5 przepisów na młodą kapustę. Jedz sezonowo!

Młoda biała kapusta jest o wiele delikatniejsza, bardziej soczysta i słodsza od tej dojrzałej. Dlatego też jest bardzo często wykorzystywana w kuchni wtedy, kiedy jest na nią sezon, czyli wczesnym latem. Możemy z niej przygotować wiele bardzo smacznych dań, które w dodatku są mało czasochłonne, bo kapusta gotuje się bardzo szybko. Oto nasze pięć propozycji na smaczne potrawy z młodej kapusty.

Młoda kapustaCo zrobić z młodej kapusty?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Zupa z młodej kapusty

Delikatny kapuśniak z młodej kapusty to świetny pomysł na smaczne, letnie danie. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy: kawałek łopatki wieprzowej, główkę młodej kapusty, trzy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, koperek, masło, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, przyprawy i gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle i dodajemy do wywaru razem z posiekaną kapustą. Wszystko gotujemy do miękkości, dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

Kapusta z pomidorami

Młoda kapustę możemy zasmażać na wiele sposobów. Tak przygotowana jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań. Do przygotowania kapusty z pomidorami potrzebne nam będą: główka kapusty, trzy pomidory, cebula, ząbek czosnku, marchewka, oliwa, sól, pieprz, pęczek koperku, majeranek. Kapustę kroimy w duże kawałki. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy, marchewkę kroimy na plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, rumienimy cebulę i czosnek, dodajemy pomidory i chwilę smażymy, a potem dodajemy marchew i kapustę. Dusimy na małym ogniu, mieszając. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

Kapusta z boczkiem

Jeśli nie przepadamy za daniami wegetariańskimi, możemy przygotować znakomitą kapustę z boczkiem. Oczywiście, boczek musi być dobrej jakości. Składniki: główka młodej kapusty, łyżeczka miodu, dwie łyżeczki soku z cytryny, kawałek wędzonego boczku, masło, mąka, sól i pieprz. Kapustę kroimy na paski, wkładamy ją do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wodę, dodajemy miód i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Pod koniec wlewamy sok z cytryny. Na patelni smażymy na maśle pokrojony w kostkę boczek, gdy zacznie się wytapiać dodajemy mąkę i mieszamy. Powoli wlewamy wodę, a gdy zasmażka będzie gotowa, dodajemy ją do kapusty, mieszamy i podajemy.

Kapusta z koperkiem

Koperek to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju potraw z kapusty. Świetnie pasuje przede wszystkim właśnie do młodej, białej kapusty. Potrzebujemy: główkę kapusty, pęczek koperku, pół szklanki wody, ocet winny, sól. Kapustę kroimy, wkładamy do garnka, dodajemy ocet i sól, zalewamy wodą i gotujemy, aż kapusta zmięknie. Wrzucamy posiekany koperek, chwilę gotujemy i gotowe.

Bigos z młodej kapusty

Bigos nie kojarzy nam się z latem. Ta ciężka i tucząca potrawa może być jednak zrobiona inaczej, gdy wykorzystamy młodą kapustę; Składniki: główka kapusty, kawałek boczku, kawałek kiełbasy, cebula, wędzone śliwki, sok pomidorowy, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Kapustę kroimy w paski. Wędliny kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z cebulą. Poszatkowaną kapustę wrzucamy na patelnię i smażymy przez 2-3 minuty, aż straci na objętości. Mięso, cebulę i kapustę przekładamy do dużego garnka, dodajemy posiekane śliwki, szklankę soku pomidorowego, wodę i przyprawy. Dusimy, aż kapusta będzie miękka, cały czas mieszając.

Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz