Superwarzywo na talerzu. Sposoby na kalafiora

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Kalafior dzięki swoim właściwościom sprawdzi się nie tylko w diecie osób dbających o linię, ale także chorujących na cukrzycę. Możemy go wykorzystać na wiele sposób. Nie wiecie jak go przyrządzić? Zajrzyjcie koniecznie do naszej galerii, w której przedstawiamy kilka prostych porad, jak radzić sobie z kalafiorem.

/ 6Szerokie zastosowanie w kuchni

Obraz
© 123RF

Chociaż kalafior zazwyczaj kojarzy się z gotowaniem i bułką tartą, w kuchni znajdziemy szereg smacznych i zarazem zdrowych pomysłów na jego przyrządzenie. Możemy go upiec, ugotować, a nawet jeść na surowo. Pasują do niego sosy np. czosnkowy, serowy, curry i beszamel. Świetnie sprawdzi się także do przygotowania kremowej zupy, sałatek lub niskokalorycznego spodu do pizzy i wegetariańskich kotletów.

/ 6Aromatyczny pieczony kalafior

Obraz
© 123RF

Pieczony kalafior to przysmak, na który możemy trafić w restauracji specjalizującej się w kuchni izraelskiej. Jednak z powodzeniem uda nam się go przygotować także we własnym domu. Dzięki dodanym aromatycznym przyprawom curry, słodkiej papryce czy kurkumie na pewien czas możemy zapomnieć o innych warzywach.

/ 6Jak prawidłowo gotować kalafiory?

Obraz
© 123RF

Przed ugotowaniem należy włożyć różyczki kalafiora do wody z dodatkiem soli i octu. Dzięki temu pozbędziemy się ukrywających się w nim owadów. Warzywo gotujemy przez ok. 10 minut bez przykrycia w osolonej i osłodzonej wodzie. Kalafior zachowa wtedy biały kolor i nie będzie miał gorzkiego posmaku. Wiele osób unika gotowania tego warzywa ze względu na jego nieprzyjemny zapach. Jest jednak na to prosty sposób. Wystarczy, że do wody dodamy 200 ml mleka, łyżeczkę sody oczyszczonej lub odrobinę soku z cytryny i kilka liści laurowych.

/ 6W całości do schrupania

Obraz
© 123RF

Chociaż w większości domów gotuje się tylko różyczki kalafiora, jego liście również można z powodzeniem zastosować w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako składnik zupy lub sałatki. Można przygotować też z nich chipsy lub nawet wykorzystać je do zawijania gołąbków.

/ 6Zapewnienie odpowiednich warunków

Obraz
© 123RF

Najlepiej, gdy przyrządzimy kalafiora tego samego dnia, w którym go kupimy. Te warzywa nie lubią długiego przechowywania – w ciągu kilkunastu godzin na ich białych różyczkach mogą pojawić się ciemne plamy. Jeżeli chcemy go przygotować później, najlepiej trzymać go na dolnej półce w lodówce przez maksymalnie 3-5 dni.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce