6 powodów, dlaczego nie warto wylewać wody po ogórkach kiszonych
Zalewa pełna witamin i smaku. Oto, jak ją wykorzystać.
Naturalny probiotyk
Kiszonki to jedne z polskich produktów, które skupiają w sobie mnóstwo smaku i zdrowia. Dzieje się tak za sprawą bakterii probiotycznych, które uczestniczą w procesie fermentacji. Szczepy tych niezwykle pożytecznych dla człowieka drobnoustrojów korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Wartościowe składniki znajdziemy nie tylko w samych ogórkach kiszonych, które cieszą się ogromna popularnością wśród Polaków, ale również w soku, w którym są przechowywane.
Sok z kiszonych ogórków doskonale wzmacnia odporność, usuwa toksyny i chroni przed grzybicami. Nasze babcie polecają go jako remedium przy atakach migreny i bólach głowy, a także jako lekarstwo przy pierwszych objawach przeziębienia, takich jak ból gardła. Wymieszany z miodem i octem zapobiega problemom przewodu pokarmowego, w tym zgadze. Ale to nie jedyne zalety tego płynu. Podpowiadamy, do czego przyda się sok z kiszonych ogórków.
Na kaca i koncentrację
Sok z kiszonych ogórków to doskonałe źródło witamin z grupy B, które poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Zawiera też spore dawki witaminy C, A, E, K, a także wapnia, potasu, magnezu, cynku oraz żelaza. Regularne spożywanie "wody po ogórkach" wspomaga przetwarzanie białek, węglowodanów i tłuszczów. Polecany jest, gdy dzień wcześniej wypiliśmy za dużo drinków. Dostarcza organizmowi tych elementów, które wypłukał lub zneutralizował alkohol. To również napój, który pomoże nam się skoncentrować np. przed ważnym egzaminem.
Sprzymierzeniec odchudzania
W wyniku fermentacji powstaje kwas mlekowy. Wywiera on korzystny wpływ na metabolizm lipidów i glukozy w wątrobie, świetnie działa na układ odpornościowy. Popijając sok, będziemy bardziej syci, pobudzeni oraz szybciej spalimy kalorie. Regularne picie soku z ogórków kiszonych pomaga pozbyć się wody w organizmie, a tym samym likwiduje obrzęki i zastój płynów, co także jest zmorą osób zmagających się z nadwagą. Warto pamiętać, że warzywa poddane tej fermentacji są mniej kaloryczne niż świeże.
Napój na skurcze
Zamiast słodzonych napojów izotonicznych, warto sięgać po sok po tych kiszonkach. Po każdej aktywności fizycznej trenerzy polecają wypić 1/4 szklanki soku z ogórka, rozcieńczonego odrobiną wody. To idealny sposób na odświeżenie ciała i oczyszczenie organizmu z toksyn.
Kulinarna inspiracje
Sok z ogórków kiszonych może być używany jako zamiennik octu. Mieszając go z jogurtem, otrzymamy kremowy sos sałatkowy. Niektórzy używają soku z ogórka, aby zamarynować mięso - dzięki temu będzie bardziej delikatne i rozpływające się w ustach. Płyn może być również bazą do zupy ogórkowej, a także barszczu białego.
Porządki w domu i ogrodzie
Woda po ogórkach przyda się także do czyszczenia miedzianych przedmiotów. Wystarczy na gąbkę nalać trochę płynu i szorować miseczki lub talerzyki. Odzyskają w ten sposób dawny blask. Napojem tym można nawozić też grządki i chronić uprawy przed chwastami.