Zrób to sam
Kalafior dzięki swoim właściwościom sprawdzi się nie tylko w diecie osób dbających o linię, ale także chorujących na cukrzycę. Możemy go wykorzystać na wiele sposób. Nie wiecie jak go przyrządzić? Zajrzyjcie koniecznie do naszej galerii, w której przedstawiamy kilka prostych porad, jak radzić sobie z kalafiorem.
Szerokie zastosowanie w kuchni
Chociaż kalafior zazwyczaj kojarzy się z gotowaniem i bułką tartą, w kuchni znajdziemy szereg smacznych i zarazem zdrowych pomysłów na jego przyrządzenie. Możemy go upiec, ugotować, a nawet jeść na surowo. Pasują do niego sosy np. czosnkowy, serowy, curry i beszamel. Świetnie sprawdzi się także do przygotowania kremowej zupy, sałatek lub niskokalorycznego spodu do pizzy i wegetariańskich kotletów.
Aromatyczny pieczony kalafior
Pieczony kalafior to przysmak, na który możemy trafić w restauracji specjalizującej się w kuchni izraelskiej. Jednak z powodzeniem uda nam się go przygotować także we własnym domu. Dzięki dodanym aromatycznym przyprawom curry, słodkiej papryce czy kurkumie na pewien czas możemy zapomnieć o innych warzywach.
Jak prawidłowo gotować kalafiory?
Przed ugotowaniem należy włożyć różyczki kalafiora do wody z dodatkiem soli i octu. Dzięki temu pozbędziemy się ukrywających się w nim owadów. Warzywo gotujemy przez ok. 10 minut bez przykrycia w osolonej i osłodzonej wodzie. Kalafior zachowa wtedy biały kolor i nie będzie miał gorzkiego posmaku. Wiele osób unika gotowania tego warzywa ze względu na jego nieprzyjemny zapach. Jest jednak na to prosty sposób. Wystarczy, że do wody dodamy 200 ml mleka, łyżeczkę sody oczyszczonej lub odrobinę soku z cytryny i kilka liści laurowych.
W całości do schrupania
Chociaż w większości domów gotuje się tylko różyczki kalafiora, jego liście również można z powodzeniem zastosować w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako składnik zupy lub sałatki. Można przygotować też z nich chipsy lub nawet wykorzystać je do zawijania gołąbków.
Zapewnienie odpowiednich warunków
Najlepiej, gdy przyrządzimy kalafiora tego samego dnia, w którym go kupimy. Te warzywa nie lubią długiego przechowywania – w ciągu kilkunastu godzin na ich białych różyczkach mogą pojawić się ciemne plamy. Jeżeli chcemy go przygotować później, najlepiej trzymać go na dolnej półce w lodówce przez maksymalnie 3-5 dni.