Superwarzywo na talerzu. Sposoby na kalafiora

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Kalafior dzięki swoim właściwościom sprawdzi się nie tylko w diecie osób dbających o linię, ale także chorujących na cukrzycę. Możemy go wykorzystać na wiele sposób. Nie wiecie jak go przyrządzić? Zajrzyjcie koniecznie do naszej galerii, w której przedstawiamy kilka prostych porad, jak radzić sobie z kalafiorem.

/ 6Szerokie zastosowanie w kuchni

Obraz
© 123RF

Chociaż kalafior zazwyczaj kojarzy się z gotowaniem i bułką tartą, w kuchni znajdziemy szereg smacznych i zarazem zdrowych pomysłów na jego przyrządzenie. Możemy go upiec, ugotować, a nawet jeść na surowo. Pasują do niego sosy np. czosnkowy, serowy, curry i beszamel. Świetnie sprawdzi się także do przygotowania kremowej zupy, sałatek lub niskokalorycznego spodu do pizzy i wegetariańskich kotletów.

/ 6Aromatyczny pieczony kalafior

Obraz
© 123RF

Pieczony kalafior to przysmak, na który możemy trafić w restauracji specjalizującej się w kuchni izraelskiej. Jednak z powodzeniem uda nam się go przygotować także we własnym domu. Dzięki dodanym aromatycznym przyprawom curry, słodkiej papryce czy kurkumie na pewien czas możemy zapomnieć o innych warzywach.

/ 6Jak prawidłowo gotować kalafiory?

Obraz
© 123RF

Przed ugotowaniem należy włożyć różyczki kalafiora do wody z dodatkiem soli i octu. Dzięki temu pozbędziemy się ukrywających się w nim owadów. Warzywo gotujemy przez ok. 10 minut bez przykrycia w osolonej i osłodzonej wodzie. Kalafior zachowa wtedy biały kolor i nie będzie miał gorzkiego posmaku. Wiele osób unika gotowania tego warzywa ze względu na jego nieprzyjemny zapach. Jest jednak na to prosty sposób. Wystarczy, że do wody dodamy 200 ml mleka, łyżeczkę sody oczyszczonej lub odrobinę soku z cytryny i kilka liści laurowych.

/ 6W całości do schrupania

Obraz
© 123RF

Chociaż w większości domów gotuje się tylko różyczki kalafiora, jego liście również można z powodzeniem zastosować w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako składnik zupy lub sałatki. Można przygotować też z nich chipsy lub nawet wykorzystać je do zawijania gołąbków.

/ 6Zapewnienie odpowiednich warunków

Obraz
© 123RF

Najlepiej, gdy przyrządzimy kalafiora tego samego dnia, w którym go kupimy. Te warzywa nie lubią długiego przechowywania – w ciągu kilkunastu godzin na ich białych różyczkach mogą pojawić się ciemne plamy. Jeżeli chcemy go przygotować później, najlepiej trzymać go na dolnej półce w lodówce przez maksymalnie 3-5 dni.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się