6 pomysłów na dania ze szczawiem

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 7Sezonowy przysmak

Obraz
© Getty Images

W kuchni polskiej był ceniony już przed wiekami, jednak w ostatnich latach stracił na popularności. Młode, wiosenne liście szczawiu kryją w sobie bogactwo cennych składników odżywczych, a ich orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak świetnie sprawdza się nie tylko w zupie szczawiowej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Zupa szczawiowa

Obraz
© Getty Images

Musimy od niej zacząć, gdyż to najbardziej tradycyjny pomysł na wykorzystanie liści szczawiu, zarówno świeżych, jak i zakonserwowanych w słoikach. Zupę szczawiową jada się przede wszystkim w Europie Wschodniej, dla przybyszów z innych stron świata stanowi dość egzotyczne danie. Jej przygotowanie nie powinno stanowić większego problemu.

Pół kilograma szczawiu dusimy na maśle, a następnie przekładamy do garnka z gorącym bulionem (może być warzywny, choć zdaniem smakoszy najlepiej sprawdza się wywar ugotowany na żeberkach). Następnie dolewamy zahartowaną wcześniej słodką śmietanę (100 ml) wymieszaną z czterema żółtkami. Można też dodać kilka ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Doprowadzamy zupę do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie także odrobiną cukru. Serwujemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

/ 7Szczaw duszony ze szpinakiem

Obraz
© Getty Images

Pyszny dodatek do potraw mięsnych (np. schabowego czy kotletów), ale również smakowite samodzielne danie, zwłaszcza jedzone z chlebem lub serowymi grzankami.

Potrzebujemy około 20 dag świeżych liści szczawiu i 80 dag szpinaku. Przebieramy je i opłukujemy, następnie sparzamy, odcedzamy i osączamy. Dusimy przez kilka minut na maśle, cały czas mieszając. Po przestudzeniu miksujemy, po czym łączymy ze śmietaną (pół szklanki), wymieszaną wcześniej z tartym chrzanem (4-5 dag) oraz mąką (3 dag). Jeszcze chwilę dusimy, doprawiając solą i pieprzem.

/ 7Sałatka ze szczawiem i fetą

Obraz
© Getty Images

Szukasz pomysłu na wiosenną kolację? Zastanawiasz się, co zaserwować do grillowanego mięsa albo kiełbasy? Oto świetny pomysł na sałatkę, smaczną i orzeźwiającą.

Zadanie jest bardzo proste. Wystarczy pokroić lub porwać ręką garść świeżych liści szczawiu, po czym dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i 2-3 pomidory oraz odsączoną kukurydzę z puszki. Na koniec dokładamy pokrojoną w kostkę fetę (ok. 100 g), mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną octu winnego, ewentualnie także innymi lubianymi przyprawami, np. szczyptą oregano. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki.

/ 7Grillowany kurczak z sosem szczawiowym

Obraz
© Getty Images

Ciekawa propozycja na wiosenny obiad. Na początek należy zamarynować pierś z kurczaka, np. w zalewie z oliwy, soku cytrynowego, rozgniecionego czosnku i szczypty tymianku. Po około pół godzinie mięso będzie można położyć na rożnie.

By przygotować sos, który świetnie komponuje się z drobiem, szklimy na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po czym dodajemy umyty i posiekany szczaw (dwie szklanki). Przesmażamy, aż liście mocno zredukują objętość, po czym dolewamy słodką śmietankę (pół szklanki) i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. Jeśli lubimy gładkie sosy, na koniec możemy wszystko zmiksować.

/ 7Koktajl ze szczawiem

Obraz
© Fotolia

Prawdziwa bomba odżywcza, która nie tylko świetnie wpłynie na zdrowie i zadziała oczyszczająco na organizm, ale również zapewni solidną dawkę smaku oraz świeżości.

By przygotować pyszny koktajl wystarczy zmiksować w blenderze kielichowym pęczek świeżych liści szczawiu (wcześniej umytych i odsączonych), obrane ze skórki i pokrojone jabłko, banana i kiwi. Dolewamy też 100 ml mleka (może być roślinne, np. migdałowe), a dla smaku dodajemy też 1-2 łyżeczki miodu i kilka listków mięty.

/ 7Masło szczawiowe

Obraz
© Getty Images

Oryginalny pomysł na smaczne smarowidło do pieczywa, świetnie sprawdzające się na bagietce albo kromce żytniego chleba.

Na patelni rozpuszczamy pół kostki masła, po czym dorzucamy małą garść świeżych liści szczawiu, wcześniej dokładnie przepłukanych, osuszonych i dość drobno posiekanych. Podsmażamy przez chwilę. W rondelku rozpuszczamy drugą połówkę kostki masła, dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli. Dodajemy masło ze szczawiem, wszystko mieszamy, po czym zlewamy do miseczki. Gdy przestygnie umieszczamy w lodówce.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości