Sezonowy przysmak
W kuchni polskiej był ceniony już przed wiekami, jednak w ostatnich latach stracił na popularności. Młode, wiosenne liście szczawiu kryją w sobie bogactwo cennych składników odżywczych, a ich orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak świetnie sprawdza się nie tylko w zupie szczawiowej.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zupa szczawiowa
Musimy od niej zacząć, gdyż to najbardziej tradycyjny pomysł na wykorzystanie liści szczawiu, zarówno świeżych, jak i zakonserwowanych w słoikach. Zupę szczawiową jada się przede wszystkim w Europie Wschodniej, dla przybyszów z innych stron świata stanowi dość egzotyczne danie. Jej przygotowanie nie powinno stanowić większego problemu.
Pół kilograma szczawiu dusimy na maśle, a następnie przekładamy do garnka z gorącym bulionem (może być warzywny, choć zdaniem smakoszy najlepiej sprawdza się wywar ugotowany na żeberkach). Następnie dolewamy zahartowaną wcześniej słodką śmietanę (100 ml) wymieszaną z czterema żółtkami. Można też dodać kilka ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Doprowadzamy zupę do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie także odrobiną cukru. Serwujemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Szczaw duszony ze szpinakiem
Pyszny dodatek do potraw mięsnych (np. schabowego czy kotletów), ale również smakowite samodzielne danie, zwłaszcza jedzone z chlebem lub serowymi grzankami.
Potrzebujemy około 20 dag świeżych liści szczawiu i 80 dag szpinaku. Przebieramy je i opłukujemy, następnie sparzamy, odcedzamy i osączamy. Dusimy przez kilka minut na maśle, cały czas mieszając. Po przestudzeniu miksujemy, po czym łączymy ze śmietaną (pół szklanki), wymieszaną wcześniej z tartym chrzanem (4-5 dag) oraz mąką (3 dag). Jeszcze chwilę dusimy, doprawiając solą i pieprzem.
Sałatka ze szczawiem i fetą
Szukasz pomysłu na wiosenną kolację? Zastanawiasz się, co zaserwować do grillowanego mięsa albo kiełbasy? Oto świetny pomysł na sałatkę, smaczną i orzeźwiającą.
Zadanie jest bardzo proste. Wystarczy pokroić lub porwać ręką garść świeżych liści szczawiu, po czym dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i 2-3 pomidory oraz odsączoną kukurydzę z puszki. Na koniec dokładamy pokrojoną w kostkę fetę (ok. 100 g), mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną octu winnego, ewentualnie także innymi lubianymi przyprawami, np. szczyptą oregano. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki.
Grillowany kurczak z sosem szczawiowym
Ciekawa propozycja na wiosenny obiad. Na początek należy zamarynować pierś z kurczaka, np. w zalewie z oliwy, soku cytrynowego, rozgniecionego czosnku i szczypty tymianku. Po około pół godzinie mięso będzie można położyć na rożnie.
By przygotować sos, który świetnie komponuje się z drobiem, szklimy na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po czym dodajemy umyty i posiekany szczaw (dwie szklanki). Przesmażamy, aż liście mocno zredukują objętość, po czym dolewamy słodką śmietankę (pół szklanki) i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. Jeśli lubimy gładkie sosy, na koniec możemy wszystko zmiksować.
Koktajl ze szczawiem
Prawdziwa bomba odżywcza, która nie tylko świetnie wpłynie na zdrowie i zadziała oczyszczająco na organizm, ale również zapewni solidną dawkę smaku oraz świeżości.
By przygotować pyszny koktajl wystarczy zmiksować w blenderze kielichowym pęczek świeżych liści szczawiu (wcześniej umytych i odsączonych), obrane ze skórki i pokrojone jabłko, banana i kiwi. Dolewamy też 100 ml mleka (może być roślinne, np. migdałowe), a dla smaku dodajemy też 1-2 łyżeczki miodu i kilka listków mięty.
Masło szczawiowe
Oryginalny pomysł na smaczne smarowidło do pieczywa, świetnie sprawdzające się na bagietce albo kromce żytniego chleba.
Na patelni rozpuszczamy pół kostki masła, po czym dorzucamy małą garść świeżych liści szczawiu, wcześniej dokładnie przepłukanych, osuszonych i dość drobno posiekanych. Podsmażamy przez chwilę. W rondelku rozpuszczamy drugą połówkę kostki masła, dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli. Dodajemy masło ze szczawiem, wszystko mieszamy, po czym zlewamy do miseczki. Gdy przestygnie umieszczamy w lodówce.