Superwarzywo na talerzu. Sposoby na kalafiora

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Kalafior dzięki swoim właściwościom sprawdzi się nie tylko w diecie osób dbających o linię, ale także chorujących na cukrzycę. Możemy go wykorzystać na wiele sposób. Nie wiecie jak go przyrządzić? Zajrzyjcie koniecznie do naszej galerii, w której przedstawiamy kilka prostych porad, jak radzić sobie z kalafiorem.

/ 6Szerokie zastosowanie w kuchni

Obraz
© 123RF

Chociaż kalafior zazwyczaj kojarzy się z gotowaniem i bułką tartą, w kuchni znajdziemy szereg smacznych i zarazem zdrowych pomysłów na jego przyrządzenie. Możemy go upiec, ugotować, a nawet jeść na surowo. Pasują do niego sosy np. czosnkowy, serowy, curry i beszamel. Świetnie sprawdzi się także do przygotowania kremowej zupy, sałatek lub niskokalorycznego spodu do pizzy i wegetariańskich kotletów.

/ 6Aromatyczny pieczony kalafior

Obraz
© 123RF

Pieczony kalafior to przysmak, na który możemy trafić w restauracji specjalizującej się w kuchni izraelskiej. Jednak z powodzeniem uda nam się go przygotować także we własnym domu. Dzięki dodanym aromatycznym przyprawom curry, słodkiej papryce czy kurkumie na pewien czas możemy zapomnieć o innych warzywach.

/ 6Jak prawidłowo gotować kalafiory?

Obraz
© 123RF

Przed ugotowaniem należy włożyć różyczki kalafiora do wody z dodatkiem soli i octu. Dzięki temu pozbędziemy się ukrywających się w nim owadów. Warzywo gotujemy przez ok. 10 minut bez przykrycia w osolonej i osłodzonej wodzie. Kalafior zachowa wtedy biały kolor i nie będzie miał gorzkiego posmaku. Wiele osób unika gotowania tego warzywa ze względu na jego nieprzyjemny zapach. Jest jednak na to prosty sposób. Wystarczy, że do wody dodamy 200 ml mleka, łyżeczkę sody oczyszczonej lub odrobinę soku z cytryny i kilka liści laurowych.

/ 6W całości do schrupania

Obraz
© 123RF

Chociaż w większości domów gotuje się tylko różyczki kalafiora, jego liście również można z powodzeniem zastosować w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako składnik zupy lub sałatki. Można przygotować też z nich chipsy lub nawet wykorzystać je do zawijania gołąbków.

/ 6Zapewnienie odpowiednich warunków

Obraz
© 123RF

Najlepiej, gdy przyrządzimy kalafiora tego samego dnia, w którym go kupimy. Te warzywa nie lubią długiego przechowywania – w ciągu kilkunastu godzin na ich białych różyczkach mogą pojawić się ciemne plamy. Jeżeli chcemy go przygotować później, najlepiej trzymać go na dolnej półce w lodówce przez maksymalnie 3-5 dni.

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje