do uzyskania masy o konsystencji śmietany.

Każdy plaster kalafiora zanurzamy najpierw w mokrej panierce, a później obsypujemy suchą, z obu stron. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy schabowego i smażymy 3-4minuty z każdej strony. Serwujemy z ziemniakami i koperkiem oraz kapustą zasmażaną.

Zupa kalafiorowa z serem pleśniowym

Smaczna i aromatyczna propozycja na jesienny obiad. Jak przygotować prostą zupę z kalafiora?

W dużym garnku rozgrzewamy olej, po czym dodajemy pokrojonego na grube kawałki pora (tylko białą część) i drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy pięć minut, aż warzywa zmiękną. Dolewamy cztery szklanki bulionu drobiowego (najlepiej niesolonego), dodajemy grubo pokrojonego kalafiora (ok. 600 g), suszony tymianek i kminek (po pół łyżeczki). Gotujemy na małym ogniu przez ok. pół godziny, aż kalafior zmięknie. Przed podaniem zupę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy startym serem pleśniowym, np. gruyère (75 g).

Kalafior

Chipsy z liści kalafiora

Pyszną przekąskę możemy przygotować z różnych składników, nawet tych niezbyt docenianych na co dzień, jak chociażby liście kalafiora, zwykle uznawane za nieprzydatny odpadek i wyrzucane do kosza. Tymczasem kryją w sobie m.in. dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i ułatwia usuwanie toksycznych produktów przemiany materii.

By przygotować z liści chipsy wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki, skropić oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i piec w piekarniku przez 10-15 minut.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach