6 powodów, dlaczego nie warto wylewać wody po ogórkach kiszonych

Zalewa pełna witamin i smaku. Oto, jak ją wykorzystać.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Naturalny probiotyk

Obraz
© 123RF.COM

Kiszonki to jedne z polskich produktów, które skupiają w sobie mnóstwo smaku i zdrowia. Dzieje się tak za sprawą bakterii probiotycznych, które uczestniczą w procesie fermentacji. Szczepy tych niezwykle pożytecznych dla człowieka drobnoustrojów korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Wartościowe składniki znajdziemy nie tylko w samych ogórkach kiszonych, które cieszą się ogromna popularnością wśród Polaków, ale również w soku, w którym są przechowywane.

Sok z kiszonych ogórków doskonale wzmacnia odporność, usuwa toksyny i chroni przed grzybicami. Nasze babcie polecają go jako remedium przy atakach migreny i bólach głowy, a także jako lekarstwo przy pierwszych objawach przeziębienia, takich jak ból gardła. Wymieszany z miodem i octem zapobiega problemom przewodu pokarmowego, w tym zgadze. Ale to nie jedyne zalety tego płynu. Podpowiadamy, do czego przyda się sok z kiszonych ogórków.

/ 6Na kaca i koncentrację

Obraz
© Shutterstock.com

Sok z kiszonych ogórków to doskonałe źródło witamin z grupy B, które poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Zawiera też spore dawki witaminy C, A, E, K, a także wapnia, potasu, magnezu, cynku oraz żelaza. Regularne spożywanie "wody po ogórkach" wspomaga przetwarzanie białek, węglowodanów i tłuszczów. Polecany jest, gdy dzień wcześniej wypiliśmy za dużo drinków. Dostarcza organizmowi tych elementów, które wypłukał lub zneutralizował alkohol. To również napój, który pomoże nam się skoncentrować np. przed ważnym egzaminem.

/ 6Sprzymierzeniec odchudzania

Obraz
© 123RF.COM

W wyniku fermentacji powstaje kwas mlekowy. Wywiera on korzystny wpływ na metabolizm lipidów i glukozy w wątrobie, świetnie działa na układ odpornościowy. Popijając sok, będziemy bardziej syci, pobudzeni oraz szybciej spalimy kalorie. Regularne picie soku z ogórków kiszonych pomaga pozbyć się wody w organizmie, a tym samym likwiduje obrzęki i zastój płynów, co także jest zmorą osób zmagających się z nadwagą. Warto pamiętać, że warzywa poddane tej fermentacji są mniej kaloryczne niż świeże.

/ 6Napój na skurcze

Obraz
© 123RF.COM

Zamiast słodzonych napojów izotonicznych, warto sięgać po sok po tych kiszonkach. Po każdej aktywności fizycznej trenerzy polecają wypić 1/4 szklanki soku z ogórka, rozcieńczonego odrobiną wody. To idealny sposób na odświeżenie ciała i oczyszczenie organizmu z toksyn.

/ 6Kulinarna inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Sok z ogórków kiszonych może być używany jako zamiennik octu. Mieszając go z jogurtem, otrzymamy kremowy sos sałatkowy. Niektórzy używają soku z ogórka, aby zamarynować mięso - dzięki temu będzie bardziej delikatne i rozpływające się w ustach. Płyn może być również bazą do zupy ogórkowej, a także barszczu białego.

/ 6Porządki w domu i ogrodzie

Obraz
© 123RF.COM

Woda po ogórkach przyda się także do czyszczenia miedzianych przedmiotów. Wystarczy na gąbkę nalać trochę płynu i szorować miseczki lub talerzyki. Odzyskają w ten sposób dawny blask. Napojem tym można nawozić też grządki i chronić uprawy przed chwastami.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw