Trwa ładowanie...

5 przepisów na młodą kapustę. Jedz sezonowo!

Młoda biała kapusta jest o wiele delikatniejsza, bardziej soczysta i słodsza od tej dojrzałej. Dlatego też jest bardzo często wykorzystywana w kuchni wtedy, kiedy jest na nią sezon, czyli wczesnym latem. Możemy z niej przygotować wiele bardzo smacznych dań, które w dodatku są mało czasochłonne, bo kapusta gotuje się bardzo szybko. Oto nasze pięć propozycji na smaczne potrawy z młodej kapusty.

Co zrobić z młodej kapusty? Co zrobić z młodej kapusty? Źródło: 123RF
d1ln2ro
d1ln2ro

Zupa z młodej kapusty

Delikatny kapuśniak z młodej kapusty to świetny pomysł na smaczne, letnie danie. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy: kawałek łopatki wieprzowej, główkę młodej kapusty, trzy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, koperek, masło, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, przyprawy i gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle i dodajemy do wywaru razem z posiekaną kapustą. Wszystko gotujemy do miękkości, dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

Kapusta z pomidorami

Młoda kapustę możemy zasmażać na wiele sposobów. Tak przygotowana jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań. Do przygotowania kapusty z pomidorami potrzebne nam będą: główka kapusty, trzy pomidory, cebula, ząbek czosnku, marchewka, oliwa, sól, pieprz, pęczek koperku, majeranek. Kapustę kroimy w duże kawałki. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy, marchewkę kroimy na plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, rumienimy cebulę i czosnek, dodajemy pomidory i chwilę smażymy, a potem dodajemy marchew i kapustę. Dusimy na małym ogniu, mieszając. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

Kapusta z boczkiem

Jeśli nie przepadamy za daniami wegetariańskimi, możemy przygotować znakomitą kapustę z boczkiem. Oczywiście, boczek musi być dobrej jakości. Składniki: główka młodej kapusty, łyżeczka miodu, dwie łyżeczki soku z cytryny, kawałek wędzonego boczku, masło, mąka, sól i pieprz. Kapustę kroimy na paski, wkładamy ją do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wodę, dodajemy miód i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Pod koniec wlewamy sok z cytryny. Na patelni smażymy na maśle pokrojony w kostkę boczek, gdy zacznie się wytapiać dodajemy mąkę i mieszamy. Powoli wlewamy wodę, a gdy zasmażka będzie gotowa, dodajemy ją do kapusty, mieszamy i podajemy.

Kapusta z koperkiem

Koperek to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju potraw z kapusty. Świetnie pasuje przede wszystkim właśnie do młodej, białej kapusty. Potrzebujemy: główkę kapusty, pęczek koperku, pół szklanki wody, ocet winny, sól. Kapustę kroimy, wkładamy do garnka, dodajemy ocet i sól, zalewamy wodą i gotujemy, aż kapusta zmięknie. Wrzucamy posiekany koperek, chwilę gotujemy i gotowe.

d1ln2ro

Bigos z młodej kapusty

Bigos nie kojarzy nam się z latem. Ta ciężka i tucząca potrawa może być jednak zrobiona inaczej, gdy wykorzystamy młodą kapustę; Składniki: główka kapusty, kawałek boczku, kawałek kiełbasy, cebula, wędzone śliwki, sok pomidorowy, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Kapustę kroimy w paski. Wędliny kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z cebulą. Poszatkowaną kapustę wrzucamy na patelnię i smażymy przez 2-3 minuty, aż straci na objętości. Mięso, cebulę i kapustę przekładamy do dużego garnka, dodajemy posiekane śliwki, szklankę soku pomidorowego, wodę i przyprawy. Dusimy, aż kapusta będzie miękka, cały czas mieszając.

Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1ln2ro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ln2ro
Więcej tematów