6 czekoladowych przekąsek poniżej 150 kcal

Lubisz czekoladę, a nie chcesz przytyć? Nie musisz rezygnować z pysznego deseru nawet jeśli skrupulatnie liczysz kalorie. Oto 6 czekoladowych przekąsek, które są dozwolone również na diecie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Proteinowy baton

Obraz
© 123RF.COM

Czy czekoladowy deser może być jednocześnie smaczny i zdrowy? Jak najbardziej! Wystarczy połączyć naturalne składniki takie jak orzechy czy daktyle z kakao lub karobem, a uzyskamy doskonałą alternatywę dla popularnych przysmaków. Bez dodatku cukru i tłuszczów trans stojących na drodze dla zdrowia i dobrej kondycji. Teraz przygotujesz je szybko, łatwo, a efekt z pewnością cię usatysfakcjonuje.

Proteinowe batony sprawdzą się jako przekąska na wynos.

Składniki: 1 szklanka orzechów nerkowca, 2 szklanki płatków owsianych, garść daktyli, 1/3 szklanki surowego kakao, 1 dojrzały banan, 1/4 szklanki puree jabłkowego, garść posiekanych włoskich orzechów i szczypta soli himalajskiej.

Przygotowanie: Daktyle namocz we wrzątku. Następnie przełóż je do malaksera, dodaj płatki owsiane, orzechy nerkowca, kakao i sól i wszystko zmiksuj. Taką masę zmiksuj z bananem i puree jabłkowym. Przelej całość do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy. Oprósz całość orzechami włoskimi i wstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta potnij je na prostokątne kawałki i przekąska gotowa.

/ 6Prażona ciecierzyca z dodatkiem kakao

Obraz
© 123RF.COM

Prażona ciecierzyca z dodatkiem kakao doskonale sprawdzi się jako przekąska do chrupania.

Składniki: 1 puszka ciecierzycy, 2 łyżki kakao, 2 łyżki syropu klonowego, 2 łyżeczki oleju kokosowego, szczypta cynamonu i szczypta soli himalajskiej do smaku.

Przygotowanie: Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nagrzej do 200 stopni. Ciecierzycę obtocz we wszystkich składnikach, a następnie piecz ok. 20 minut. Poczekaj do wystygnięcia i ciesz się dietetyczną przekąską.

/ 6Muffinki z fasoli

Obraz
© 123RF.COM

W muffinkach z fasoli nie znajdziesz nawet odrobiny cukru czy mąki.

Składniki: 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki, 4 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki masła orzechowego, garść orzechów, 3/4 szklanki ciemnego kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 kostki gorzkiej czekolady.

*Przygotowanie: * Do pojemnika wrzucamy fasolę, dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, kakao, proszek do pieczenia i orzechy. Całość blendujemy. Masę przekładamy do foremek. Muffinki posypujemy posiekaną czekoladą. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

/ 6Banany w czekoladzie

Obraz
© 123RF.COM

Jeżeli jesteś miłośnikiem lodów, spróbuj bananowych z dodatkiem domowej czekolady.

Składniki: 4 banany, 1 łyżeczka cynamonu, polewa czekoladowa z 3 łyżek kakao, 4 łyżek oleju kokosowego i płatków kokosowych.

Przygotowanie: Obrane ze skórki banany zmiksuj z cynamonem. Masę przełóż do foremki do lodów i wstaw do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia gotowy deser zamocz do połowy w czekoladzie i w płatkach kokosowych. Przełoż na 15 minut do zamrażarki i rozkoszuj się zdrowym, owocowym deserem.

/ 6Czekoladowo-migdałowe smoothie

Obraz
© 123RF.COM

Czekoladowe smoothie z pewnością zaspokoi twój apetyt na czekoladę każdego dnia. Jego przygotowanie jest banalnie proste - potrzebujesz jedynie trzech elementów.

Składniki: 1 szklanka mleka migdałowego, 2 łyżki karobu, garść daktyli i szczypta cynamonu.

Przygotowanie: Składniki blendujemy, a następnie podajemy oprószone startą gorzką czekoladą i całymi migdałami.

/ 6Czekoladowe kulki

Obraz
© 123RF.COM

Domowe czekoladowe kulki z masłem orzechowym i kakao na stałe wpiszą się w repertuar deserów, do których chętnie wracasz.

Składniki: 8 daktyli, 2 łyżki masła orzechowego, 3 łyżki surowego kakao lub karobu, wiórki kokosowe lub posiekane orzechy do obtoczenia.

Przygotowanie: Daktyle, kakao i masło orzechowe zmiksuj w malakserze. Z tak uzyskanej masy uformuj niewielkie kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych lub orzechach.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce