6 czekoladowych przekąsek poniżej 150 kcal

Lubisz czekoladę, a nie chcesz przytyć? Nie musisz rezygnować z pysznego deseru nawet jeśli skrupulatnie liczysz kalorie. Oto 6 czekoladowych przekąsek, które są dozwolone również na diecie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Proteinowy baton

Obraz
© 123RF.COM

Czy czekoladowy deser może być jednocześnie smaczny i zdrowy? Jak najbardziej! Wystarczy połączyć naturalne składniki takie jak orzechy czy daktyle z kakao lub karobem, a uzyskamy doskonałą alternatywę dla popularnych przysmaków. Bez dodatku cukru i tłuszczów trans stojących na drodze dla zdrowia i dobrej kondycji. Teraz przygotujesz je szybko, łatwo, a efekt z pewnością cię usatysfakcjonuje.

Proteinowe batony sprawdzą się jako przekąska na wynos.

Składniki: 1 szklanka orzechów nerkowca, 2 szklanki płatków owsianych, garść daktyli, 1/3 szklanki surowego kakao, 1 dojrzały banan, 1/4 szklanki puree jabłkowego, garść posiekanych włoskich orzechów i szczypta soli himalajskiej.

Przygotowanie: Daktyle namocz we wrzątku. Następnie przełóż je do malaksera, dodaj płatki owsiane, orzechy nerkowca, kakao i sól i wszystko zmiksuj. Taką masę zmiksuj z bananem i puree jabłkowym. Przelej całość do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy. Oprósz całość orzechami włoskimi i wstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta potnij je na prostokątne kawałki i przekąska gotowa.

/ 6Prażona ciecierzyca z dodatkiem kakao

Obraz
© 123RF.COM

Prażona ciecierzyca z dodatkiem kakao doskonale sprawdzi się jako przekąska do chrupania.

Składniki: 1 puszka ciecierzycy, 2 łyżki kakao, 2 łyżki syropu klonowego, 2 łyżeczki oleju kokosowego, szczypta cynamonu i szczypta soli himalajskiej do smaku.

Przygotowanie: Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nagrzej do 200 stopni. Ciecierzycę obtocz we wszystkich składnikach, a następnie piecz ok. 20 minut. Poczekaj do wystygnięcia i ciesz się dietetyczną przekąską.

/ 6Muffinki z fasoli

Obraz
© 123RF.COM

W muffinkach z fasoli nie znajdziesz nawet odrobiny cukru czy mąki.

Składniki: 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki, 4 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki masła orzechowego, garść orzechów, 3/4 szklanki ciemnego kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 kostki gorzkiej czekolady.

*Przygotowanie: * Do pojemnika wrzucamy fasolę, dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, kakao, proszek do pieczenia i orzechy. Całość blendujemy. Masę przekładamy do foremek. Muffinki posypujemy posiekaną czekoladą. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

/ 6Banany w czekoladzie

Obraz
© 123RF.COM

Jeżeli jesteś miłośnikiem lodów, spróbuj bananowych z dodatkiem domowej czekolady.

Składniki: 4 banany, 1 łyżeczka cynamonu, polewa czekoladowa z 3 łyżek kakao, 4 łyżek oleju kokosowego i płatków kokosowych.

Przygotowanie: Obrane ze skórki banany zmiksuj z cynamonem. Masę przełóż do foremki do lodów i wstaw do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia gotowy deser zamocz do połowy w czekoladzie i w płatkach kokosowych. Przełoż na 15 minut do zamrażarki i rozkoszuj się zdrowym, owocowym deserem.

/ 6Czekoladowo-migdałowe smoothie

Obraz
© 123RF.COM

Czekoladowe smoothie z pewnością zaspokoi twój apetyt na czekoladę każdego dnia. Jego przygotowanie jest banalnie proste - potrzebujesz jedynie trzech elementów.

Składniki: 1 szklanka mleka migdałowego, 2 łyżki karobu, garść daktyli i szczypta cynamonu.

Przygotowanie: Składniki blendujemy, a następnie podajemy oprószone startą gorzką czekoladą i całymi migdałami.

/ 6Czekoladowe kulki

Obraz
© 123RF.COM

Domowe czekoladowe kulki z masłem orzechowym i kakao na stałe wpiszą się w repertuar deserów, do których chętnie wracasz.

Składniki: 8 daktyli, 2 łyżki masła orzechowego, 3 łyżki surowego kakao lub karobu, wiórki kokosowe lub posiekane orzechy do obtoczenia.

Przygotowanie: Daktyle, kakao i masło orzechowe zmiksuj w malakserze. Z tak uzyskanej masy uformuj niewielkie kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych lub orzechach.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki