Superwarzywo na talerzu. Sposoby na kalafiora

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Kalafior dzięki swoim właściwościom sprawdzi się nie tylko w diecie osób dbających o linię, ale także chorujących na cukrzycę. Możemy go wykorzystać na wiele sposób. Nie wiecie jak go przyrządzić? Zajrzyjcie koniecznie do naszej galerii, w której przedstawiamy kilka prostych porad, jak radzić sobie z kalafiorem.

/ 6Szerokie zastosowanie w kuchni

Obraz
© 123RF

Chociaż kalafior zazwyczaj kojarzy się z gotowaniem i bułką tartą, w kuchni znajdziemy szereg smacznych i zarazem zdrowych pomysłów na jego przyrządzenie. Możemy go upiec, ugotować, a nawet jeść na surowo. Pasują do niego sosy np. czosnkowy, serowy, curry i beszamel. Świetnie sprawdzi się także do przygotowania kremowej zupy, sałatek lub niskokalorycznego spodu do pizzy i wegetariańskich kotletów.

/ 6Aromatyczny pieczony kalafior

Obraz
© 123RF

Pieczony kalafior to przysmak, na który możemy trafić w restauracji specjalizującej się w kuchni izraelskiej. Jednak z powodzeniem uda nam się go przygotować także we własnym domu. Dzięki dodanym aromatycznym przyprawom curry, słodkiej papryce czy kurkumie na pewien czas możemy zapomnieć o innych warzywach.

/ 6Jak prawidłowo gotować kalafiory?

Obraz
© 123RF

Przed ugotowaniem należy włożyć różyczki kalafiora do wody z dodatkiem soli i octu. Dzięki temu pozbędziemy się ukrywających się w nim owadów. Warzywo gotujemy przez ok. 10 minut bez przykrycia w osolonej i osłodzonej wodzie. Kalafior zachowa wtedy biały kolor i nie będzie miał gorzkiego posmaku. Wiele osób unika gotowania tego warzywa ze względu na jego nieprzyjemny zapach. Jest jednak na to prosty sposób. Wystarczy, że do wody dodamy 200 ml mleka, łyżeczkę sody oczyszczonej lub odrobinę soku z cytryny i kilka liści laurowych.

/ 6W całości do schrupania

Obraz
© 123RF

Chociaż w większości domów gotuje się tylko różyczki kalafiora, jego liście również można z powodzeniem zastosować w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako składnik zupy lub sałatki. Można przygotować też z nich chipsy lub nawet wykorzystać je do zawijania gołąbków.

/ 6Zapewnienie odpowiednich warunków

Obraz
© 123RF

Najlepiej, gdy przyrządzimy kalafiora tego samego dnia, w którym go kupimy. Te warzywa nie lubią długiego przechowywania – w ciągu kilkunastu godzin na ich białych różyczkach mogą pojawić się ciemne plamy. Jeżeli chcemy go przygotować później, najlepiej trzymać go na dolnej półce w lodówce przez maksymalnie 3-5 dni.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru