6 powodów, dlaczego nie warto wylewać wody po ogórkach kiszonych
Naturalny probiotyk
Zalewa pełna witamin i smaku. Oto, jak ją wykorzystać.
Kiszonki to jedne z polskich produktów, które skupiają w sobie mnóstwo smaku i zdrowia. Dzieje się tak za sprawą bakterii probiotycznych, które uczestniczą w procesie fermentacji. Szczepy tych niezwykle pożytecznych dla człowieka drobnoustrojów korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Wartościowe składniki znajdziemy nie tylko w samych ogórkach kiszonych, które cieszą się ogromna popularnością wśród Polaków, ale również w soku, w którym są przechowywane.
Sok z kiszonych ogórków doskonale wzmacnia odporność, usuwa toksyny i chroni przed grzybicami. Nasze babcie polecają go jako remedium przy atakach migreny i bólach głowy, a także jako lekarstwo przy pierwszych objawach przeziębienia, takich jak ból gardła. Wymieszany z miodem i octem zapobiega problemom przewodu pokarmowego, w tym zgadze. Ale to nie jedyne zalety tego płynu. Podpowiadamy, do czego przyda się sok z kiszonych ogórków.