6 produktów, po których będziesz jeszcze bardziej głodny

Nie ma znaczenia, czy masz silną wolę. I tak nie opanujesz napadu głodu, bo pewne produkty lub ich składniki pobudzą twój apetyt. Które z nich najlepiej oszukują twój organizm?

Obraz

/ 6Oszukują nasz organizm

Obraz
© archiwum

Nie ma znaczenia, czy masz silną wolę. I tak nie opanujesz napadu głodu, bo pewne produkty lub ich składniki pobudzą twój apetyt. Które z nich najlepiej oszukują twój organizm?

Nigdy na pusty żołądek! Żucie gumy przez długi czas pobudza soki żołądkowe i zwiększa ich ilość. To sygnał dla żołądka, że nadszedł czas na trawienie jedzenia. Czujemy głód - naturalną reakcją jest sięgnięcie po coś konkretnego. Jeśli tego nie zrobimy, pobudzone soki - nie znajdując nic do "przerobienia" - mogą podrażniać jelita. A w efekcie - doprowadzić nawet do rozstroju w postaci biegunki. Dlatego specjaliści radzą - jeśli chcemy żuć gumę, to tylko bezpośrednio po jedzeniu. Wówczas spełni swe zadanie. Pamiętajmy też, że miętowa bardziej pobudza żołądek do działania niż owocowa.

/ 6Dietetyczne napoje gazowane

Obraz
© archiwum

Dietetyczny, zero kalorii - te hasła zachęcają. Nie dajmy się jednak zwieść. Jak dowodzą badania, napoje gazowane sprawiają, że szybko odczuwamy głód. A przecież nie po to pijemy dietetyczną colę, by za chwilę rzucić się na kalorycznego hamburgera. Jak twierdzi Sharon Fowler (University of Texas Health Science Center w San Antonio) sztuczne słodziki wykazują właśnie takie działanie, bo - w odróżnieniu od zwykłych cukrów - nie zawierają w sobie niczego, co mogłoby przytłumić apetyt. Dlaczego tak się dzieje? Problem w tym, że sztuczne substancje słodzące, ze względu na słodki smak oszukują nasz organizm, co prowadzi do uwalniania insuliny. Tak naprawdę organizm nie otrzymuje cukru, a wyrzut insuliny powoduje nagłe obniżenie poziomu cukru we krwi, co natychmiast pobudza apetyt! Warto przypomnieć, że aspartam blokuje też produkcję serotoniny, która kontroluje m.in. nastrój i apetyt. W konsekwencji pojawiają rozmaite zachcianki na produkty pobudzające produkcję serotoniny np. na czekoladę.

/ 6Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy

Obraz
© archiwum

Jest bardzo tani, dodaje się go więc do wielu produktów spożywczych - nie tylko do napojów czy słodyczy, ale też m.in. do warzyw w puszkach, keczupu czy chleba. Oprócz słodzenia służy także do utwardzania i konserwowania żywności. W Stanach Zjednoczonych spotkać go można niemal wszędzie, w krajach unijnych na szczęście jest rzadziej używany. Syrop zakłóca metabolizm do tego stopnia, że człowiek praktycznie "nie może" przestać jeść. Tak trudno kontrolować apetyt, ponieważ syrop spowalnia wydzielanie leptyny. A to hormon, który w zdrowym organizmie obniża poziom insuliny, wysyłając informację do mózgu - "przestań jeść, zjadłeś już wystarczającą ilość".

/ 6Mrożone obiady

Obraz
© archiwum

Co jeść, gdy nie ma czasu na przygotowanie porządnego obiadu? Fastfoodowe przekąski nie są żadnym rozwiązaniem, ale gotowe mrożone dania wcale nie są lepsze. Po pierwsze - nie posiadają tyle kalorii, by nas nasycić. Po drugie - nie dostarczają nam błonnika w dostatecznej ilości, tak by zapełnić i rozszerzyć nasz żołądek. Szczególnie daje się we znaki brak świeżych warzyw i owoców. Poza tym jak każda przetworzona żywność mrożone obiady są ubogie w cenne składniki odżywcze. Najlepiej jeść je stosunkowo rzadko, zawsze z sałatką lub pokrojonymi owocami lub warzywami.

/ 6Ciastka i inne wypieki

Obraz
© archiwum

Biały cukier i mąka nie mają w sobie ani błonnika, ani nie posiadają żadnych wartości odżywczych. Efekt po zjedzeniu słodyczy jest natychmiastowy - czujemy się najedzeni i syci. Ale regularne folgowanie sobie takim zachciankom, oprócz oczywistych efektów w postaci dodatkowych kilogramów, przynosi jeszcze jedną negatywną zmianę. Chęć na coś słodkiego odczuwamy coraz częściej, jest to wynikiem gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi (wysoki poziom to hiperglikemia, zbyt niski - hipoglikemia). To z kolei powoduje uodparnianie się organizmu na insulinę i jest powodem problemów z pozbyciem się nadwagi.

/ 6Zupa instant

Obraz
© archiwum

Jednym ze składników zupek chińskich czy instant jest glutaminian sodu. Zresztą wydaje się, że współczesny przemysł spożywczy nie mógłby bez niego istnieć. Znany pod nazwą E 621 lub MSG jest dodawany do wielu przetworzonych produktów żywnościowych. Czysty glutaminian prawie nie ma smaku, ale dodany do potrawy wydobywa z niej oryginalne walory smakowe, wzmacnia zapach. Zdania na temat jego szkodliwości są podzielone, ale pewne jest, że wywołuje "sztuczny" apetyt, zakłócając funkcjonowanie rdzenia mózgowego, który reguluje podstawowe funkcje naszego ciała.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne