6 czekoladowych przekąsek poniżej 150 kcal
Lubisz czekoladę, a nie chcesz przytyć? Nie musisz rezygnować z pysznego deseru nawet jeśli skrupulatnie liczysz kalorie. Oto 6 czekoladowych przekąsek, które są dozwolone również na diecie.
Proteinowy baton
Czy czekoladowy deser może być jednocześnie smaczny i zdrowy? Jak najbardziej! Wystarczy połączyć naturalne składniki takie jak orzechy czy daktyle z kakao lub karobem, a uzyskamy doskonałą alternatywę dla popularnych przysmaków. Bez dodatku cukru i tłuszczów trans stojących na drodze dla zdrowia i dobrej kondycji. Teraz przygotujesz je szybko, łatwo, a efekt z pewnością cię usatysfakcjonuje.
Proteinowe batony sprawdzą się jako przekąska na wynos.
Składniki: 1 szklanka orzechów nerkowca, 2 szklanki płatków owsianych, garść daktyli, 1/3 szklanki surowego kakao, 1 dojrzały banan, 1/4 szklanki puree jabłkowego, garść posiekanych włoskich orzechów i szczypta soli himalajskiej.
Przygotowanie: Daktyle namocz we wrzątku. Następnie przełóż je do malaksera, dodaj płatki owsiane, orzechy nerkowca, kakao i sól i wszystko zmiksuj. Taką masę zmiksuj z bananem i puree jabłkowym. Przelej całość do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy. Oprósz całość orzechami włoskimi i wstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta potnij je na prostokątne kawałki i przekąska gotowa.
Prażona ciecierzyca z dodatkiem kakao
Prażona ciecierzyca z dodatkiem kakao doskonale sprawdzi się jako przekąska do chrupania.
Składniki: 1 puszka ciecierzycy, 2 łyżki kakao, 2 łyżki syropu klonowego, 2 łyżeczki oleju kokosowego, szczypta cynamonu i szczypta soli himalajskiej do smaku.
Przygotowanie: Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nagrzej do 200 stopni. Ciecierzycę obtocz we wszystkich składnikach, a następnie piecz ok. 20 minut. Poczekaj do wystygnięcia i ciesz się dietetyczną przekąską.
Muffinki z fasoli
W muffinkach z fasoli nie znajdziesz nawet odrobiny cukru czy mąki.
Składniki: 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki, 4 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki masła orzechowego, garść orzechów, 3/4 szklanki ciemnego kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 kostki gorzkiej czekolady.
*Przygotowanie: * Do pojemnika wrzucamy fasolę, dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, kakao, proszek do pieczenia i orzechy. Całość blendujemy. Masę przekładamy do foremek. Muffinki posypujemy posiekaną czekoladą. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Banany w czekoladzie
Jeżeli jesteś miłośnikiem lodów, spróbuj bananowych z dodatkiem domowej czekolady.
Składniki: 4 banany, 1 łyżeczka cynamonu, polewa czekoladowa z 3 łyżek kakao, 4 łyżek oleju kokosowego i płatków kokosowych.
Przygotowanie: Obrane ze skórki banany zmiksuj z cynamonem. Masę przełóż do foremki do lodów i wstaw do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia gotowy deser zamocz do połowy w czekoladzie i w płatkach kokosowych. Przełoż na 15 minut do zamrażarki i rozkoszuj się zdrowym, owocowym deserem.
Czekoladowo-migdałowe smoothie
Czekoladowe smoothie z pewnością zaspokoi twój apetyt na czekoladę każdego dnia. Jego przygotowanie jest banalnie proste - potrzebujesz jedynie trzech elementów.
Składniki: 1 szklanka mleka migdałowego, 2 łyżki karobu, garść daktyli i szczypta cynamonu.
Przygotowanie: Składniki blendujemy, a następnie podajemy oprószone startą gorzką czekoladą i całymi migdałami.
Czekoladowe kulki
Domowe czekoladowe kulki z masłem orzechowym i kakao na stałe wpiszą się w repertuar deserów, do których chętnie wracasz.
Składniki: 8 daktyli, 2 łyżki masła orzechowego, 3 łyżki surowego kakao lub karobu, wiórki kokosowe lub posiekane orzechy do obtoczenia.
Przygotowanie: Daktyle, kakao i masło orzechowe zmiksuj w malakserze. Z tak uzyskanej masy uformuj niewielkie kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych lub orzechach.